Νέα βοήθεια για την Ουκρανία δεν είναι πιθανή φέτος

pixabay / theSOARnet
Ο Μπάιντεν προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να το κάνει θέμα πολέμου ή ειρήνης αυτή την εβδομάδα

Ο Λευκός Οίκος και οι σύμμαχοί του άσκησαν πλήρη πίεση για να περάσουν αυτή την εβδομάδα από τη γραμμή του τερματισμού ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας, το οποίο περιελάμβανε 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία. Παρόλα αυτά, η προσπάθειά τους απέτυχε το βράδυ της Τετάρτης, αφήνοντας την τύχη της χρηματοδότησης στον αέρα.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβη σε αιφνιδιαστικές δηλώσεις πριν από την ψηφοφορία, προειδοποιώντας πως η λήξη της χρηματοδότησης για το Κίεβο θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.

"Εάν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, δε θα σταματήσει εκεί. Είναι σημαντικό να δούμε τη μακροπρόθεσμη προοπτική εδώ. Θα συνεχίσει να προχωράει. Το έχει καταστήσει αυτό αρκετά σαφές", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Αν ο Πούτιν επιτεθεί σε ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ - αν συνεχίσει και μετά επιτεθεί σε ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ - λοιπόν, έχουμε δεσμευτεί ως μέλος του ΝΑΤΟ ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ. Τότε θα έχουμε κάτι που δεν επιδιώκουμε και που δεν έχουμε σήμερα: Αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα".

Αυτό έγινε στον απόηχο επιστολής που έστειλε στην ηγεσία του Κογκρέσου η Shalanda Young, η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, λέγοντας πως οι ΗΠΑ "έχουν ξεμείνει από χρήματα για να στηρίξουν την Ουκρανία σε αυτόν τον αγώνα" και προτρέποντάς τους να περάσουν το συμπληρωματικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους. 

"Η διακοπή της ροής αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού θα γονατίσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης", προειδοποιούσε η επιστολή.

Αλλά μετά την αποτυχία της ψηφοφορίας στη Γερουσία με 49-51 την Τετάρτη, η πιθανότητα να λήξει το 2023 χωρίς το Κογκρέσο να περάσει άλλη δόση βοήθειας για την Ουκρανία φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Την Πέμπτη, ο Erik Wasson του Bloomberg ανέφερε στο X ότι οι νομοθέτες πιστεύουν πως δεν υπάρχει "καμία περίπτωση" η Βουλή των Αντιπροσώπων να περάσει τη βοήθεια αυτό το ημερολογιακό έτος, με τον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον (R-La.) να έχει δεσμευτεί ότι η Βουλή θα αποχωρήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Αν και το χρονικό πλαίσιο για την εξάντληση της τρέχουσας βοήθειας και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρώπη μπορεί να είναι υπερβολικός, η ξαφνική κατάργηση της χρηματοδότησης θα μπορούσε ωστόσο να είναι προβληματική. Όπως προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ο George Beebe του Ινστιτούτου Quincy, η διακοπή της χρηματοδότησης χωρίς προειδοποίηση θα σήμαινε "άσχημα νέα όχι μόνο για όσους επιμένουν σε μια άνευ όρων νίκη της Ουκρανίας, αλλά και για όσους πιέζουν για μια διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης".

"Η αποφυγή τέτοιων απογοητευτικών πιθανοτήτων θα απαιτήσει συμβιβασμό", συνέχισε ο Beebe. "Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους εγχώριους αντιπάλους της βοήθειας καθιστώντας σαφή -τουλάχιστον πίσω από κλειστές πόρτες- τα σχέδιά του για το πάντρεμα της στρατιωτικής βοήθειας με μια βιώσιμη στρατηγική εξόδου. Οι αντίπαλοι της βοήθειας θα πρέπει να συμβιβαστούν με τους υποστηρικτές της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δε θα καταρρεύσει εντελώς, με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες για τη Δύση και τον κόσμο".

Παρά τη δυναμική αυτή, η κυβέρνηση Μπάιντεν δε φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την στρατηγική και τη ρητορική της.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επανέλαβε τη θέση της Ουάσινγκτον ότι δεν θα πιέσει το Κίεβο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

"Αυτό θα πρέπει να εξαρτηθεί από αυτούς", δήλωσε ο Σάλιβαν. "Εμείς απλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέρα με τη μέρα για να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε αυτά τα χρήματα".

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

-Η Washington Post δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση σχετικά με το γιατί η πρόσφατη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων κρίσιμων σημείων, το χάσμα στις προσδοκίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου.

"Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι διαφώνησαν έντονα κατά καιρούς σχετικά με την στρατηγική, την τακτική και το χρονοδιάγραμμα. Το Πεντάγωνο ήθελε η επίθεση να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου για να εμποδίσει τη Ρωσία να συνεχίσει να ενισχύει τις γραμμές της. Οι Ουκρανοί δίσταζαν, επιμένοντας πως δεν ήταν έτοιμοι χωρίς πρόσθετα όπλα και εκπαίδευση", αναφέρει η Post. "Καθώς πλησίαζε η αναμενόμενη έναρξη της επίθεσης, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβόντουσαν ότι θα υποστούν καταστροφικές απώλειες - ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν πως ο απολογισμός θα ήταν τελικά υψηλότερος χωρίς μια αποφασιστική επίθεση".

- Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα, επισκεπτόμενος τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να συζητήσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Η επίσκεψη είχε εν μέρει ως στόχο να προμηθευτεί όπλα και να κερδίσει συμμάχους για την πολεμική του προσπάθεια και ενδεχομένως να "μπει σφήνα" μεταξύ των κρατών του Κόλπου και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

- Κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήρθαν στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δυνατότητες κατασκευής όπλων του Κιέβου. Η ουκρανική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγούνταν ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι Αντρίι Γέρμακ και ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, συναντήθηκε με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Τζέικ Σάλιβαν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο. Οι Ουκρανοί συναντήθηκαν επίσης με νομοθέτες μόλις η μάχη για τη βοήθεια βρέθηκε στο επίκεντρο του Καπιτωλίου.

"Αρχικά οι συναντήσεις είχαν σχεδιαστεί ως ένας τρόπος για τους Ουκρανούς να δημιουργήσουν νέες επαφές και δεσμεύσεις με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία για να ενισχύσουν την ικανότητα του Κιέβου να κατασκευάσει τα δικά του όπλα, αλλά απέκτησαν βαθύτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο να περάσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθώς τα ερωτήματα στροβιλίζονται σχετικά με τα επόμενα βήματα στον πόλεμο", ανέφερε το Politico την Τρίτη.

Ο Zelensky ήταν επίσης προγραμματισμένο να μιλήσει στην αμερικανική Γερουσία ουσιαστικά την Τρίτη, αλλά ακύρωσε αιφνιδιαστικά τις παρατηρήσεις του λίγο πριν από τη συνεδρίαση. Η συνάντηση συνεχίστηκε και τελικά κατέληξε σε χάος, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές. "Μια απόρρητη ενημέρωση με αξιωματούχους της κυβέρνησης που κλήθηκε να ενισχύσει την υποστήριξη εξελίχθηκε σε κομματικό αγώνα με κραυγές το απόγευμα της Τρίτης, με τους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορούν οργισμένοι τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να παρακάμψουν τα αιτήματά τους για την καταστολή των συνόρων", ανέφεραν οι New York Times.

Ειδήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:

- Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ αντέδρασε στην εν λόγω συνάντηση της Γερουσίας, στην οποία ήταν παρών ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

"Νομίζω ότι ο υπουργός θεώρησε πως επρόκειτο για μια ειλικρινή και τίμια ανταλλαγή απόψεων στο Λόφο, κυρίως μεταξύ μελών της Γερουσίας, χωρίς να εμπλέκεται η κυβέρνηση", δήλωσε ο Μίλερ. "Αλλά όπως ξεκαθαρίσαμε στη δήλωση που εκδώσαμε σήμερα σχετικά με το πακέτο μείωσης, έχουμε σχεδόν εξαντλήσει τη διαθέσιμη βοήθεια ασφαλείας που είναι διαθέσιμη στην Ουκρανία. Είναι επείγον να δράσει το Κογκρέσο για να στηρίξει την Ουκρανία- είναι επείγον να δράσει το Κογκρέσο για να στηρίξει τη δημοκρατία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail