Νέος πόλεμος στα σκαριά καθώς οι Χούτι της Υεμένης επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

flickr.com/ Official U.S. Navy Page
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εμπλέκονται σε μια επιχείρηση κατά των Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι απαντούν στην επίθεση του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας με επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Χούθι, ο εξαιρετικά μαχητικός σιιτικός ισλαμικός πληθυσμός της Υεμένης, ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, και αρκετές νότιες επαρχίες της χώρας.

Κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ και εκτοξεύουν πυραύλους και σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στρατιωτικών και εμπορικών πλοίων στο στενό Bab el-Mandeb. Στις 16 Δεκεμβρίου, περισσότερα από δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney.

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να απαντήσει όταν σκοτώνονται Αμερικανοί

Φαίνεται πως οι Χούθι δε φοβούνται τίποτα. Απειλούν να χρησιμοποιήσουν όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ - προηγμένους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται στο Ιράν.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών τους, οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Maersk, η MSC, η Hapag Lloyd και η CMA CGM, ανακοίνωσαν την αναστολή των εμπορευματικών μεταφορών κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας μέσω της διώρυγας του Σουέζ και περαιτέρω προς την Ευρώπη (και πίσω στην Ασία). Η διαδρομή αυτή αντιπροσωπεύει το 15% του διεθνούς εμπορίου. Τα φορτηγά πλοία θα ταξιδεύουν πλέον παρακάμπτοντας την Αφρική. Αυτό θα αυξήσει το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης. Περιττό να πούμε πως οι τιμές σε όλα κυριολεκτικά τα μεταφερόμενα αγαθά θα αυξηθούν.

Οι ΗΠΑ συγκαλούν διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση των Χούτι

Η πύλη The War Zone, επικαλούμενη πηγές στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν θα ανακοινώσει την επιχείρηση Prosperity Guardian την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί κατά της Ansar Allah, της ομάδας των Χούθι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας Eivind Vad Petersson δήλωσε πως η Νορβηγία έλαβε αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχει στην επιχείρηση. Το αίτημα εξετάζεται επί του παρόντος, ανέφερε το νορβηγικό δημοσίευμα E24. Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν διεθνή υποστήριξη. Οι Αμερικανοί ενεργούν πάντα έτσι στις επεμβάσεις τους, αλλά μια χερσαία επιχείρηση, αν υπάρξει και αυτή που έρχεται, θα πέσει στους ώμους τους.

Για να υποστηρίξει αυτές τις προθέσεις, μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποτελούμενη από περισσότερα από 20 πλοία με επικεφαλής το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower, έφτασε στον Κόλπο του Άντεν, ανέφερε το Politico. Το Πεντάγωνο έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση της ομάδας να πλήξει τους Χούτι, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο συνασπισμός είναι αρκετά ικανός να βομβαρδίσει χερσαίους στόχους στην Υεμένη, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με μια χερσαία επιχείρηση. Ήδη προσπάθησαν να το κάνουν το 2015 με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, αλλά απέτυχαν. Οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να υπογράψουν ειρήνη με τους Χούθι το 2023, αλλά τότε η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ και το τελευταίο μετέτρεψε τη Λωρίδα της Γάζας σε σφαγείο ως απάντηση.

Μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη θεωρείται απίθανη...


Αυτό θα μπορούσε να διευρύνει τον κύκλο του πολέμου δι' αντιπροσώπων με το Ιράν και τους συμμάχους του, επειδή το Ιράν βρίσκεται πίσω από τους Χούτι. Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Μοχαμάντ Ρεζά Αστιάνι προειδοποίησε ότι το αμερικανικό σχέδιο θα συναντήσει "εξαιρετικά προβλήματα".

Ας υποθέσουμε πως οι Χούτι θα μπορούσαν να απαντήσουν χτυπώντας την αμερικανική βάση στο Camp Lemonnier στο Τζιμπουτί, η οποία ελέγχει όλη την Αφρική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν ήδη δύο πολέμους δι' αντιπροσώπων - στην Ουκρανία και στη Γάζα. Η Βενεζουέλα σχεδιάζει κάτι στη Γουιάνα, η Κίνα μπορεί να διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ταϊβάν σε περίπτωση που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας κερδίσουν τις εκλογές εκεί τον Ιανουάριο. Υπάρχει λόγος να ξεκινήσει ένας άλλος μεγάλος αγώνας κατά των Χούτι στο κατώφλι των εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ; Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμες να διεξάγουν μια μεγάλης κλίμακας και δαπανηρή επιχείρηση μέχρι την ολοκλήρωσή της και για ποιο σκοπό;

Θα βομβαρδίσουν πλήρως οι Αμερικανοί τους Χούτι πριν φέρουν τα χερσαία στρατεύματα; Το Ισραήλ έχει ήδη κατεδαφίσει περίπου το 60% των κατοικιών στη Γάζα και έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της πολιτικής υποδομής. Ωστόσο, η νίκη επί της Χαμάς δεν είναι πουθενά κοντά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail