Η μυστικότητα καλύπτει τις βρετανικές στρατιωτικές ενέργειες στο Λίβανο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μονίμως δυσαρεστημένο με την ιδιότητά του ως πρώην αυτοκρατορική δύναμη, επιδιώκει να διαδραματίσει έναν υπερμεγέθη ρόλο στην προστασία του Ισραήλ, θέτοντας σήμερα το στρατιωτικό και πληροφοριακό του στόχαστρο στο Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη.

Kit Klarenberg - thecradle.co  / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 8 Οκτωβρίου, ο βετεράνος Βρετανός δημοσιογράφος Robert Peston δημοσίευσε μια αξιοσημείωτη ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Επικαλούμενος εμπιστευτικές πληροφορίες από "κυβερνητικές πηγές και πηγές πληροφοριών", ο Peston υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή αντιστασιακή επιχείρηση "Al-Aqsa Flood" θα εξελιχθεί αναπόφευκτα σε έναν ολοκληρωμένο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα είναι "τόσο αποσταθεροποιητικός για την παγκόσμια ασφάλεια όσο η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία". Ο δημοσιογράφος προειδοποίησε:

"Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης με προεκτάσεις για μεγάλο μέρος του κόσμου".

Αυτό που κάνει την αποκάλυψη αυτή ακόμη πιο εκπληκτική είναι η ταχύτητα με την οποία οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν βεβαιότητα για επικείμενη αναταραχή στη Δυτική Ασία, μόλις ένα 24ωρο μετά το πρωτοφανές χτύπημα των Παλαιστινίων μαχητών της ελευθερίας στο Ισραήλ.

Η επείγουσα ανάγκη να προετοιμαστεί το δυτικό κοινό για την επικείμενη κρίση υποδηλώνει μια βαθύτερη αφήγηση - ότι το Λονδίνο μπορεί να έβαλε το χεράκι του στην ανάφλεξη της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή, ένα μακάβριο σχέδιο που εκτυλίσσεται έκτοτε.

Μυστικές στρατιωτικές συμμαχίες: SAS στη Γάζα

Είναι αυτονόητο πως η εμπλοκή της Βρετανίας στη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα καλύπτεται από έντονη μυστικότητα. Το Δεκέμβριο του 2020, το Λονδίνο και το Τελ Αβίβ υπέγραψαν μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία περιγράφεται από αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας ως "σημαντικό κομμάτι της αμυντικής διπλωματίας" που "ενισχύει" τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παρέχει "ένα μηχανισμό για τον σχεδιασμό της κοινής μας δραστηριότητας".

Το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, ωστόσο, παραμένει κρυφό όχι μόνο από τους απλούς Βρετανούς πολίτες αλλά και από τους εκλεγμένους νομοθέτες.

Προκύπτουν εικασίες σχετικά με το αν η συμφωνία υποχρεώνει τη Βρετανία να υπερασπιστεί το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης, εξηγώντας ενδεχομένως την ορατή εμπλοκή της περιβόητης SAS στην επίθεση του στρατού κατοχής κατά των Παλαιστινίων.

Δημοσιεύματα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης στα τέλη Οκτωβρίου υπαινίχθηκαν πως η επίλεκτη μοίρα βρισκόταν σε "ετοιμότητα" σε βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και βάσεις πληροφοριών στη γειτονική Κύπρο, προετοιμάζοντας τη διεξαγωγή τολμηρών επιχειρήσεων διάσωσης ομήρων στη Γάζα.

Μεταγενέστερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι στρατιώτες των ειδικών επιχειρήσεων της Βρετανίας "εκπαιδεύονται στο Λίβανο για να σώσουν Βρετανούς" στη Δυτική Ασία, σε περίπτωση που εμπλακούν στον πόλεμο στη Γάζα ή "πιαστούν όμηροι" από τη λιβανέζικη αντίσταση, τη Χεζμπολάχ, ή τους συμμάχους της.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού στρατού καυχιόταν πως οι δυνάμεις αυτές είχαν "δημιουργήσει μια πολύ στενή σχέση" με τους ομολόγους τους στη Βηρυτό, η οποία "παρέχει μια εικόνα και επιρροή στη λήψη αποφάσεων στο Λίβανο και βλέπει τα πράγματα από την άλλη πλευρά των βόρειων συνόρων, κάτι που σαφώς αφορά το Ισραήλ".

Η μυστικότητα που περιβάλλει αυτές τις δραστηριότητες ώθησε την Επιτροπή Συμβουλευτικής για τα Μέσα Ενημέρωσης Άμυνας και Ασφάλειας (DSMA) της Βρετανίας να εκδώσει D-notices προς τα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, προειδοποιώντας να μην αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις της SAS στη Δυτική Ασία.

Πιστά στη γραμμή, δεν υπήρξε καμία περαιτέρω αναφορά για το ενδιαφέρον της SAS στη Γάζα από τα κυρίαρχα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η αναφορά της DSMA σε "επιχειρήσεις ασφαλείας, πληροφοριών και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" υποδηλώνει έναν πολύ διαφορετικό σκοπό της παρουσίας τους στην περιοχή από την απλή διάσωση ομήρων.

Ανεξάρτητες έρευνες του Declassified UK ενισχύουν αυτή την υποψία, αποκαλύπτοντας 33 στρατιωτικές μεταφορικές πτήσεις που ταξιδεύουν προς το Τελ Αβίβ από τις ίδιες βρετανικές βάσεις στην Κύπρο όπου σταθμεύουν πράκτορες της SAS.

Αυτές οι πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών κατά το δεκαπενθήμερο που ακολούθησε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν είναι απλή σύμπτωση. Μόλις στις 12 Δεκεμβρίου, το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης αποκάλυψε πώς η Βρετανία ανέπτυξε κρυφά 500 επιπλέον στρατιώτες στις κυπριακές βάσεις της ως απάντηση στην επιχείρηση "Al-Aqsa Flood".

Η πληροφορία αυτή αποκαλύφθηκε σε βουλευτή από υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Βρετανία απέστειλε πρόσθετα στρατεύματα στο κράτος κατοχής και στους γείτονές του Αίγυπτο και Λίβανο, δικαιολογούμενα μόνο με ασαφείς αναφορές σε "επιχειρησιακούς λόγους ασφαλείας".

Ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Λίβανο;

Στις 21 Νοεμβρίου, η εφημερίδα The Cradle έφερε στο φως μια μυστική πρωτοβουλία της Βρετανίας να εξασφαλίσει στις ένοπλες δυνάμεις της απεριόριστη πρόσβαση στο λιβανέζικο έδαφος.

Ένα έγγραφο που διέρρευσε σχετικά με τις προτάσεις δεν προσέφερε ούτε το σκεπτικό για το Λονδίνο, ούτε διευκρίνισε τη συγκεκριμένη αποστολή που θα εκτελούσαν οι στρατιώτες του βρετανικού στρατού στη Βηρυτό - παρεκκλίνοντας από τη συνήθη διαφάνεια σε τέτοια μνημόνια κατανόησης.

Εάν το μνημόνιο είχε εγκριθεί, θα παρείχε σε "όλο το [βρετανικό] στρατιωτικό προσωπικό" άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο έδαφος του Λιβάνου, παρακάμπτοντας την ανάγκη για "προηγούμενη διπλωματική άδεια" για "αποστολές έκτακτης ανάγκης".

Η φύση αυτών των αποστολών δε διευκρινίστηκε. Ουσιαστικά, οι Βρετανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να ταξιδεύουν με στολή και με τα όπλα τους ορατά οπουδήποτε στο Λίβανο, ενώ θα απολάμβαναν ασυλία από τη σύλληψη ή τη δίωξη για τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος.

Αυτοί οι τολμηροί όροι δημιουργούν ανησυχητικούς παραλληλισμούς με τη συμφωνία του Ραμπουιγιέ που συντάχθηκε από το ΝΑΤΟ και παρουσιάστηκε στη Γιουγκοσλαβία το 1999, όπου η άρνηση έγινε πρόσχημα για μια στρατιωτική επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Εκείνη την εποχή, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε περιχαρής πως "σκόπιμα [έθεσε] τον πήχη ψηλότερα" από ό,τι θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο, το Λονδίνο είχε βάσιμες ελπίδες ότι η Βηρυτός θα υπέκυπτε στις υπερβολικές απαιτήσεις του αυτή τη φορά. Όπως έχει τεκμηριωθεί εκτενώς από το The Cradle, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επί σειρά ετών διεξάγει πολλαπλές μυστικές επιχειρήσεις για να διεισδύσουν στις λιβανέζικες στρατιωτικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ έχουν τοποθετήσει τους πράκτορες και τους συμμάχους τους σε βασικά κρατικά υπουργεία.

Κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις υποστηριζόταν από ένα μνημόνιο κατανόησης, οι ακριβείς όροι του οποίου δεν έχουν ποτέ δημοσιοποιηθεί από καμία πλευρά.

Έχοντας χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ, ένα εξέχον πολιτικό κόμμα του Λιβάνου, ως απαγορευμένη τρομοκρατική ομάδα, η Βρετανία διατηρεί ένα άγρυπνο μάτι στην στρατιωτική πτέρυγα της αντιστασιακής ομάδας από ένα παρατηρητήριο στον Όλυμπο της Κύπρου. Αυτή η στρατηγική εποπτεία δικαιολογείται από την πρόβλεψη της πιθανής εμπλοκής σε μια σύγκρουση στο πλευρό του Ιράν, εάν εκτυλιχθεί ένας "πόλεμος εξόντωσης" στη Γάζα.

Ανατολικά του Σουέζ

Αυτός ο "πόλεμος εξόντωσης" βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη. Το εκτεθειμένο μνημόνιο Ηνωμένου Βασιλείου-Λιβάνου, αν είχε τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσε να έχει τοποθετήσει βρετανικά στρατεύματα σε στρατηγικό επίπεδο στο κράτος της Λεβαντίνης, κλιμακώνοντας ενδεχομένως τις εντάσεις στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ενώ οι λόγοι για τη μη εφαρμογή του μνημονίου παραμένουν ασαφείς, ένα νέο θέατρο συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να αποσπά την προσοχή. Οι ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχουν ξεκινήσει μια "αποστολή ναυτικής ασφάλειας" ως απάντηση στις επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης που πρόσκεινται στην Ανσαράλα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, οδηγώντας σε σημαντική διακοπή ζωτικών ναυτιλιακών οδών.

Ο διεθνής συνασπισμός, παρά την επίδειξη δύναμης, αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τη Σαναά να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης. Το επιχειρησιακό κόστος της αναχαίτισης των χαμηλού κόστους επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εγείρει ανησυχίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου σχετικά με την αποτελεσματικότητα της αποστολής.

Για τη Βρετανία, η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με τους στρατηγικούς της στόχους που περιγράφονται στην "ολοκληρωμένη αμυντική επισκόπηση" του Μαρτίου 2021, ένα σχέδιο για να κυριαρχήσει και πάλι στα κύματα, εξασφαλίζοντας "την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο του Άντεν".

Αυτή η ανανεωμένη ναυτική εστίαση αποτελεί μια έντονη απόκλιση από την αποχώρηση της Βρετανίας από την περιοχή το 1967, γνωστή ως "Ανατολικά του Σουέζ" - μια κίνηση που θεωρείται συμβολική για την παρακμή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Όπως αποκάλυψε τον Απρίλιο το The Cradle, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών διεξήγαγαν μυστικές επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου για να εξαναγκάσουν τους Υεμενίτες να αποδεχθούν ένα άδικο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό του καταστροφικού αεροπορικού πολέμου της Σαουδικής Αραβίας κατά της Σαναά.

Με την ανθεκτικότητα της Ansarallah απέναντι στις νεοαποικιακές πιέσεις, σε συνδυασμό με την αποτυχία τέτοιων ψυχολογικών τακτικών, το σκηνικό είναι έτοιμο για μια σύγκρουση με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες - μια ανησυχητική προοπτική που προανήγγειλαν οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Robert Peston στις 8 Οκτωβρίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail