Τι θα συμβεί αν εξαντληθεί η βοήθεια της Ουκρανίας;

Handout photo shows US President Joe Biden (C-R) and Ukraine's President Volodymyr Zelensky (C-L) take part in a bilateral meeting, on the final day of a three-day G-7 summit in Hiroshima, Japan, on May 21, 2023. The final day of the three-day of the Group of Seven leaders' summit is under way in the western Japan city of Hiroshima, with focus on Ukrainian President Volodymyr Zelensky and his talks with international leaders. Photo by Ukrainian Presidency via ABACAPRESS.COMNo Use Russia.
Μια πραγματική διακοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία φαίνεται πιο πιθανή από ποτέ

Καθώς το Κογκρέσο ξεκινά την τελευταία προγραμματισμένη εργάσιμη εβδομάδα του 2023, οι παρατηρητές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα εξαντληθεί τουλάχιστον προσωρινά.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πραγματικότητα της κατάστασης αρχίζει να γίνεται αντιληπτή τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Κίεβο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα πως η βοήθεια θα εξαντληθεί πριν από το τέλος του έτους και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η διακοπή της χρηματοδότησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Αυτές οι αυστηρές προειδοποιήσεις οδήγησαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα για έκτακτες συναντήσεις με τον Λευκό Οίκο και την ηγεσία του Κογκρέσου. Παραμένει ασαφές αν η ομιλία του θα αποδειχθεί πειστική για τον πρόεδρο Μάικ Τζόνσον (R-La.), ο οποίος αποτελεί τώρα το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συνέχιση της βοήθειας.

Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στερέψει; Ενώ το Κίεβο θα μπορούσε πιθανώς να αντέξει ένα σύντομο κενό στη χρηματοδότηση, μια μεγαλύτερη καθυστέρηση ή ακόμη και μια μόνιμη διακοπή θα ανάγκαζε τους Ουκρανούς να μειώσουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα η Ρωσία να ανατρέψει τα σκληρά κατακτημένα κέρδη της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας.

Η ξαφνική κίνηση θα καθιστούσε επίσης σημαντικά πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον George Beebe του Ινστιτούτου Quincy.

"[Όσοι μπαίνουν στον πειρασμό να πιστέψουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να τερματίσουν τον πόλεμο με την απλή διακοπή της βοήθειάς τους προς την Ουκρανία θα πρέπει να σκεφτούν καλά" για το πώς μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε τη μόχλευση του Κιέβου στις συνομιλίες, υποστήριξε ο Beebe στο RS.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να αφαιρέσουν χαρτιά από το χέρι τους τερματίζοντας μονομερώς τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή παίζοντας τα πρόωρα", έγραψε. "Αλλά αν δεν κινηθούν γρήγορα για να συμπληρώσουν τη βοήθεια με διπλωματία, μπορεί να διαπιστώσουν πως η ευκαιρία να παίξουν τα χαρτιά τους έχει ξαφνικά εξαφανιστεί".

Παίζοντας το παιχνίδι των αριθμών

Ένας σημαντικός παράγοντας που περιπλέκει τις συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική βοήθεια είναι η ευρέως διαδεδομένη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσα ακριβώς μετρητά έχουν ακόμα οι ΗΠΑ για να κάψουν. Ο γερουσιαστής Mark Warner (D-Va.) δήλωσε τον Οκτώβριο πως ακόμη και το Κογκρέσο δυσκολεύεται κατά καιρούς να πάρει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την προθεσμία για νέα χρηματοδότηση.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είχε δαπανήσει περίπου το 96% από τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει διαθέσει το Κογκρέσο για την Ουκρανία. Ένα λογιστικό λάθος του Πενταγώνου άφησε στο υπουργείο Άμυνας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον "προεδρικής εξουσιοδότησης ανάληψης", η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση Μπάιντεν να στείλει εξοπλισμό από τα αμερικανικά αποθέματα. Αλλά έχει απομείνει μόνο περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδότηση για την αντικατάσταση αυτών των όπλων και ο Λευκός Οίκος είναι μέχρι στιγμής απρόθυμος να στείλει όπλα χωρίς υποσχέσεις για την αντικατάστασή τους, σύμφωνα με τον Μαρκ Κάντσιαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ο αντίκτυπος μιας διακοπής της χρηματοδότησης δε θα ήταν άμεσα ορατός, ιδίως λόγω του αργού ρυθμού των μαχών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά θα οδηγούσε σε προοδευτική μείωση των ουκρανικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο Cancian στο RS. Κατά την εκτίμησή του, ο ρυθμός της βοήθειας "ήδη μειώνεται" σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αν και μια σταθερή ροή παραδόσεων όπλων θα συνεχιστεί για χρόνια, δεδομένου του χρονοδιαγράμματος που απαιτείται για την παραγωγή νέων όπλων. 

"Καθώς αυτή η ροή μειώνεται, τότε η στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας θα μειωθεί μαζί της", δήλωσε ο Cancian. "Κάποια στιγμή, πιθανότατα τον Ιανουάριο, δε θα είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια πλήρους κλίμακας αντεπίθεση, και στη συνέχεια, ίσως το Φεβρουάριο, δε θα είναι σε θέση να κάνουν καθόλου επιθέσεις".

"Ίσως αργότερα την άνοιξη, η Ουκρανία θα δυσκολευόταν να συγκρατήσει τους Ρώσους", συνέχισε. "Δεν είναι ότι δε θα έχουν καθόλου [όπλα], αλλά δε θα έχουν τη ροή που απαιτείται για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις σε υψηλό επίπεδο".

Το συμπληρωματικό αίτημα του Μπάιντεν θα διαθέσει περίπου 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε κονδύλια που σχετίζονται με την Ουκρανία. Το ένα τρίτο από αυτά πηγαίνει σε ανθρωπιστική βοήθεια και άμεση οικονομική στήριξη, ενώ η πλειοψηφία πηγαίνει σε διάφορες στρατιωτικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Από τα 38,7 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την αγορά όπλων που θα αποσταλούν στην Ουκρανία ή για τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Τα υπόλοιπα 8 δισεκατομμύρια δολάρια θα στηρίξουν τη διευρυμένη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ένα μικρό μέρος των κονδυλίων θα πάει για την εποπτεία της βοήθειας.

Ο Cancian σημείωσε πως ένα μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα πρέπει να εκληφθεί ως επένδυση στην αμερικανική οικονομία, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της θα κατευθυνθεί σε αμερικανούς εργολάβους. Το επιχείρημα αυτό, το οποίο έχει προβάλει και η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους αντιπάλους των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, οι οποίοι σημειώνουν πως τα αμυντικά δολάρια παράγουν λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι πολλές άλλες μορφές κρατικών δαπανών.

Στο οικονομικό μέτωπο, μια ξαφνική διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης θα ήταν λιγότερο δραστική από τον τερματισμό των στρατιωτικών δαπανών, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής βοήθειας της Ουκρανίας προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από την Ουγγαρία, η οποία, υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, έχει συχνά απογοητεύσει τους Ευρωπαίους εταίρους της. (Ο Ζελένσκι και ο Όρμπαν φάνηκε να διαπληκτίζονται έντονα στο περιθώριο της προεδρικής ορκωμοσίας στην Αργεντινή το περασμένο Σαββατοκύριακο).

Πολιτικός απόηχος

Ο τερματισμός της αμερικανικής βοήθειας θα αποτελούσε μια έντονη επίπληξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει πως η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να επιτύχει το Κίεβο τον διακηρυγμένο στόχο του να ανακτήσει όλα τα εδάφη του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα αποσύρουν επίσης τη χρηματοδότησή τους εάν σταματήσει η αμερικανική υποστήριξη, σύμφωνα με τον Cancian. "Η λογική είναι η ίδια όπως και στις ΗΠΑ", εξήγησε. "Έχουν στοιχεία που αντιδρούν, τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά, στο υψηλό κόστος και στην έλλειψη επιτυχίας. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματήσουν, τότε πολλοί από τους επικριτές τους θα δείξουν αυτό και θα πουν: 'Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν. Γιατί στέλνουμε χρήματα για μια αποτυχημένη προσπάθεια;"".

Καθώς η πιθανότητα διακοπής της βοήθειας αυξάνεται, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει την προσέγγισή της στον πόλεμο και να θέσει πιο ρεαλιστικούς στόχους - μια κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα απαντούσε στους εγχώριους επικριτές του Λευκού Οίκου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν έχει σαφή στρατηγική για τον πόλεμο.

"[Ο] Λευκός Οίκος θα πρέπει να προσπαθήσει να οικοδομήσει ένα νέο αφήγημα: ότι πρόκειται για έναν πόλεμο άμυνας για την Ουκρανία και μια στρατηγική ήττα για τη Ρωσία και πως οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας που ίσως χρειαστεί να υπερισχύσουν", υποστήριξε η Emma Ashford του Κέντρου Stimson στον Guardian. "Αυτή η αφήγηση είναι λιγότερο φιλόδοξη, αλλά περισσότερο ρεαλιστική".

"[Το] σημαντικότερο, αν η κυβέρνηση Μπάιντεν επανεκλεγεί το Νοέμβριο, αυτή η προσέγγιση θα την τοποθετήσει σε πολύ ισχυρότερη θέση για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ανακωχής στα τέλη του 2024", έγραψε ο Άσφορντ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail