Ο πόλεμος στην Ουκρανία τελείωσε

ukrinform.net
Η Washington Post έχει δημιουργήσει ένα μακροσκελές, διμερές άρθρο, σχετικά με την αποτυχημένη "αντεπίθεση" στην Ουκρανία. Επιρρίπτει ίσες ευθύνες στον αμερικανικό και βρετανικό σχεδιασμό του όλου χάους και στην ουκρανική εκτέλεσή του.

moonofalabama.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα κύρια σημεία από το πρώτο μέρος:

Λανθασμένοι υπολογισμοί, διαιρέσεις σηματοδότησαν επιθετικό σχεδιασμό από ΗΠΑ, Ουκρανία (αρχειοθετημένο).

Τα βασικά στοιχεία που διαμόρφωσαν την αντεπίθεση και το αρχικό αποτέλεσμα περιλαμβάνουν:

- Ουκρανοί, Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί διεξήγαγαν οκτώ μεγάλα επιτραπέζια πολεμικά παιχνίδια για τη δημιουργία ενός σχεδίου εκστρατείας. Αλλά η Ουάσινγκτον υπολόγισε λανθασμένα το βαθμό στον οποίο οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια δυτικού τύπου πολεμική δύναμη σε σύντομο χρονικό διάστημα - ειδικά χωρίς να δοθεί στο Κίεβο αεροπορική ισχύς που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των σύγχρονων στρατών.

-  Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι διαφώνησαν έντονα κατά καιρούς σχετικά με τη στρατηγική, την τακτική και το χρονοδιάγραμμα. Το Πεντάγωνο ήθελε η επίθεση να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου για να εμποδίσει τη Ρωσία να συνεχίσει να ενισχύει τις γραμμές της. Οι Ουκρανοί δίσταζαν, επιμένοντας πως δεν ήταν έτοιμοι χωρίς πρόσθετα όπλα και εκπαίδευση.

- Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ήταν βέβαιοι ότι μια μηχανοκίνητη μετωπική επίθεση στις ρωσικές γραμμές ήταν εφικτή με τα στρατεύματα και τα όπλα που διέθετε η Ουκρανία. Οι προσομοιώσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι δυνάμεις του Κιέβου, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσαν να φτάσουν στην Αζοφική Θάλασσα και να αποκόψουν τα ρωσικά στρατεύματα στο νότο σε 60 έως 90 ημέρες.

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν μια εστιασμένη επίθεση κατά μήκος αυτού του νότιου άξονα, αλλά η ηγεσία της Ουκρανίας πίστευε ότι οι δυνάμεις της έπρεπε να επιτεθούν σε τρία διακριτά σημεία κατά μήκος του μετώπου των 600 μιλίων, νότια προς τη Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα και ανατολικά προς την πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ.

- Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχε μια πιο αρνητική άποψη από ό,τι ο αμερικανικός στρατός, εκτιμώντας πως η επίθεση είχε μόνο 50-50 πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένης της ισχυρής, πολυεπίπεδης άμυνας που είχε δημιουργήσει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

- Πολλοί στην Ουκρανία και στη Δύση υποτίμησαν την ικανότητα της Ρωσίας να ανακάμπτει από καταστροφές στο πεδίο της μάχης και να εκμεταλλεύεται τα αιώνια πλεονεκτήματά της: ανθρώπινο δυναμικό, νάρκες και προθυμία να θυσιάσει ζωές σε κλίμακα που λίγες άλλες χώρες μπορούν να ανεχθούν.

- Καθώς πλησίαζε η αναμενόμενη έναρξη της επίθεσης, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνταν πως θα υφίσταντο καταστροφικές απώλειες - ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι ο απολογισμός θα ήταν τελικά υψηλότερος χωρίς μια αποφασιστική επίθεση.

Και από το δεύτερο μέρος:

Στην Ουκρανία, ένας πόλεμος με σταδιακά κέρδη καθώς η αντεπίθεση καθυστερεί (αρχειοθετημένο)

Τα βασικά ευρήματα από την αναφορά στην εκστρατεία περιλαμβάνουν:

- Το εβδομήντα τοις εκατό των στρατευμάτων σε μία από τις ταξιαρχίες που ηγούνται της αντεπίθεσης και είναι εξοπλισμένα με τα νεότερα δυτικά όπλα, μπήκαν στη μάχη χωρίς καμία εμπειρία μάχης.

- Οι οπισθοδρομήσεις της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης οδήγησαν σε ρήξεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να διαπεράσουν τις βαθιές ρωσικές άμυνες.

- Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον ανώτατο διοικητή της Ουκρανίας για εβδομάδες στην αρχή της εκστρατείας, εν μέσω εντάσεων σχετικά με την αμφισβήτηση των αποφάσεων του Αμερικανού στο πεδίο της μάχης.

- Κάθε πλευρά κατηγορούσε την άλλη για λάθη ή λανθασμένους υπολογισμούς. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία υστέρησε σε βασικές στρατιωτικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της επίγειας αναγνώρισης για την κατανόηση της πυκνότητας των ναρκοπεδίων. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Αμερικανοί δεν φάνηκαν να κατανοούν πώς τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η άλλη τεχνολογία είχαν μεταμορφώσει το πεδίο της μάχης.

- Συνολικά, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει μόνο περίπου 200 τετραγωνικά μίλια εδάφους, με κόστος χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και δισεκατομμύρια σε δυτική στρατιωτική βοήθεια μόνο το 2023.

Όλα αυτά τα σημεία έπαιξαν κάποιο ρόλο.

Τα προσωπικά μου:  

- Τόσο η Ουκρανία όσο και οι υποστηρικτές της υποτίμησαν συστηματικά τις ρωσικές δυνατότητες. (Και εξακολουθούν να το κάνουν)

- Η δορυφορική αναγνώριση έδειξε ρωσικές αμυντικές προετοιμασίες στο επίπεδο της μάχης του Κουρσκ. Εκεί η γερμανική Βέρμαχτ, μετά από υπερβολικά μακρά προετοιμασία, απέτυχε να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές. Το μάθημα που δεν διδάχτηκε από το 1943: Όταν βλέπεις τέτοιες γραμμές άμυνας, δοκίμασε κάτι άλλο.

- Οι προσομοιώσεις μάχης και τα επιτραπέζια πολεμικά παιχνίδια έχουν έναν "ηθικό παράγοντα" για κάθε πλευρά. Ορίζοντας τον παράγοντα της πλευράς σας στο 10 και τον παράγοντα του εχθρού στο 0, όπως προφανώς έκαναν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα σας αφήσει να νικήσετε κάθε φορά - αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

- Η αεροπορική υποστήριξη δεν θα βοηθούσε. Η ρωσική αεράμυνα είναι πολύ ισχυρή για να την αντιμετωπίσει.

- Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν ελάχιστα εκπαιδευμένες, "πράσινες" ταξιαρχίες χωρίς καμία πολεμική εμπειρία ήταν ένα σοβαρό λάθος.

- Η μη χρήση χειροβομβίδων καπνού και, γενικά, μέσων παραπλάνησης, δεν ήταν καθόλου λογική.

- Το να πολεμήσουν τα μισά από τα νέα στρατεύματα, το πιο έμπειρο τμήμα, στην ήδη χαμένη μάχη του Ζελένσκι για το Μπαχμούτ, ήταν ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.

Όλα μαζί φρόντισαν ώστε η λεγόμενη "αντεπίθεση" να μην έχει ποτέ την ευκαιρία να απογειωθεί. Οι καβγάδες τώρα είναι απλώς μια προσπάθεια να μεταφερθεί η ευθύνη για την αποτυχία στην άλλη πλευρά του τραπεζιού.

Ο Ουκρανός στρατηγός Zaluzny έμαθε από τη μάχη. Τώρα βάζει κάπως ρεαλιστικούς αριθμούς για να δώσει στις ΗΠΑ να καταλάβουν πόσο μικρές είναι οι πιθανότητες νίκης τους στην πραγματικότητα:

Ο αρχιστράτηγος Ζαλούζνι ζήτησε από τον επικεφαλής του Πενταγώνου 17 εκατομμύρια σφαίρες

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο πως η Ουκρανία χρειάζεται 17 εκατομμύρια σφαίρες και ότι για την απελευθέρωση της χώρας θα χρειαστούν περιουσιακά στοιχεία και προσωπικό αξίας 350-400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
...
Απόσπασμα από ανώτερο αξιωματούχο των Ενόπλων Δυνάμεων: "Στον Όστιν είπαν ότι χρειάζονται 17 εκατομμύρια σφαίρες. Έμεινε εμβρόντητος, για να το θέσω ήπια, διότι δεν θα μπορούσες να συγκεντρώσεις τόσες σφαίρες σε ολόκληρο τον κόσμο".

Ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει τις δέκα χιλιάδες κάννες που απαιτούνται για να ρίξει 17 εκατομμύρια σφαίρες. Ούτε έχει τους άνδρες για να τροφοδοτήσει αυτά τα φανταστικά όπλα.

Ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει τις δέκα χιλιάδες κάννες που απαιτούνται για την εκτόξευση 17 εκατομμυρίων βλημάτων. Ούτε έχει τους άνδρες για να τροφοδοτήσει αυτά τα φανταστικά όπλα.

Ο Zaluzny προφανώς πιστεύει ότι ο πόλεμος έχει χαθεί και τελειώσει. Και πως ήρθε η ώρα για πολιτικές που επιδιώκουν την ειρήνη:

Επιπλέον, σύμφωνα με μια πηγή, ο Όστιν είπε επίσης πως ο Ζαλούζνι είχε παραπονεθεί κατ' ιδίαν σε Αμερικανούς στρατηγούς για παρεμβάσεις από το γραφείο του Προέδρου [...]: "Ο Austin μας είπε κατ' ιδίαν ότι ο Zaluzhnyi παραπονιόταν πάντα στους στρατηγούς του για το Προεδρικό Γραφείο και για το πώς τον εμπόδιζε. Λοιπόν, προφανώς και ο πρόεδρος έμαθε για αυτές τις συνομιλίες. Και αυτό δεν ευνοεί την εμπιστοσύνη".

Ωστόσο, το Προεδρικό Γραφείο τείνει να πιστεύει πως η αποπομπή του Zaluzhnyi θα διευκόλυνε την πολιτική του καριέρα.

Είναι καιρός για την κυβέρνηση Μπάιντεν να κλείσει την όλη υπόθεση. Να κάνει το συνηθισμένο: να κηρύξει τη νίκη, να φύγει και να το ξεχάσει.

Ο Γκίλμπερτ Ντόκτοροου σκέφτεται τρόπους για να γίνει αυτό:

Seymour Hersh, Anatol Lieven και το απελπισμένο κόλπο της Ουάσινγκτον να τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, δηλώνοντας ταυτόχρονα "νίκη".

Ό,τι συμβεί στη συνέχεια θα μείνει για τις υποσημειώσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail