Ουκρανία: Ο Μπάιντεν βοηθά τον Πούτιν να κερδίσει

president.gov.ua
Η επίμονη αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία τις στρατιωτικές προμήθειες που απαιτεί εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο να δώσει τη νίκη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Con Coughlin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τα άρματα μάχης Abrams μέχρι τα μαχητικά F-16, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διστάζει συνεχώς να παράσχει στην Ουκρανία τον εξοπλισμό αναβάθμισης που χρειάζονται απεγνωσμένα οι δυνάμεις της για να καταφέρουν να αμυνθούν από τη ρωσική επιθετικότητα.

Η αποτυχία, επιπλέον, να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα επιτύχει τη νίκη στη μάχη της ενάντια στην απρόκλητη εισβολή της Μόσχας ήταν ένας βασικός παράγοντας στην αποτυχία της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας να επιτύχει μια αποφασιστική πρόοδο έναντι της βαριά οχυρωμένης άμυνας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε για πρώτη φορά το αίτημά του προς τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους να εξοπλιστούν με ανώτερα βαριά τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροσκάφη, ο εξοπλισμός μόλις τώρα αρχίζει να διατίθεται στο πεδίο της μάχης, ακριβώς όπως ο πικρός ουκρανικός χειμώνας επικρατεί, μειώνοντας έτσι σημαντικά την αποτελεσματικότητά του.

Μόλις τον περασμένο μήνα το πρώτο από τα 31 αμερικανικά άρματα μάχης Abrams που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν εμφανίστηκαν σε δράση σε άγνωστη τοποθεσία στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας, ενώ τα αμερικανικής κατασκευής πολεμικά αεροσκάφη F-16, των οποίων η παράδοση στην Ουκρανία εγκρίθηκαν από στο Λευκό Οίκο μόνο τον Αύγουστο, δεν πρόκειται να φτάσουν πριν από το επόμενο έτος, με την πλειονότητα των πολεμικών αεροσκαφών να μην έχουν προγραμματιστεί για παράδοση μέχρι το 2025.

Έχοντας δημιουργήσει ελπίδες ότι η φετινή αντεπίθεση της Ουκρανίας θα οδηγούσε σε μια σημαντική πρόοδο, ο Ζελένσκι και οι ανώτεροι διοικητές του είναι κατανοητά απογοητευμένοι που η πρόοδος ήταν αργή, γεγονός που κατηγορούν για την ανεπάρκεια των προμηθειών που έχουν λάβει από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ζελένσκι σε πρόσφατη συνέντευξη στο PBS, «Δεν πήραμε όλα τα όπλα που θέλαμε, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, αλλά δεν μπορώ επίσης να παραπονεθώ και πολύ».

Η προσπάθεια να πειστεί η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο των ΗΠΑ να διατηρήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας όταν ο Ζελένσκι φτάσει στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για κρίσιμες συνομιλίες.

Ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι «θα συζητήσουν τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας» καθώς καταπολεμά τη ρωσική εισβολή και «τη ζωτική σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών αυτήν την κρίσιμη στιγμή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε δήλωση.

Οι μέτριες επιτυχίες που σημειώθηκαν από την ουκρανική αντεπίθεση δεν πέρασαν σίγουρα απαρατήρητες στη Μόσχα, όπου ο Πούτιν πιστεύει ότι το ρεύμα της σύγκρουσης στρέφεται τώρα υπέρ του.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως σίγουρα θα πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας», είπε ένας σίγουρος Πούτιν στους Ρώσους στρατιώτες αυτόν το μήνα σε μια εκδήλωση όπου ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024.

Η ανάκαμψη στις τύχες της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αρκετά αξιοσημείωτη δεδομένου ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ο ρωσικός στρατός εμφανίστηκε στο σημείο της κατάρρευσης αφού υπέστη μια σειρά ταπεινωτικών αποτυχιών. Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούνιο που ξεκίνησε από τον Yevgeny Prigozhin, τον αρχηγό του Ομίλου Wagner που είχε παίξει βασικό ρόλο στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία, σηματοδότησε αναμφίβολα το ναδίρ της ρωσικής εκστρατείας, εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του Πούτιν για να επιβιώσει στο αξίωμα.

Ωστόσο, από τον θάνατο του Prigozhin σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο, η τύχη του Κρεμλίνου βελτιώθηκε σταδιακά αφού ο Πούτιν διέταξε μια δραματική αύξηση της παραγωγής στρατιωτικού υλικού για να αντισταθμίσει τις καταστροφικές απώλειες τόσο σε άνδρες όσο και σε εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης.

Μέχρι το Σεπτέμβριο εκτιμήθηκε ότι η Ρωσία είχε σε ορισμένες περιπτώσεις δεκαπλασιάσει την παραγωγή πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οχημάτων μάχης και πυροβολικού, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στο να βοηθήσουν τους Ρώσους να πάρουν την πρωτοβουλία, ενώ οι Ουκρανοί, αντίθετα, παραμένουν απελπιστικά έλλειψη βασικών πυρομαχικών.

Το αποτέλεσμα είναι πως, καθώς η φετινή αγωνιστική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της με τον ερχομό του χειμώνα, η Ρωσία βρίσκεται στην αιφνιδιαστική θέση να προχωρήσει στην επίθεση, με τις ρωσικές δυνάμεις να μάχονται απεγνωσμένα για τον έλεγχο της κρίσιμης πόλης Avdiivka στο Ντόνετσκ που θεωρείται ευρέως ως η πύλη προς τη ρωσικά κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ.

Η προοπτική των ρωσικών δυνάμεων να αρχίσουν να ανακτούν το πλεονέκτημα στην Ουκρανία είναι σίγουρα μια εξέλιξη που η Δύση θα πρέπει να δει με βαθιά ανησυχία: οποιαδήποτε μορφή ρωσικής επιτυχίας στην Ουκρανία δεν θα σήμαινε μόνο καταστροφή για το Κίεβο, αλλά και για την ευρύτερη δυτική συμμαχία.

Ο Πούτιν δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να επεκτείνει τη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα πέρα ​​από την Ουκρανία για να συμπεριλάβει και άλλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, με τον επικεφαλής της πολωνικής ασφάλειας να προειδοποιεί πρόσφατα ότι το ΝΑΤΟ έχει μόλις τρία χρόνια για να προετοιμαστεί για μια επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά του.

Σε τέτοιες συνθήκες, επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο να ανανεώσει την υποστήριξή της στον Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, αλλά και να διασφαλίσει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις λαμβάνουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται απεγνωσμένα για να νικήσουν τη Ρωσία.

Μόνο με τη διασφάλιση ότι ο Πούτιν θα υποστεί μια ταπεινωτική ήττα στην Ουκρανία, η Δύση θα καταφέρει να αποτρέψει αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν από τη διάπραξη περαιτέρω επιθετικών ενεργειών.


* Ο Con Coughlin είναι συντάκτης Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Telegraph και διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης στο Gatestone Institute.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail