Russian President Vladimir Putin and Russian Central Bank Governor Elvira Nabiullina. - Sputnik/Mikhail Klimentyev |
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές αποδέχονται όλο και περισσότερο πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν να φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Από τον Ivan Timofeev, διευθυντή προγράμματος της Λέσχης Βαλντάι - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Αλλά πολλά εξαρτώνται από το πώς βλέπουμε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και από το πώς καθορίζουμε την έννοια. Υπάρχει ένας κλασικός ορισμός, ο οποίος υπονοεί ότι καθορίζεται από το πολιτικό αποτέλεσμα, δηλαδή τον αντίκτυπο στην πολιτική πορεία της χώρας-στόχου - είτε πρόκειται για εξωτερική είτε για εσωτερική. Βλέπουμε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα ήταν ευνοϊκό για τη Δύση. Αντιθέτως, η Μόσχα επιδιώκει τις φιλοδοξίες της ακόμη πιο αποφασιστικά.
Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε την ισχύ των μέτρων όσον αφορά τη ζημία στην οικονομία του στόχου, και υπήρξε πόνος. Οι κυρώσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο με τους παραδοσιακούς μας εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες. Αλλά και αυτά τα κράτη υφίστανται επίσης ζημία, οπότε πρόκειται για αμοιβαία ζημία.
Τούτου λεχθέντος, στην πραγματικότητα, η ζημία δεν ήταν τόσο κρίσιμη όσο αναμενόταν. Το Μάρτιο του 2022, είχε εκτιμηθεί πως η ρωσική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 8-10%, αλλά κατέγραψε μείωση περίπου 2%. Υπήρχαν επίσης προσδοκίες για αύξηση της ανεργίας λόγω της αποχώρησης των δυτικών εταιρειών. Σήμερα, αντίθετα, η Ρωσία έχει ουσιαστικά πλήρη απασχόληση και μάλιστα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, για διάφορους λόγους.
Οι κανονικές σχέσεις της αγοράς αναμφίβολα υπονομεύονται από τις κυρώσεις, αλλά η αγορά βρίσκει άλλους τρόπους. Οι επιχειρήσεις μετατοπίζονται επίσης στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες.
Όσον αφορά το κατώφλι της τιμής του πετρελαίου, είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν τα μέτρα αυτά αποτελεσματικά κατά της Ρωσίας. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να παρακολουθούν πιο στενά τις κινήσεις των δεξαμενόπλοιων και να μπλοκάρουν ακόμη και ορισμένα από αυτά, αλλά αυτό είναι απίθανο να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο.
Η Ρωσία έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να βασίζεται στους δικούς της πόρους και δημιουργεί έναν κυρίαρχο στόλο δεξαμενόπλοιων. Προφανώς, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν υπόψη τους την εμπειρία του Ιράν και ορισμένων άλλων χωρών. Επομένως, δε νομίζω ότι το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου θα έχει θεμελιώδη αντίκτυπο. Φυσικά, αυξάνει το κόστος που δε θα υπήρχε αν οι σχέσεις της αγοράς ήταν κανονικές και όχι πολιτικοποιημένες, αλλά δεν είναι μοιραίο.
Φυσικά, θα υπάρξουν νέα μέτρα - όχι μόνο επειδή τα σημερινά είναι αναποτελεσματικά, αλλά και επειδή πρόκειται πλέον για ένα τρένο που δεν μπορεί να σταματήσει. Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα επεκταθούν τόσο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους όσο και γενικότερα ως μέτρο εξωτερικής πολιτικής που θα συμβολίζει ότι η συλλογική προσπάθεια για την προσπάθεια ανάσχεσης της Ρωσίας συνεχίζεται. Οι σημαντικότερες από αυτές θα είναι η επέκταση των καταλόγων των αποκλεισμένων προσώπων και των καταλόγων ελέγχου των εξαγωγών.
Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων στη ρωσική οικονομία έχει ήδη γίνει ρουτίνα: η αγορά έχει συνηθίσει τις κυρώσεις και η αντίληψη των τιμωρητικών ενεργειών έχει ακόμη και ατροφήσει. Αναμφίβολα, θα συνεχίσουν να πλήττουν άτομα και ορισμένες εταιρείες, αλλά η χώρα έχει προσαρμοστεί σε έναν νέο αλγόριθμο. Υπάρχει κατανόηση πως οι κυρώσεις ήρθαν για να μείνουν και κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν. Έτσι, ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.