Το όνειρο μιας αραβικής υπερδύναμης της Σαουδικής Αραβίας διακόπτεται από τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Επιδιώκοντας να γίνει η κορυφαία αραβική υπερδύναμη, οι φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας έχουν αγκιστρωθεί εδώ και καιρό στην ενεργειακή κυριαρχία της. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπλοκή στην αναταραχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, έχει διαταράξει αυτές τις φιλοδοξίες. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με πισωγυρίσματα. Η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στο χάος της Μέσης Ανατολής έχει μετατρέψει το όνειρό της για υπεροχή σε μια προκλητική πραγματικότητα.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ζοφεροί χρηματοδότες και σπασμένες συμφωνίες

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Γάζας, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σημαντική οικονομική πρόκληση. Αυτή η αναταραχή έχει ρίξει σκιά στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, επηρεάζοντας την ετήσια εμβληματική εκδήλωση στη χώρα, που συχνά αναφέρεται ως «Νταβός στην έρημο». Κορυφαίοι χρηματοδότες από τη Wall Street, που χρησιμοποιούν παραδοσιακά αυτήν την πλατφόρμα για να συνεργαστούν με τις μεγάλες εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας και το σημαντικό κρατικό επενδυτικό ταμείο της, έχουν εκφράσει απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία.

Η σύγκρουση όχι μόνο διατάραξε πιθανές συμφωνίες, αλλά οδήγησε και σε επανεκτίμηση της εξωτερικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας. Το βασίλειο έχει θέσει σε αναμονή τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια για τη σύναψη επίσημων σχέσεων με το Ισραήλ, σηματοδοτώντας μια ταχεία αλλαγή στην προσέγγισή του. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay Banga τόνισε πως αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Ουσιαστικά, η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας έχει άμεσες συνέπειες, επηρεάζοντας τις οικονομικές της προοπτικές ενώ οδηγεί σε επανεξέταση των πρωτοβουλιών της στην εξωτερική πολιτική, διαμορφώνοντας τελικά το βραχυπρόθεσμο μέλλον της χώρας στη διεθνή σκηνή.

Το δίλημμα της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας!

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να σταματήσει τη συμφωνία με το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο μια κεντρική πτυχή των εξωτερικών και εσωτερικών στρατηγικών της: τις περιφερειακές προσπάθειες «απο-επικινδυνότητας». Με το «Όραμα 2030» του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν  μια φιλόδοξη οικονομική και κοινωνική πρωτοβουλία, το βασίλειο στοχεύει να τοποθετηθεί ως κόμβος τουρισμού και επενδύσεων. Ωστόσο, εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, η επίτευξη σταθερότητας γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όπως οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, είχαν ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία. Πρωτοβουλίες όπως ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης παρουσίασαν τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης πριν αποσπάσει την προσοχή το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα. Ωστόσο, η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας δοκιμάζει τώρα τη λεπτή ισορροπία των κρατών του Κόλπου μεταξύ της δημόσιας υποστήριξης της παλαιστινιακής υπόθεσης, ενώ παράλληλα κάνουν διπλωματικές εισβολές με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Και σαφώς, η Σαουδική Αραβία επέλεξε το δεύτερο. 

Έπος Συμφιλίωσης της Σαουδικής Αραβίας

Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Το Ριάντ, σε συνεχείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα σχέδια εξομάλυνσης, έχει εκφράσει την επιθυμία για μια πυρηνική συμφωνία παρόμοια με αυτή του Ιράν ως προϋπόθεση. Ωστόσο, η σύγκρουση ξέσπασε την στιγμή που το Ισραήλ βρισκόταν στο χείλος της δημιουργίας δεσμών με τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η εξέλιξη έχει θέσει τη διαδικασία εξομάλυνσης σε αναμονή λόγω της επιρροής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Σαουδική Αραβία, καθιστώντας απίθανο το έθνος να υποστηρίξει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχοντας επίγνωση ότι η κύρια βάση του αποτελείται από υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατανοεί τους πολιτικούς κινδύνους από την αντίθεσή τους. Για να διατηρήσει την εξουσία του, έχει επιβεβαιώσει δημόσια ότι υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, υποσχόμενος βοήθεια για τα νόμιμα δικαιώματα και τις φιλοδοξίες των Παλαιστινίων. Αυτή η στάση, ενώ στοχεύει στη διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας, έχει στρέψει τη Σαουδική Αραβία εναντίον του Ισραήλ. Κατά συνέπεια, αυτή η στροφή έχει θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια θέση της χώρας και την εισροή ξένων επενδύσεων. 

Η Σοφία των ΗΑΕ εναντίον των Αγώνων της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία πρέπει να πάρει μαθήματα από την πιο λογική και ως εκ τούτου ευημερούσα χώρα στον πλανήτη, τα ΗΑΕ. Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ σχετικά με τη Χαμάς, ενώ τα ΗΑΕ υιοθέτησαν μια πιο συγκρατημένη στάση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και έχουν συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους, κατηγοριοποιούν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Τα ΗΑΕ είχαν πάντα μια προσεκτική προσέγγιση, διαχωρίζοντας τα οικονομικά συμφέροντα από τις πολιτικές συγκρούσεις, ενισχύοντας την ευημερία του έθνους. Αποφεύγοντας ακραίες θέσεις και προωθώντας την ειρήνη, τα ΗΑΕ έχουν γίνει η πιο ευημερούσα χώρα στον αραβικό κόσμο. Συγκεκριμένα, η ικανότητα των ΗΑΕ να μένει μακριά από τη δυτική επιρροή, ειδικά τις οδηγίες από τις ΗΠΑ, τα ξεχωρίζει περαιτέρω.

Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία, επιθυμώντας την εξομάλυνση με το Ισραήλ, αντιμετώπισε προκλήσεις λόγω της σύνδεσής της με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οδηγώντας σε μια διαφορετική προσέγγιση. Ενώ η στρατηγική των ΗΑΕ έχει αποφέρει οικονομικά οφέλη και παγκόσμια αναγνώριση, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια πιο περίπλοκη πορεία επηρεασμένη από διάφορους πολιτικούς παράγοντες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail