Τζιχάντ από τα βάθη: Μπορεί το Ισραήλ να χειριστεί αυτό το μυστικό πλεονέκτημα της Χαμάς;

Η Δυτική Ιερουσαλήμ σχεδιάζει να εκκαθαρίσει τις σήραγγες της οργάνωσης στη Γάζα, αλλά αυτό μπορεί να είναι αδύνατη αποστολή

Η Χαμάς, ένα ισλαμικό κίνημα που ελέγχει τη Γάζα, πιστεύεται ότι διαθέτει ένα δίκτυο σηράγγων μήκους 500 χιλιομέτρων. Διαθέτει αίθουσες διοίκησης και χώρους εκπαίδευσης, καταφύγια και αίθουσες συνεδριάσεων και συνδέεται με ένα εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού και μια σταθερή παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Elizabeth Blade, ανταποκρίτρια του Russia Today στη Μέση Ανατολή / Παρουσίαση Freepen.gr

Έχουν περάσει περισσότερες από 50 ημέρες από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση "Σιδερένια Σπαθιά" με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, μετά τη φονική επίθεση της οργάνωσης στις νότιες κοινότητες της χώρας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους.

Σημαντικές τοποθεσίες, όπως το κοινοβούλιο της Γάζας και το δικαστήριο και το αρχηγείο της αστυνομίας, έχουν ήδη καταληφθεί από τις IDF. Το κύριο και μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας - Shifaa - έχει επίσης καταληφθεί. Το Ισραήλ πιστεύει πως το ιατρικό συγκρότημα διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα τούνελ, με αίθουσες συγκέντρωσης και αποθήκες, όπου μπορεί να κρατούνταν κάποιοι από τους ομήρους.

Η Shifaa είναι μόνο ένα στοιχείο του παζλ, ωστόσο, σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Με βάση τις αναφορές, η πόλη διαθέτει περίπου 1.300 σήραγγες, το συνολικό μήκος των οποίων ανέρχεται σε 500 χιλιόμετρα - εκατό χιλιόμετρα μακρύτερο από το σύστημα μετρό του Λονδίνου. 

Το δίκτυο - το οποίο βρίσκεται σε βάθος 75 μέτρων (246 πόδια) κάτω από την επιφάνεια - φέρεται να διαθέτει αποθήκες πυρομαχικών, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και χώρους εκπαίδευσης και αίθουσες συνεδριάσεων. Το "μετρό" διαθέτει επίσης το δικό του σύστημα εξαερισμού και σταθερή παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

"Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η Λωρίδα της Γάζας διαθέτει διαφορετικούς τύπους σηράγγων", λέει ο Avi Melamed, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των IDF.

"Υπάρχουν οι λεγόμενες σήραγγες λαθρεμπορίου [που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση αγαθών, όπλων και μαχητών από το Σινά - σ.σ.]. Υπάρχουν σήραγγες επίθεσης που διεισδύουν στο ισραηλινό έδαφος και υπάρχουν και αυτές που έχουν κατασκευαστεί από τη Χαμάς για εσωτερικούς στρατιωτικούς σκοπούς".

Η κατασκευή του δικτύου φέρεται να πραγματοποιείται εδώ και χρόνια, ξεκινώντας από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του θύλακα, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να επιβάλει αποκλεισμό της περιοχής. Το Ισραήλ γνώριζε καλά την πρόκληση και προσπάθησε να την ανακόψει περιορίζοντας ή απαγορεύοντας την εισαγωγή σκυροδέματος, χάλυβα και άλλων βασικών ειδών στη Γάζα, αλλά η Χαμάς πάντα έβρισκε τρόπους να εκτρέπει τη ροή των δομικών υλικών από τα πολιτικά έργα σε στρατιωτικούς σκοπούς τους. Φέρεται επίσης να έχει χρησιμοποιήσει τις γενναιόδωρες χρηματικές δωρεές -που προέρχονται από το Κατάρ- για να χρηματοδοτήσει αυτό το μεγάλο έργο.

"Οι μυστικές μας υπηρεσίες γνώριζαν για αυτές τις σήραγγες, αλλά δεν είχαμε καμία βούληση να τις καταστρέψουμε", δήλωσε ο Amit Assa, πρώην μέλος της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ, της Shin Bet, η οποία ασχολείται εδώ και χρόνια με το ζήτημα της Χαμάς.

"[Αντ' αυτού], το Ισραήλ επινόησε υπόγεια φράγματα και τεχνολογίες για να αποτρέψει τις διεισδύσεις. Καταβάλαμε διπλωματικές προσπάθειες [για να σταματήσουμε τη ροή κεφαλαίων προς τη Χαμάς] και πιστεύαμε πως αν δίναμε στους Παλαιστίνιους ευημερία ή δημιουργούσαμε γι' αυτούς οικονομικές ευκαιρίες, θα εγκατέλειπαν τα σχέδιά τους να μας καταστρέψουν".

Με τον όρο "οικονομικές ευκαιρίες", ο Assa αναφερόταν σε μια σειρά από ευεργετήματα που εισήγαγαν οι ισραηλινές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτές περιλάμβαναν την άδεια σε χιλιάδες υπαλλήλους της Γάζας να εισέρχονται στο Ισραήλ για εργασία, την επέκταση των αλιευτικών ζωνών και την άδεια εισαγωγής αγαθών.

Τώρα, ωστόσο, ο Assa ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει συνειδητοποιήσει πως η έννοια των παραχωρήσεων ήταν θεμελιωδώς λανθασμένη και γι' αυτό, όπως λέει, το κράτος είναι αποφασισμένο να "αντεπιτεθεί".

Δεν είναι ότι το Ισραήλ δεν έχει επιχειρήσει να αντεπιτεθεί και στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, έχει εξαπολύσει μια σειρά από επιχειρήσεις με στόχο την αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων της, αλλά -αν και έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί εν μέρει- πάντα κατάφερναν να αντέχουν στην πίεση. Τώρα, υπόσχεται ο Άσα, θα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, το Ισραήλ κατέστρεψε 400 φρεάτια τούνελ από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Χιλιάδες μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ έχουν σκοτωθεί.

Οι ειδικοί είναι βέβαιοι πως μόλις το Ισραήλ αντιμετωπίσει το ζήτημα των σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, θα προχωρήσει προς τα νότια, όπου φέρεται να βρίσκεται ένα άλλο δίκτυο, και ο Melamed λέει ότι οι IDF θα ξέρουν να εκμεταλλευτούν τις αχίλλειες πτέρνες της κατασκευής αυτών των σηράγγων.

"Η λειτουργία και η παραμονή σε αυτές τις σήραγγες απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου και αυτό εξαρτάται από τη λειτουργία των γεννητριών και των καυσίμων που τις λειτουργούν", εξήγησε ο Melamed.

"Έτσι, μια επιλογή για εμάς είναι να τους πνίξουμε, διακόπτοντας τη ροή του οξυγόνου προς τις σήραγγες. Μια άλλη είναι να συλλέξουμε αρκετές πληροφορίες για τις εξόδους και τις εισόδους, ώστε να μπορέσουμε να τις αποκλείσουμε και να πιάσουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς μέσα σε αυτές". Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις πιστεύεται ότι κρατούν περισσότερους από 200 ομήρους και τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς είναι κρυμμένοι σε σήραγγες. Το μπλοκάρισμα αυτών των κατασκευών ή η αποκοπή τους από το οξυγόνο θα σήμαινε βέβαιο θάνατο και γι' αυτούς τους ανθρώπους και πιστεύεται ευρέως πως αυτό είναι ένα βήμα που το Ισραήλ δεν θα διακινδύνευε να κάνει.

Και υπάρχει και μια άλλη παγίδα, πιστεύει ο Assa - ο χρόνος. Ενώ εξαλείφει την απειλή της τρομοκρατίας, το Ισραήλ βομβαρδίζει επίσης πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών, σχολείων, νοσοκομείων και κατοικιών. Περισσότεροι από 14.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη σκοτωθεί, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχοι. Σχεδόν 36.000 έχουν τραυματιστεί.

Η πίεση προς το Ισραήλ έχει αρχίσει εδώ και καιρό να αυξάνεται, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να στοχεύει γυναίκες και παιδιά. Παρόμοιες εκκλήσεις έχουν γίνει επίσης από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό και άλλους παγκόσμιους ηγέτες και αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ πιστεύουν πως είναι μόνο θέμα εβδομάδων μέχρι η κριτική αυτή να δυναμώσει.

"Η στάση του ρολογιού [για τις ενέργειες του Ισραήλ] ήταν πάντα ένα θέμα", πιστεύει ο Assa. "Αλλά αυτή τη φορά το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να δεχτεί συμβουλές από κανέναν. Αν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή σε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να πάμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από το τι λένε οι σύμμαχοί μας", συνοψίζει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail