Η απελευθέρωση ομήρων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα δημοσίων σχέσεων για το Ισραήλ

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολίτες γιορτάζουν την ανταλλαγή ομήρων. Περιμένετε, θα πουν κάποιοι. Το Ισραήλ δεν κρατούσε "ομήρους", ήταν αιχμάλωτοι. Οι Παλαιστίνιοι δεν βλέπουν έτσι το θέμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πιάστηκαν από το Ισραήλ και φυλακίστηκαν δεν έτυχαν της δέουσας διαδικασίας. Αυτό το είδος της κακοποίησης είναι ένα παράπονο που τροφοδοτεί την υποστήριξη προς τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτή τη συμφωνία. Αναγκάστηκαν να την αποδεχτούν από ένα συνδυασμό εσωτερικής πολιτικής πίεσης από τις ισραηλινές οικογένειες που ήθελαν πίσω τους αγαπημένους τους και τη διεθνή πίεση που δημιουργήθηκε από τις viral εικόνες των νεκρών Παλαιστινίων παιδιών και γυναικών. Τα πρόωρα μωρά που αγκομαχούσαν για να αναπνεύσουν δεν έπαιξαν καλά σε όλο τον κόσμο. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν τρόμο και αποστροφή, γεγονός που οδήγησε πολλά έθνη που είχαν φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ να τις διακόψουν.

Ένα μέτρο του προβλήματος δημοσίων σχέσεων του Ισραήλ έρχεται μέσω του SkyNews, το οποίο συνήθως έχει μια φιλοϊσραηλινή κλίση στην κάλυψη της μάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.


Όταν χάνεις το SkyNews, ξέρεις ότι έχεις πρόβλημα.

Τότε έχεις Ισραηλινούς εξτρεμιστές που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις που τροφοδοτούν το μιμίδιο ότι οι Ισραηλινοί είναι άκαρδα τέρατα. Ο Τζόναθαν Πόλαρντ - ένας Αμερικανός αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επειδή πούλησε άκρως απόρρητες πληροφορίες στο Ισραήλ - ανέβασε αυτό το παραλήρημα:



Η ιδιότητα του Πόλαρντ ως φρίκη του ανθρώπου εδραιώνεται από την επιμονή του να φυλακίζει ισραηλινές οικογένειες που απαιτούσαν από το Ισραήλ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων. Αγνοεί βολικά το γεγονός ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου συνέβαλε στο να μπορέσει η Χαμάς να πάρει ομήρους.

Τα προβλήματα του Νετανιάχου επιτείνουν οι Ισραηλινοί μάρτυρες που έρχονται με μαρτυρίες από πρώτο χέρι ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σκότωσαν πολλούς από τους κατοίκους των κιμπούτς που κρατούνταν από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου. Η άποψη του Ισραηλινού συνταγματάρχη Nof Erez δεν είναι σίγουρα αυτό που θέλει να ακούσει ο Νετανιάχου.


Η εκστρατεία προπαγάνδας του Ισραήλ να παρουσιάσει τη Χαμάς ως "παιδοκτόνο" ανατινάζεται στα μούτρα του, καθώς μάρτυρες καταθέτουν μαρτυρίες πως το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο. Το άρθρο του Max Blumenthal στο Grayzone βασίζεται σε ρεπορτάζ της αριστερής ισραηλινής εφημερίδας Haaretz:


Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Ισραήλ. Οι εικόνες των χαρούμενων Παλαιστινίων εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο και δημιουργούν συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους. Αν (ή όταν) το Ισραήλ αρνηθεί να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός και επιστρέψει στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα, αυτό θα δημιουργήσει περισσότερη παγκόσμια αντίθεση στο Ισραήλ, όχι λιγότερη. Υπάρχει μια ισχυρή διπλωματική εκστρατεία από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία για την εξασφάλιση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τον Zvi Bar'el, αρθρογράφο της Haaretz:

Η επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός είναι τώρα το επίκεντρο των αραβικών διπλωματικών προσπαθειών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Αυτή τη στιγμή ασκούν πιέσεις στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Αμερική - με την ελπίδα να πείσουν ακόμη και την Ουάσινγκτον να υποστηρίξει ένα δεσμευτικό ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός.

Αν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία τα καταφέρουν, αυτό θα εκτροχιάσει τον Νετανιάχου και θα θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού του, επειδή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την υπόσχεσή τους να καταστρέψουν τη Χαμάς. Ο Νετανιάχου βρίσκεται τώρα στο έλεος του Τζο Μπάιντεν και της ομάδας εθνικής ασφαλείας του. Η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στην απόφαση του Μπάιντεν - είτε θα εξαναγκάσει τον Νετανιάχου να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός είτε θα δώσει στον Νετανιάχου το πράσινο φως για να ανανεώσει την αποστολή εξόντωσης της Χαμάς. Τι πιστεύετε ότι θα κάνει ο Μπάιντεν;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail