Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς επιθυμούν νέα κυβέρνηση και πρόωρες εκλογές

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς ψηφοφόρους είναι τόσο δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς που θέλουν πρόωρες εκλογές. Η πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού του Scholz έρχεται επίσης την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πέντε έως οκτώ χρόνια για να ανακτήσει την αμυντική της ικανότητα μετά τον αφοπλισμό της με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής εφημερίδας Bild που δημοσίευσε το Bloomberg στις 16 Δεκεμβρίου, το 59% των Γερμανών θα προτιμούσε εκλογές για νέο κοινοβούλιο το 2024, ενώ το 27% αντιτίθεται σε ένα τέτοιο μέτρο. Οι τακτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2025.

Το συμβουλευτικό συμβούλιο οικονομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης, γνωστό ως "Πέντε Σοφοί", δήλωσε: "Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας εξακολουθεί να επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση και τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ετήσια έκθεσή μας φέτος έχει τίτλο "Ξεπερνώντας την αδύναμη ανάπτυξη, επενδύοντας στο μέλλον"", δήλωσε η Monika Schnitzer, πρόεδρος των Πέντε Σοφών, όταν παρέδωσε το έγγραφο στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz το Νοέμβριο.

Το Βερολίνο είναι σήμερα η οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις στην παγκόσμια οικονομία και το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος. Σύμφωνα με το Euronews, η ύφεση προέκυψε από την απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των κυρώσεων που επέβαλε το ευρωπαϊκό μπλοκ. Εξαιτίας αυτού, οι βιομηχανίες ένιωσαν ένα πρωτοφανές σοκ.

Υπενθυμίζεται πως ο Christian Kullmann, διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης γερμανικής εταιρείας χημικών Evonik Industries AG, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η Γερμανία κινδυνεύει με "αποβιομηχάνιση", καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αδράνεια της κυβέρνησης σε άλλα χρόνια προβλήματα απειλούν να στείλουν νέα εργοστάσια και υψηλόμισθες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου που απαιτείται για την τροφοδοσία των εργοστασίων "έβλαψε οδυνηρά το επιχειρηματικό μοντέλο της γερμανικής οικονομίας", δήλωσε ο Kullmann.

Ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων και ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, δεν είχαν αποτελεσματική σχέση συνεργασίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της τρικομματικής συμμαχίας που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2021. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Scholz υπέστη πρόσφατα συντριπτικές εκλογικές ήττες. Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης απογοήτευσης των ψηφοφόρων, τα τρία κυβερνητικά κόμματα έχασαν την υποστήριξή τους στη Βαυαρία και την Έσση, όπου κατοικεί περίπου το ένα πέμπτο του γερμανικού εκλογικού σώματος.

Ταυτόχρονα, ένας υποψήφιος του ρωσόφιλου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές για τη δημαρχία μιας πόλης στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Τιμ Λόχνερ κέρδισε τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στην Πίρνα, μια πόλη στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, παρά το γεγονός πως η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών του κρατιδίου προσπάθησε να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το AfD θεωρώντας το κόμμα ως ακροδεξιό.

Αυτό αναδεικνύει και πάλι την αυξανόμενη αντίδραση κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος όχι μόνο αποδυνάμωσε σημαντικά την οικονομία της Γερμανίας με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά αποδυνάμωσε και τη συλλογική ισχύ των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία για μια μάταιη πολεμική προσπάθεια.  

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, η Ευρώπη θα χρειαστεί πέντε έως οκτώ χρόνια για να αποκαταστήσει τις αμυντικές της ικανότητες, επειδή πρέπει να αποζημιώσει την Ουκρανία για τη βοήθεια που της λείπει από τις ΗΠΑ.

"Η αμυντική βιομηχανία θα χρειαστεί χρόνο για να πάρει μπροστά. Προς το παρόν, μας απομένουν πέντε έως οκτώ χρόνια για να καλύψουμε τη διαφορά στον στρατιωτικό, βιομηχανικό και κοινωνικό τομέα", δήλωσε ο Πιστόριους στη γερμανική εφημερίδα Welt στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Πιστόριους πρόσθεσε πως τα επόμενα δέκα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ειρηνικού από ό,τι για την Ευρώπη, οπότε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στην εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή. Στην ερώτηση αν η Ευρώπη προετοιμάζεται για το "χειρότερο σενάριο", στο οποίο οι Ευρωπαίοι θα αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη βοήθεια που σταμάτησε να λαμβάνει από τις ΗΠΑ, ο υπουργός είπε πως η ΕΕ συζητά το θέμα. Το γεγονός ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται παρά το γεγονός πως η Ευρώπη αποστρατιωτικοποιεί και καταστρέφει την ίδια της την οικονομία για μια αποτυχημένη πολεμική προσπάθεια εναντίον της Ρωσίας δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες μερίδες μέσα στο μπλοκ που αρνούνται την τρέχουσα κατάσταση.

Η ΕΕ προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία και στοχεύει να συμπεριλάβει άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παροχή μακροοικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, τα σχέδια έχουν συναντήσει την αντίθεση ορισμένων κρατών μελών, ιδίως της Ουγγαρίας.

Η Γερμανία, υπό τον Σολτς, έχει πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη διευκόλυνση της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία. Η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ, επί 16 χρόνια βοήθησε τη Γερμανία να ευημερήσει μέσω εγκάρδιων εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά μόλις δύο χρόνια του Σολτς είχαν ως αποτέλεσμα εχθρικές σχέσεις με τη Μόσχα, μια οικονομία που αποδίδει χειρότερα από την υπό κυρώσεις Ρωσία και πολιτική αστάθεια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail