Η Ουκρανία προειδοποιεί για καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και συντάξεων χωρίς δυτική οικονομική βοήθεια

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yulia Svyrydenko προειδοποίησε ότι η χώρα της πιθανότατα θα πρέπει να αναβάλει την καταβολή μισθών και συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους και σε εκατομμύρια πολίτες, εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ δε συμμορφωθούν με τη χρηματοδοτική βοήθεια που υποσχέθηκαν, ανέφεραν οι Financial Times στις 27 Δεκεμβρίου. Η αποκάλυψή της έρχεται καθώς γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η Δύση μειώνει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η κρατική αξιωματούχος δήλωσε στους FT ότι το Κίεβο προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα και να αλλάξει τις προτεραιότητες των δαπανών από το Σεπτέμβριο, όταν η υποστήριξη από τους συμμάχους άρχισε να μειώνεται. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός ανέφερε επίσης λεπτομερώς πως η Ουκρανία αύξησε τον φόρο στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών στο 50% και μετέφερε έσοδα από ένα συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος 1,5% από την τοπική στην κεντρική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Svyrydenko σημείωσε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ήδη έλλειμμα περίπου 5 δισ. δολαρίων στις εκταμιεύσεις από διεθνείς δωρητές και πιστωτές, το οποίο, το Δεκέμβριο, δε θα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, οι FT ανέφεραν πως η χώρα της θα δώσει προτεραιότητα στην άμυνα και την εξυπηρέτηση του χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι "υπάρχει τεράστιος κίνδυνος υποχρηματοδότησης ορισμένων κοινωνικών τομέων".
 
Με άλλα λόγια, αν δε φτάσει η βοήθεια που υποσχέθηκαν οι δυτικοί σύμμαχοι, το Κίεβο μπορεί να αναγκαστεί να καθυστερήσει την καταβολή των μισθών σε 500.000 δημόσιους υπαλλήλους και 1,4 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς και των συντάξεων σε δέκα εκατομμύρια συνταξιούχους.

"Η υποστήριξη των εταίρων είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Την χρειαζόμαστε επειγόντως", δήλωσε ο Svyrydenko, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι εάν δεν φτάσει η βοήθεια, η οικονομία της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσε να επιστρέψει σε κατάσταση "επιβίωσης"", αφού ανακάμψει το 2023 χάρη στην αύξηση του ΑΕΠ που εκτιμάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε 4,5%.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ ύψους 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το νομοσχέδιο διαχώρισε τη βοήθεια από ένα συμπληρωματικό αίτημα χρηματοδότησης ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν πως το μπλοκ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη βοήθεια της Ουάσινγκτον. "Σίγουρα η Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ", δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell στους δημοσιογράφους τον Οκτώβριο.
 
Εν τω μεταξύ, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή και βορειοαμερικανική κοινή γνώμη έχει κουραστεί από τη σύγκρουση. Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μάλιστα ότι οι Ρώσοι είχαν προφανώς δίκιο, αναφέροντας ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: "Έχουμε επανειλημμένα πει στο παρελθόν πως σύμφωνα με τις προβλέψεις μας η κόπωση από αυτή τη σύγκρουση, η κόπωση από την εντελώς παράλογη χορηγία του καθεστώτος του Κιέβου, θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.Και αυτή η κόπωση θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του πολιτικού κατεστημένου και στην αύξηση των αντιθέσεων".
 
Παρά το γεγονός ότι προηγουμένως επαίρονταν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει επικείμενη κατάρρευση και την εξάντληση των αποθεμάτων όπλων της, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν τώρα πως η Μόσχα φαίνεται να είναι προετοιμασμένη για μια μακροχρόνια σύγκρουση, κάτι για το οποίο η Ουκρανία προφανώς δεν είναι σε θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε για δυσκολίες στη χρηματοδότηση του Κιέβου, λέγοντας στις 17 Δεκεμβρίου πως η Ουκρανία μπορεί να αντέξει την απουσία εξωτερικής οικονομικής βοήθειας μόνο για "μερικούς μήνες" και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Η Georgieva δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας θα πληγεί εάν η χώρα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην απουσία νέας οικονομικής βοήθειας. Η ίδια προειδοποίησε για τις συνέπειες πολιτικών όπως το τύπωμα χρήματος, τις οποίες το Κίεβο θα αναγκαστεί να ακολουθήσει σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην παραταθεί αυτή η περίοδος, διότι τότε θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Ουκρανία να προσαρμοστεί", τόνισε.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε στις 27 Δεκεμβρίου ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως αυτό είναι το τελικό πακέτο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, λόγω του ότι οι Δημοκρατικοί υπέστησαν αρκετές ήττες στο Κογκρέσο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το καθεστώς του Κιέβου.

Εκτός από τα κονδύλια θα σταλούν επίσης πυρομαχικά για το σύστημα αεράμυνας, πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων Himars, βλήματα πυροβολικού 155 και 105 χιλιοστών, αντιαρματικά όπλα και περισσότερα από 15 εκατομμύρια σφαίρες για φορητά όπλα.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν το τελικό πακέτο όπλων και εξοπλισμού του έτους για την Ουκρανία", δήλωσε ο υπουργός.

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει ότι τα κονδύλια για την Ουκρανία κοντεύουν να εξαντληθούν, όπως και οι νέες προμήθειες όπλων και πυρομαχικών λόγω της έλλειψης έγκρισης για πρόσθετη χρηματοδότηση. Αν και η Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική στήριξη για το ορατό μέλλον, η αποκάλυψη του Svyrydenko δείχνει πόσο απόλυτα εξαρτημένη έχει γίνει η χώρα από τη δυτική οικονομική στήριξη, παρόλο που η Δύση προφανώς χάνει το ενδιαφέρον της για τη σύγκρουση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail