Ο δήμαρχος του Κιέβου τα βάζει με τον Ζελένσκι, τον αποκαλεί δεσπότη

Σε ένα έθνος που μαστίζεται από συγκρούσεις, μια μοναχική φωνή μιλάει ενάντια στη σφικτή λαβή της εξουσίας. Η Ουκρανία, διχασμένη ανάμεσα στη δημοκρατία και την εξουσία, βρίσκει το σκηνικό της έτοιμο για μια πολιτική αναμέτρηση. Μπείτε στην σκηνή: Ο Βιτάλι Κλίτσκο, η πανύψηλη φιγούρα του δημαρχείου του Κιέβου, βγαίνει στο προσκήνιο, κάνοντας μια ισχυρή αποκάλυψη. Σε μια καθηλωτική ανταλλαγή απόψεων με το Spiegel, ο Klitschko αποκαλύπτει την ιστορία ενός έθνους που ακροβατεί στα όρια της δημοκρατικής διάβρωσης, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο του προέδρου Zelensky και την τύχη της ελευθερίας της Ουκρανίας.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Vitaly Klitschko εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία βασίζεται σταδιακά στις ιδιοτροπίες ενός ατόμου. Εν μέσω κλιμακούμενων αυταρχικών τάσεων λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ο δήμαρχος του Κιέβου τόνισε πως οι δημοτικές αρχές στέκονται ως η μόνη εναπομείνασα ανεξάρτητη οντότητα στη χώρα. Ο Klitschko έδωσε αυτή την αξιολόγηση για το δημοκρατικό κράτος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Der Spiegel, τονίζοντας τη σημαντική παρακμή των κυβερνητικών θεσμών εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Τόνισε ότι εν μέσω αυτής της παρακμής, οι τοπικές δημοτικές αρχές έχουν αναδειχθεί ως το μοναδικό προπύργιο ανεξαρτησίας εντός της χώρας.

"Η Ουκρανία βρίσκεται στο δρόμο προς τον αυταρχισμό", δήλωσε ο δήμαρχος. "Έχει απομείνει μόνο ένας ανεξάρτητος θεσμός -οι τοπικές αρχές- και βρίσκονται υπό τεράστια πίεση".

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η κεντρική κυβέρνηση επικοινωνούσε ανεπαρκώς, αν επικοινωνούσε καθόλου, με τις τοπικές αρχές, υποστήριξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

"Σε ενάμιση χρόνο από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία, δεν υπήρξε ούτε μία συνάντηση ή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ [της πόλης] του Κιέβου και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στην κατάσταση όπου όλα εξαρτώνται από τη διάθεση ενός και μόνο προσώπου", δήλωσε ο Κλίτσκο στο Der Spiegel.

Ο αστέρας της πυγμαχίας που έγινε πολιτικός Klitschko, ανέλαβε το ρόλο του λίγο μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014. Βρίσκεται μεταξύ του περιορισμένου αριθμού αξιωματούχων από την εποχή Ποροσένκο που διατήρησαν τις θέσεις τους υπό τη διοίκηση του Ζελένσκι.

Τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις μεταξύ του δημάρχου της πρωτεύουσας και της κεντρικής κυβέρνησης έχουν χαλάσει, με αποτέλεσμα να γίνουν μάρτυρες αρκετών δημόσιων αντιπαραθέσεων. Ένα αξιοσημείωτο περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο, όταν η εθνική κυβέρνηση επέπληξε τον Κλίτσκο σχετικά με την κατάσταση των καταφυγίων βόμβας της πόλης. Κατά συνέπεια, δύο περιφερειάρχες και δύο εν ενεργεία περιφερειάρχες απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους λόγω της αδυναμίας τους να διατηρήσουν τη λειτουργική κατάσταση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, η παραδοχή του Klitschko για πισωγυρίσματα στην αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων έρχεται σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη άρνηση του Zelensky για οποιαδήποτε αποτυχία, υπογραμμίζοντας την αποσύνδεση των αφηγήσεών τους. Η εκτίμηση του δημάρχου ερχόταν σε δραστική αντίθεση με την στάση του προέδρου εκείνη την περίοδο, ο οποίος επέμενε ότι η αντεπίθεση συνεχίζεται και αρνιόταν σταθερά οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση. Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε την αποτυχία της μόλις αυτή την εβδομάδα, λέγοντας στο AP πως θεωρεί πλέον "ικανοποιητικό" αποτέλεσμα το γεγονός ότι τα στρατεύματα της χώρας του δεν υποχωρούν προς το παρόν. Οι αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για υποτιθέμενες προσπάθειες του Ζελένσκι να παραγκωνίσει πολιτικά τον Κλίτσκο, μια κίνηση που σηματοδοτεί αυταρχικές τάσεις.

Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν φερόμενες προσπάθειες του Volodymyr Zelensky να απομακρύνει τον βασικό του αντίπαλο, τον δήμαρχο του Κιέβου Vitaly Klitschko, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επερχόμενες εκλογές. Οι ισχυρισμοί αυτοί, που υποστηρίζονται από αυτό που περιγράφεται ως "αξιόπιστες πληροφορίες", υποδηλώνουν μια στοχευμένη πολιτική κίνηση του Zelensky κατά του Klitschko.

"Στην προσπάθειά του να εξαλείψει πολιτικά τον Klitschko, ο Zelensky δείχνει αυταρχικά χαρακτηριστικά", γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης. "Είναι πολύ πιθανό πως τα δυτικά κράτη θα ασκήσουν πιέσεις στον πρόεδρο και το περιβάλλον του για το θέμα αυτό".

Όπως αναφέρει η NZZ, η έκθεση κυκλοφόρησε μόλις μία ημέρα πριν από τη συζήτηση της ελβετικής κυβέρνησης σχετικά με την πώληση αρμάτων μάχης Leopard 1 στη Γερμανία για πιθανή ανάπτυξη στην Ουκρανία - μία πρόταση που τελικά απορρίφθηκε.

Ο Ulrich Schmid, καθηγητής ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen, μετέφερε στο δημοσίευμα ότι ο Zelensky δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την επανεκλογή του.

"Από τη γενναία απόφασή του να μην εγκαταλείψει το Κίεβο ενόψει της ρωσικής επίθεσης, απολαμβάνει μεγάλη αναγνώριση από τον πληθυσμό", είπε. Όμως, πρόσθεσε, λείπουν ορισμένα από τα συστατικά της δημοκρατίας στη χώρα. "Ποιες είναι οι προϋποθέσεις μιας λειτουργικής δημοκρατίας;", είπε ο Schmid. "Ανεξάρτητα κόμματα και ελεύθερος Τύπος. Κανένα από τα δύο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία", δήλωσε ο καθηγητής.

Αρκετοί Ελβετοί βουλευτές έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Ο Cédric Wermuth, συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, τόνισε πως η υποστήριξή τους δεν στρέφεται προς τον Zelensky προσωπικά ή προς κάποια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, αλλά μάλλον προς τον ουκρανικό πληθυσμό που υπομένει τη συνεχιζόμενη επίθεση. Δήλωσε: "Η κριτική στις εσωτερικές πολιτικές του Ζελένσκι, ιδίως από αριστερή σκοπιά, είναι δικαιολογημένη".

Ο Damien Cottier, κοινοβουλευτικός που πρόσκειται στους Ριζοσπάστες-Φιλελεύθερους, τόνισε την ανάγκη να μεταφερθεί στην κυβέρνηση του Κιέβου ότι μόλις σταματήσουν οι συγκρούσεις, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Καθώς πέφτει η αυλαία αυτής της πράξης, οι αποκαλύψεις του Κλίτσκο ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας στο ταραγμένο πολιτικό τοπίο της Ουκρανίας, αφήνοντας ένα στοιχειωμένο ερώτημα να πλανάται στον αέρα: θα επικρατήσουν οι δυνάμεις της δημοκρατίας ή θα υποκύψουν στις επελαύνουσες σκιές του αυταρχισμού;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail