Tsvetana Paraskova - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Καθώς πολλές χώρες αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, παρέχοντας πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια με μηδενική κατανάλωση, έχει αρχίσει ο αγώνας για την ανάπτυξη της τελευταίας γενιάς πολιτικής πυρηνικής τεχνολογίας.
Και αυτή την εβδομάδα, η Κίνα απέκτησε ένα πλεονέκτημα σε αυτόν τον αγώνα.
Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Shidaowan, ο οποίος διαθέτει τον πρώτο αντιδραστήρα τέταρτης γενιάς στον κόσμο, άρχισε να λειτουργεί εμπορικά στις 6 Δεκεμβρίου, δήλωσε η China National Nuclear Corporation (CNNC), ένας από τους προγραμματιστές του έργου.
"Ο αντιδραστήρας επίδειξης αερόψυκτου αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από την Κίνα άρχισε να λειτουργεί εμπορικά", ανέφερε η CNNC σε ανακοίνωσή της.
"Αυτό σηματοδοτεί ότι η Κίνα ολοκλήρωσε τον πρώτο εμπορικά λειτουργικό αρθρωτό πυρηνικό σταθμό στον κόσμο με πυρηνική τεχνολογία τέταρτης γενιάς, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της πυρηνικής τεχνολογίας τέταρτης γενιάς από τα πειράματα στην εμπορική αγορά".
Οι αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς θεωρούνται ασφαλέστεροι και πιο αποδοτικοί.
"Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν πως οι αντιδραστήρες εμπορικής κλίμακας μπορούν να ψύχονται με φυσικό τρόπο χωρίς συστήματα ψύξης πυρήνα έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά στον κόσμο. Είναι ο λεγόμενος εγγενώς ασφαλής αντιδραστήρας", δήλωσε το Πανεπιστήμιο Tsinghua, ένας από τους κοινούς προγραμματιστές του αντιδραστήρα.
Τέτοιοι αντιδραστήρες μπορούν να παράγουν θερμότητα, ηλεκτρική ενέργεια και υδρογόνο και θα βοηθήσουν την Κίνα και τον κόσμο "να γίνουν ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα", δήλωσε στη South China Morning Post ο Zhang Zuoyi, πρύτανης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Πυρηνικής και Νέας Ενέργειας του Πανεπιστημίου Tsinghua και επικεφαλής σχεδιαστής του έργου του αντιδραστήρα Shidaowan.
Ο αντιδραστήρας τέταρτης γενιάς που βρίσκεται σε λειτουργία θέτει πλέον την Κίνα "μπροστά από άλλες χώρες όσον αφορά την έρευνα και την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας", δήλωσε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ο Francois Morin, διευθυντής της Κίνας του βιομηχανικού ομίλου World Nuclear Association.
Σύμφωνα με τον Morin, οι δυτικές χώρες πρόκειται να θέσουν σε λειτουργία τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τέταρτης γενιάς μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Ο Ντέιβιντ Φίσμαν, ανώτερος διευθυντής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Lantau Group με έδρα την Κίνα, δήλωσε στην Journal ότι "η Κίνα είναι αναμφισβήτητα απαράμιλλη στην πραγματική κατασκευή και εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας επόμενης γενιάς".
Πολλές χώρες της Δύσης, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Γερμανίας, έχουν αναγνωρίσει πως η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα τις βοηθούσε να επιτύχουν στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών.
Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 21 άλλες χώρες δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την πυρηνική ενεργειακή ικανότητα έως το 2050, λέγοντας ότι η ενσωμάτωση περισσότερης πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων τους για καθαρή μηδενική εκπομπή τις επόμενες δεκαετίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Νότια Κορέα, τη Γκάνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), μεταξύ άλλων, υπέγραψαν τη δήλωση στη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα.
"Η Διακήρυξη αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και στη διατήρηση του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου σε απόσταση αναπνοής", δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η Κίνα δεν έχει υπογράψει την εν λόγω διακήρυξη, αλλά στοχεύει στην ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων πυρηνικής ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Από το 2020, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε το 5% του μείγματος παραγωγής της Κίνας, στο οποίο συνέχισε να κυριαρχεί ο άνθρακας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης.
Μέχρι το 2035, η πυρηνική ενέργεια αναμένεται να αποτελεί το 10% του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το 18% μέχρι το 2060, όπως ανέφεραν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας (CNEA), νωρίτερα φέτος.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Κίνα διέθετε 55 μονάδες πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 57 GW και 24 μονάδες υπό κατασκευή με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 27,8 GW, ανέφερε το Xinhua τον αξιωματούχο της CNEA Wang Binghua. Μέχρι το 2060, η ικανότητα αυτή αναμένεται να εκτοξευθεί στα 400 GW, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Κίνα αναμένεται επίσης να εγκρίνει έξι έως οκτώ μονάδες πυρηνικής ενέργειας κάθε χρόνο "στο ορατό μέλλον".