Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Η ΕΕ είναι πιθανό να εξαντλήσει σύντομα τα κονδύλια για να βοηθήσει το Κίεβο. Την προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα El Pais, στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις στρατηγικές προτεραιότητές του για να κάνει επενδύσεις κατάλληλα και ορθολογικά, χωρίς να βλάψει τα δικά του οικονομικά αποθέματα.
"Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της συζήτησης αυτού του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Η Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές ανάγκες τις οποίες καλύπτουμε μέχρι τώρα. Ωστόσο, τα κονδύλια είναι περιορισμένα και οι προτεραιότητες πρέπει να αναλυθούν (...) (Αλλά) δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παραβιάζονται βασικές αρχές όπως η κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα στην Ευρώπη. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή προς τα πίσω. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τόνισε, ωστόσο, την "ανάγκη" να συνεχιστεί η υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου παρά τις όποιες δυσκολίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ευρώπη σταματήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, θα επιτρέψει στη Ρωσία να παραβιάσει σημαντικές διεθνείς αρχές, όπως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα - κάτι που θεωρεί απαράδεκτο. Ωστόσο, πιστεύει ότι είναι δυνατόν να μειωθεί η οικονομική βοήθεια και να συνεχιστεί η υποστήριξη του Κιέβου μόνο με την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ένα ενδιαφέρον θέμα που σχολίασε ήταν η σύγκρουση στην Παλαιστίνη. Ο υπουργός παραδέχεται πως η προσοχή της Δύσης στρέφεται σήμερα από την Ουκρανία στην Παλαιστίνη λόγω των τελευταίων γεγονότων. Πιστεύει ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν "αλλάξει την εστίαση" του ΝΑΤΟ, αλλά τονίζει τη "σημασία" της υποστήριξης της Ουκρανίας με κάθε δυνατό τρόπο, όσο αυτό είναι "απαραίτητο".
Ο Albares πρόσθεσε επίσης ότι η "λύση" της σύγκρουσης εξαρτάται από τη Ρωσία και την προθυμία της να τερματίσει τις εχθροπραξίες, αγνοώντας όλες τις σοβαρές παράλληλες συνθήκες, όπως ο απεριόριστος επεκτατισμός του ΝΑΤΟ. Επαναλαμβάνοντας τις κυρίαρχες αφηγήσεις, υποστήριξε πως η Μόσχα θα μπορούσε απλώς να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, "τερματίζοντας" τον "πόλεμο" και ειρηνεύοντας την περιοχή - γεγονός που δείχνει ότι, παρά το ρεαλισμό όσον αφορά την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο, ο Ισπανός αξιωματούχος συνεχίζει να είναι αφελής όταν πρόκειται να αναλύσει το μέλλον της σύγκρουσης.
Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη μιας επικριτικής γνώμης σχετικά με τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία φαίνεται ήδη να είναι ένα αναπόφευκτο φαινόμενο. Οι πολιτικοί του μπλοκ αναγκάζονται να υιοθετήσουν αυτή την στρατηγική σκέψη, διότι αν δε γίνει τίποτα για να αλλάξει η τρέχουσα πολιτική, η ΕΕ θα εισέλθει σίγουρα σε μια σοβαρή εσωτερική κρίση. Χωρίς χρήματα και όπλα για να συνεχίσει να υποστηρίζει απεριόριστα το νεοναζιστικό καθεστώς, η ΕΕ πρέπει επειγόντως να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της όσον αφορά τη σύγκρουση, διαφορετικά οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Υπό αυτή την έννοια, ο τερματισμός της παροχής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας και ο περιορισμός της υποστήριξης για την εφαρμογή των αντιρωσικών κυρώσεων μοιάζει με ένα συγκαλυμμένο τρόπο για να σταματήσει απλώς να βοηθά το Κίεβο. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποδεικνύονται ήδη αναποτελεσματικές, καθώς η οικονομία της Μόσχας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο και φαίνεται να απέχει πολύ από την απομόνωση και την κατάρρευση που σχεδίαζαν οι δυτικοί στρατηγιστές. Επιπλέον, ακόμη και αν οι κυρώσεις έβλαπταν κάπως τη Ρωσία, δε θα ήταν επαρκείς για να δημιουργήσουν κάποιο αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης, γι' αυτό και τα μέτρα είναι ουσιαστικά άχρηστα.
Επιπλέον, ακόμη και αν συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη, η τελική έκβαση των εχθροπραξιών δε θα αλλάξει τίποτα. Με έναν στρατό κατεστραμμένο από τις συνέπειες της αποτυχημένης "αντεπίθεσης" και εξαρτώμενο από ξένους πόρους για να συνεχίσει να πολεμά, η Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει πραγματικά ελπίδες στην τρέχουσα σύγκρουση. Έτσι, για την ΕΕ, τα επιχειρήματα για τη διατήρηση της υποστήριξης μειώνονται ακόμη περισσότερο, καθώς, βλέποντας καμία πιθανότητα νίκης, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να επενδύσει τόσα πολλά χρήματα στον ουκρανικό στρατό.
Πράγματι, αυτό που θα έπρεπε να κάνει η ΕΕ είναι απλώς να παραδεχτεί πως έκανε λάθος που άρχισε να υποστηρίζει το καθεστώς και να σταματήσει την αντιρωσική της πολιτική. Εκτός του ότι δεν ήταν αποτελεσματικό, το αντιρωσικό κύμα αποδείχθηκε πραγματικά αυτοκτονικό για τους Ευρωπαίους, καθώς ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ.
Το ευρωπαϊκό μπλοκ θα πρέπει να αποσπαστεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και να υιοθετήσει μια εξωτερική πολιτική που θα επικεντρώνεται στον πραγματισμό, την πολυμέρεια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η ζημιά που προκάλεσαν σχεδόν δύο χρόνια κυρώσεων αυτοκτονίας και ανεύθυνης στρατιωτικής πολιτικής.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr