ΝΥΤ: Το Ισραήλ γνώριζε τα σχέδια επίθεσης της Χαμάς ένα χρόνο πριν

idf.il/en
Freepen.gr - Οι ισραηλινές αρχές είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο μάχης της Χαμάς που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου περισσότερο από ένα χρόνο πριν από την πραγματοποίησή της, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι έγγραφα και αλληλογραφία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών δεν πήραν το σχέδιο στα σοβαρά, θεωρώντας το πολύ περίπλοκο για να εφαρμοστεί.

Το περίπου 40σέλιδο έγγραφο, το οποίο οι ισραηλινές αρχές ονόμασαν με την κωδική ονομασία "Τείχος της Ιεριχούς", περιγράφει, παράγραφο προς παράγραφο, την εισβολή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1.200 Ισραηλινών.

Το μεταφρασμένο στα αγγλικά έγγραφο που είδε η εφημερίδα δεν διευκρινίζει την ημερομηνία της επίθεσης, αλλά περιγράφει λεπτομερώς μια επίθεση με στόχο την υπέρβαση των οχυρώσεων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, την κατάληψη ισραηλινών πόλεων και την εισβολή σε σημαντικές στρατιωτικές βάσεις. Η Χαμάς, σημειώνεται, ακολούθησε το σχέδιο "με εκπληκτική ακρίβεια".

Το σχέδιο περιγράφει επίσης λεπτομερώς τη θέση και τη δύναμη των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, τους κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς η Χαμάς συγκέντρωνε πληροφορίες και αν υπήρχαν διαρροές από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των επικεφαλής του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι ειδικοί αποφάσισαν ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς. Δεν είναι σαφές αν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ή άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες είχαν δει το έγγραφο, ανέφερε η εφημερίδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail