Ταπεινωμένη η Γαλλία αποσύρει το τελευταίο στρατιωτικό της σώμα από το Νίγηρα

ΑΡ Photo / Sam Μednick
Freepen.gr - Τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Νίγηρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα εγκαταλείψουν τη χώρα την Παρασκευή στο πλαίσιο της αποχώρησης περίπου 1.500 Γάλλων στρατιωτών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Η παρουσία του γαλλικού στρατού στον Νίγηρα ρυθμιζόταν από μια σειρά συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας, η πρώτη από τις οποίες χρονολογείται από το 2012. Ταυτόχρονα, το 2022, ο Πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ, μετά την απόσυρση του γαλλικού στρατού από το Μάλι, στράφηκε στο Παρίσι με αίτημα να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στο δυτικό Νίγηρα για την καταπολέμηση των εστιών τρομοκρατών.

Στον Νίγηρα, στις 26 Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών μελών της προεδρικής φρουράς ανταρσίασε και ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προέδρου Μπαζούμ. Για τη διακυβέρνηση της χώρας συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για την Άμυνα της Πατρίδας, με επικεφαλής τον διοικητή της φρουράς Abdurahman Tchiani.

Οι επαναστάτες ζήτησαν την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή και ανακοίνωσαν την καταγγελία των στρατιωτικών συμφωνιών με τη Γαλλία, απαιτώντας την αποχώρηση των στρατευμάτων της. Η Γαλλία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αναγνωρίζει μόνο τις απαιτήσεις των νόμιμων αρχών του Νίγηρα, αλλά στα τέλη Σεπτεμβρίου αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή.

Παράλληλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως ο γαλλικός στρατός θα εγκαταλείψει τον Νίγηρα μέχρι τα τέλη του 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail