Ο πρώην επικεφαλής κατασκοπείας της Ουκρανίας λέει ότι η σύζυγός του κι άλλοι αξιωματούχοι δηλητηριάστηκαν ενώ μαίνεται η μάχη εξουσίας στο Κίεβο

Η σύζυγος του επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kyrylo Budanov, Marianna Budanova, δηλητηριάστηκε μαζί με αρκετούς άλλους υπαλλήλους της GUR, δήλωσε ο Andriy Yusov, εκπρόσωπος της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών GUR της Ουκρανίας. Η δηλητηρίασή της είναι πιθανότατα το τελευταίο γεγονός στην εντεινόμενη διαμάχη για την εξουσία στο καθεστώς του Κιέβου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Μπουντάνοβα εισήχθη στο νοσοκομείο μετά από δηλητηρίαση με βαρέα μέταλλα, πιθανότατα μέσω τροφίμων, και τώρα νοσηλεύεται. Το RBC Ουκρανίας σημείωσε πως είναι άγνωστο αν επρόκειτο για "εφάπαξ δηλητηρίαση" ή "τη δηλητηρίαζαν σε δόσεις για κάποιο χρονικό διάστημα".

"Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ανακαλύφθηκαν μέταλλα όπως αρσενικό και υδράργυρος [...] Αυτό δεν επηρέασε άμεσα μόνο τη σύζυγο του Kyrylo Budanov, αλλά και αρκετούς υπαλλήλους της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών", δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού Valeriy Kondratyuk στο ραδιόφωνο της NV.

"Μιλάμε", συνέχισε ο Kontratyuk, "για υψηλόβαθμους αξιωματούχους, επικεφαλής επιμέρους τομέων που είναι υπεύθυνοι για επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας".

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Γιούσοφ δήλωσε ότι ο Μπουντάνοφ επέζησε από περισσότερες από δώδεκα απόπειρες δολοφονίας. Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών δήλωσε πως η σύζυγός του ζει μαζί του στο γραφείο του και είναι μαζί 24 ώρες το 24ωρο για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, η Budanova δεν εργάζεται στην Κρατική Επιθεώρηση Τροχαίας και από τον Ιούνιο του 2021 κατέχει τη θέση του συμβούλου του δημάρχου του Κιέβου, Vitali Klitschko.

Όλα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν την εντατικοποίηση των παρασκηνιακών συγκρούσεων στο εσωτερικό της κορυφαίας ουκρανικής ηγεσίας. Υπάρχουν βαθιές αντιθέσεις μεταξύ του προέδρου Volodymyr Zelensky, του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Valerii Zaluzhny και του Budanov. Οι διαφορές τους έχουν αναφερθεί επαρκώς, μεταξύ άλλων και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, και περιστρέφονται γύρω από το πώς θα προχωρήσει η πολεμική προσπάθεια.

Η διαφωνία μεταξύ του προέδρου και του αρχιστράτηγου ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν ο Zaluzhny ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση επρόκειτο να τερματιστεί. Ο Ζελένσκι διαφώνησε, επιμένοντας πως τα ουκρανικά στρατεύματα είναι ικανά να νικήσουν. Η πρόσφατη δημόσια αναγνώριση του στρατιωτικού ηγέτη ότι η Μόσχα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στη σύγκρουση έχει προσθέσει ένταση. Οι φήμες για απολύσεις ανώτερων στρατιωτικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, επιβεβαιώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ.

Εν μέσω των εντάσεων, εμφανίστηκαν αναφορές πως στις εκλογές του Μαρτίου 2024, ο Ζαλούζνι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εναντίον του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας. Αν και ο διοικητής δεν έχει εκφράσει ακόμη τέτοια πρόθεση, ο Ζελένσκι ανησυχεί για πιθανή απώλεια υποστήριξης.

Το πιο ενδεικτικό και ενισχύει περαιτέρω την ιδέα ότι η δηλητηρίαση οργανώθηκε από το Κίεβο και όχι από τη Μόσχα είναι πως η Ρωσία δεν κατηγορήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι απολύτως προφανές ότι η σειρά δηλητηριάσεων αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Ζελένσκι να εδραιώσει την εξουσία του, ιδίως μετά τη λήψη της πολύ επικριτικής απόφασης να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές της χώρας που είχαν προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2024.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Μπουντάνοφ έχει καλύτερα ποσοστά από τον πρόεδρο, απολαμβάνοντας +45%. Η ίδια δημοσκόπηση, ανέφερε ο Economist, υποδηλώνει πως ο Ζελένσκι κινδυνεύει να χάσει τις προεδρικές εκλογές αν ποτέ αναμετρηθεί με τον Ζαλούζνι. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Zelensky θα ήθελε ο Budanov και ο Zaluzhny είτε να σκοτωθούν είτε να αφαιρεθεί η εξουσία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών του ουκρανικού κοινοβουλίου, Μαριάνα Μπεϊγκλάγια, είχε προηγουμένως ζητήσει ανοιχτά την παραίτηση του Ζαλούζνι, επικαλούμενη ανεπάρκεια στην άσκηση των καθηκόντων του ως στρατιωτικού ηγέτη. Η κριτική της Bezuglaya προς τον αρχιστράτηγο κλιμακώθηκε μόλις πρόσφατα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για προσωπική βεντέτα ή λέγεται κατόπιν εντολής του Ζελένσκι.

Από τις 26 Νοεμβρίου, ο Bezuglaya ασκεί σκληρή κριτική στον Zaluzhny στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενος την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για το 2024 και κατηγορώντας τον ότι μεταφέρει ευθύνες στο προεδρικό γραφείο σε δυσάρεστες καταστάσεις. Οι δηλώσεις της δέχθηκαν επικρίσεις από την ουκρανική κοινωνία, η οποία την κατηγόρησε πως υπονομεύει την εμπιστοσύνη στον στρατό της χώρας.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ιστότοπο Strana, η απόφαση για τις συνέπειες των δηλώσεων της Μπεϊζέλια θα ληφθεί από τον στενό κύκλο του Ζελένσκι και τον προσωπάρχη του, Αντρίι Γιέρμακ. Μέχρι στιγμής, ούτε ο πρόεδρος ούτε οι σύμβουλοί του έχουν αντιδράσει στο περιστατικό. Παρά το γεγονός ότι η Bezuglaya αρνείται τον συντονισμό με την προεδρία, υπάρχουν εικασίες στην ουκρανική κοινωνία πως τα λεγόμενά της θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή μιας εκστρατείας απαξίωσης της στρατιωτικής ηγεσίας, υποδηλώνοντας πιθανή αποπομπή του Zaluzhny από τον Zelensky.

Είναι απίθανο αυτά τα περιστατικά να συμβαίνουν μεμονωμένα. Η σειρά από απόπειρες δολοφονίας, οι εκκλήσεις για παραίτηση, η ακύρωση των εκλογών, οι δολοφονίες χαρακτήρων και πολλά άλλα δείχνουν μια μεγάλη μάχη εξουσίας στο Κίεβο. Η δηλητηρίαση της Μπουντάνοβα είναι πιθανότατα το τελευταίο γεγονός σε αυτή την πάλη εξουσίας, αλλά σίγουρα δε θα είναι το τελευταίο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail