Αυτή η απλή κίνηση της Κίνας θα μπορούσε να γκρεμίσει την επιθετική ατζέντα της ΕΕ

pixabay / jplenio
Μπορεί τα ταξίδια χωρίς βίζα να μη φαίνονται σπουδαία υπόθεση, αλλά βάζουν ταφόπλακα στη ρητορική για ένα "κλειστό" και "κακό για τις επιχειρήσεις" Πεκίνο

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι πολίτες έξι χωρών της ΕΕ - της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας - θα μπορούν να επισκέπτονται την Κίνα για περίοδο 15 ημερών χωρίς βίζα, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν την επαχθή διαδικασία απόκτησης κινεζικής τουριστικής βίζας.

Τιμούρ Φομένκο, πολιτικός αναλυτής - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου μια εβδομάδα πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής Κίνας-ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Πεκίνο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Πρόσφατα, η φον ντερ Λάιεν έχει εμπλακεί σε μια όλο και πιο επιθετική ρητορική όσον αφορά το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής σειράς καταγγελιών για αυτό που η ίδια αποκαλεί "αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας", πιέζοντας για την "απο-ρισκοποίηση" και απαιτώντας μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, καθώς και απειλώντας με εισφορές για τα κινεζικά προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, έχει επικρίνει αυτήν την στάση και έχει παροτρύνει την ΕΕ να υιοθετήσει μια πιο φιλική και πιο συνεργατική προσέγγιση, προβάλλοντας τα οφέλη της δέσμευσης.

Πώς απαντά λοιπόν η Κίνα σε αυτή την κατάσταση; Ανακοινώνει ένα πρωτοφανές καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για επιλεγμένες χώρες της ΕΕ. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή χειρονομία, είναι μεγάλη υπόθεση. Ένα κεντρικό παράπονο και μια κριτική που προέρχεται από τη Δύση προς την Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχει γίνει όλο και πιο "άβολο" να ταξιδέψει κανείς σε αυτήν, και φυσικά από το 2020 έως τις αρχές του 2023, ήταν πρακτικά αδύνατο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το επίπεδο της γραφειοκρατίας και των κανονισμών του κινεζικού κράτους για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες έχει ενταθεί, γεγονός που καθιστά την απόκτηση βίζας ακόμα και για τουρισμό μια εφιαλτική διαδικασία.

Για να λάβει κανείς μια κινεζική τουριστική βίζα, πρέπει να κλείσει ένα επίσημο ραντεβού με ένα καθορισμένο γραφείο. Εάν δε ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ταξιδέψετε σε μια τέτοια πόλη. Ανάλογα με τη χώρα, τα γραφεία αυτά μπορεί να είναι πολυάσχολα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με το έτσι θέλω. Όταν κλείνετε το ραντεβού σας, πρέπει να έχετε ήδη προκρατήσει κάθε στοιχείο του ταξιδιού σας όσον αφορά τις πτήσεις, τη διαμονή και τις ημερομηνίες και στη συνέχεια να τα συμπληρώσετε όλα σε ένα εκτενές ηλεκτρονικό έντυπο, το οποίο θα σας ρωτήσει για ασυνήθιστες και κουραστικές λεπτομέρειες, όπως τα επαγγέλματα των μελών της οικογένειάς σας. Πρέπει επίσης να φέρετε σαρώσεις και φωτογραφίες διαβατηρίου, καθώς και το ίδιο το πλήρες διαβατήριο, και να το υποβάλλετε. Εάν κάνετε λάθος στην ημερομηνία του ραντεβού, αυτή δεν μπορεί να αλλάξει.

Αφού πληρώσετε για όλα αυτά, μετά από λίγες εργάσιμες ημέρες μπορείτε να πάρετε το διαβατήριό σας με τη βίζα να καταλαμβάνει μια σελίδα μέσα σε αυτό. Η τουριστική βίζα διαρκεί μόνο για ένα έτος, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία αργότερα, αν είστε τακτικός επισκέπτης της χώρας.

Επομένως, το να γυρίσει ξαφνικά η Κίνα και να πει σε ορισμένες χώρες της ΕΕ: "Δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό πια", είναι τεράστια υπόθεση. Πρόκειται για μια πολύ γενναιόδωρη χειρονομία, η οποία είναι εξαιρετικά απίθανο σε καμία περίπτωση να επεκταθεί σε οποιαδήποτε από τις χώρες των "Five Eyes - πέντε ματιών". Αλλά πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα κρυφό, πολιτικό κίνητρο: να ματαιωθεί η "απο-ρισκοποίηση" της Κίνας από την ΕΕ.

Εάν είστε Ευρωπαίος επιχειρηματίας από μία από αυτές τις χώρες-κλειδιά, οι οποίες συμπτωματικά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της ΕΕ, η δυνατότητά σας να εισέλθετε στην Κίνα και να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα. Είναι ένα φιλικό σημάδι, είναι χρήσιμο, οπότε πιστεύετε ότι αυτά τα γερμανικά, ολλανδικά και γαλλικά στελέχη που τους λένε να μειώσουν την παρουσία τους στην Κίνα θα είναι πιο πρόθυμα να ακούσουν τη φον ντερ Λάιεν και τους ομοίους της όταν λένε de-risk; Γιατί να ακούσουν; Η πρόσβαση στην κινεζική αγορά μόλις έγινε λίγο πιο εύκολη, και ως εκ τούτου η ατζέντα της μείωσης του ρίσκου ανατρέπεται. Εξάλλου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι εξ αρχής αντίθετοι σε τέτοιες ατζέντες. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ να εγκαταλείψει την κινεζική αγορά.

Εκτός από αυτό, η κίνηση αυτή υπονομεύει επίσης τη δημοφιλή δυτική αφήγηση ότι η Κίνα "κλείνεται" στον κόσμο, πως ο Σι Τζινπίνγκ είναι κακός για τις επιχειρήσεις και ότι η διάθεση είναι "μη φιλική". Σε στρατηγικό επίπεδο, το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να κρατήσει την ΕΕ στο πλευρό του όσο το δυνατόν περισσότερο, ένα κατόρθωμα που γίνεται όλο και πιο δύσκολο, δεδομένων όλων όσων οι ΗΠΑ του ρίχνουν για να υπονομεύσουν τη σχέση. Η Κίνα, ωστόσο, κατανοεί τη σημασία των τακτικών παραχωρήσεων στην επιδίωξη μακροπρόθεσμων κερδών, και το να παίξει το χαρτί των ταξιδιών χωρίς βίζα είναι μια έξυπνη κίνηση. Δεν είναι πιθανό να μεταπείσει τους δύσπιστους ηγέτες της ΕΕ, αλλά είναι πιθανό να ζυμώσει τις συνθήκες για τη συνέχιση της επέκτασης των επιχειρηματικών δεσμών ΕΕ-Κίνας, είτε τους αρέσει είτε όχι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail