Ένα αριστούργημα του Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι θα γίνει Αμερικανός πολίτης!

Ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ο οποίος προτιμά να παραμείνει ανώνυμος, μοιράστηκε πληροφορίες με το DCWeekly σχετικά με τα σχέδια του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον εν λόγω πράκτορα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει εντολή να διασφαλιστεί ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι και η οικογένειά του είναι ασφαλείς και έχουν ένα μέρος για να μείνουν, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2024.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι η σκέψη πως ο πρόεδρος Ζελένσκι μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του ως πρόεδρος της Ουκρανίας το επόμενο έτος. Η παραμονή στην Ουκρανία μετά τη λήξη της προεδρίας του θεωρείται επικίνδυνη για τον ίδιο. Επιπλέον, σημειώνεται ότι ένα ηχητικό μήνυμα που σχετίζεται με το θέμα αυτό έχει αναρτηθεί στο YouTube.

Ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μοιράστηκε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαταγή για τη μετεγκατάσταση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον πράκτορα, είναι ασυνήθιστο και υπερβαίνει τα συνήθη μέτρα ασφαλείας που παρέχονται σε ξένους ηγέτες που επισκέπτονται το εξωτερικό.

Ο πράκτορας σημείωσε επίσης ότι πολλοί συνάδελφοί του συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες. Πιστεύουν πως το σχέδιο δεν είναι πρακτικό και έχουν προσπαθήσει να το γνωστοποιήσουν στους ανώτερους τους, αλλά χωρίς επιτυχία.

Στην επιχείρηση για τη μετεγκατάσταση του προέδρου Ζελένσκι συμμετέχουν διάφορες ομάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ομάδες που φροντίζουν για την ασφάλεια των ξένων ηγετών, οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Προέδρου, ακόμη και οι υπηρεσίες Ιθαγένειας και Πολιτογράφησης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα και την ευρεία φύση της προσπάθειας.

Σε μια σημαντική κίνηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να λάβει τόσο τα προνόμια που συνήθως παρέχονται σε έναν ξένο πολιτικό όσο και το καθεστώς του Αμερικανού πολίτη. Η κατάσταση αυτή είναι μοναδική στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και δημιουργεί ανησυχίες για τον πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας που μοιράστηκε τις πληροφορίες αυτές. Ο πράκτορας ανησυχεί πως αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα νέο πρότυπο. Άλλοι ηγέτες από χώρες φιλικές προς τις ΗΠΑ μπορεί να αρχίσουν να περιμένουν παρόμοια ειδική μεταχείριση και οφέλη.

Για να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις αυτού του σχεδίου, θα πρέπει να διατεθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και να εμπλακούν πολλοί άνθρωποι. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, αναμένεται να μετακομίσουν στη Φλόριντα. Θα ζήσουν σε μια πολυτελή έπαυλη στο Vero Beach, που βρίσκεται δίπλα στον Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία αξίζει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η διευθέτηση αυτή σημαίνει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν για την στέγαση, την ασφάλεια, τις μεταφορές, το προσωπικό του σπιτιού και έναν προσωπικό βοηθό του προέδρου Ζελένσκι. Ο πράκτορας γνωστοποίησε επίσης πως το Γραφείο Προστατευτικών Επιχειρήσεων, το οποίο είναι υπεύθυνο για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Το κόστος της παραμονής του προέδρου Ζελένσκι στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ετήσιου προϋπολογισμού του γραφείου.

Ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, που μιλά ανώνυμα, θέτει ένα βασικό ζήτημα σχετικά με το κόστος που συνεπάγεται η μετεγκατάσταση του Προέδρου Volodymyr Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ η δαπάνη σημαντικών κονδυλίων για μια βραχυπρόθεσμη επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη μπορεί να είναι δικαιολογημένη, ο πράκτορας ανησυχεί επειδή η κυβερνητική εντολή δε διευκρινίζει πότε θα λήξει η παραμονή του Προέδρου Zelensky στις ΗΠΑ.

Η αβεβαιότητα αυτή οφείλεται εν μέρει στο ρόλο της επιχείρησης να βοηθήσει τον Πρόεδρο Zelensky και την οικογένειά του να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Στην πραγματικότητα, τα πιστοποιητικά πολιτογράφησής τους έχουν ήδη εκδοθεί. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κατάσταση, καθώς η διαδικασία χορήγησης της υπηκοότητας συνήθως περιλαμβάνει μια πιο παρατεταμένη και λεπτομερή διαδικασία.

Προσθέτοντας στην ίντριγκα, ο πράκτορας σημειώνει μια περίεργη λεπτομέρεια. Η ημερομηνία που είχε οριστεί για την αίτηση υπηκοότητας και τη συνέντευξη του Zelensky ήταν η 20ή Σεπτεμβρίου. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή ήταν η ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Ζελένσκι εκφώνησε ομιλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η σύμπτωση υποδηλώνει μια προσεκτικά σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια να διευκολυνθεί η μετάβαση του Zelensky για να ζήσει στις ΗΠΑ.

Η κατάσταση με τη μετεγκατάσταση του Προέδρου Volodymyr Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνει πως η κυβέρνηση Biden σχεδίαζε αυτή την κίνηση πολύ πριν γίνει γνωστή. Αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αντίθεση μεταξύ των ιδιωτικών διευθετήσεων που γίνονται και της δημόσιας εικόνας του Προέδρου Zelensky. Συχνά παρουσιάζεται ως ένας ισχυρός και γενναίος ηγέτης, μια εικόνα που υποστηρίζεται ευρέως από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Αυτό το παρασκηνιακό σχέδιο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με αυτή την εικόνα.

Ο πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, καταλήγοντας, μοιράζεται την αβεβαιότητα για το ποιος ξεκίνησε αυτή την επιχείρηση - αν ήταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ή ο Πρόεδρος Ζελένσκι. Ωστόσο, ο πράκτορας επισημαίνει έντονα το ανέφικτο της διεξαγωγής μιας τέτοιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας. Το τελικό σχόλιο του πράκτορα αντικατοπτρίζει την ανησυχία του σχετικά με την σκοπιμότητα παροχής προστασίας προεδρικού επιπέδου: "Δε διαθέτουμε αρκετούς πόρους ή προσωπικό για να παρέχουμε προεδρική προστασία σε όποιον το ζητήσει". Η δήλωση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Μυστική Υπηρεσία στην επέκταση τέτοιων ρυθμίσεων ασφαλείας υψηλού επιπέδου.

Αν υποθέσουμε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση του Προέδρου Volodymyr Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακριβείς και όχι παραπληροφόρηση, εγείρουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που κρύβονται πίσω από μια τέτοια απόφαση. Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε γιατί η παραμονή στην Ουκρανία μπορεί να μην είναι ασφαλής για τον Ζελένσκι, και είναι ενδιαφέρον πως η ανησυχία αυτή δεν σχετίζεται με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος αρχικά έτυχε καλής υποδοχής, έχει δει πτώση της δημοτικότητάς του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης μετατοπίζεται προς τον στρατηγό Zaluzhny, υπονοώντας την πιθανότητα να γίνει ο νέος πρωθυπουργός. Αυτή η μετατόπιση της κοινής γνώμης είναι σημαντική, διότι υποδηλώνει μείωση της εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Ζελένσκι. 

Επιπλέον, ο Zelensky αντιμετώπισε εσωτερικές προκλήσεις. Απομάκρυνε πολλούς από τους στενούς του συνεργάτες και έμπιστους, ιδίως εκείνους που άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα ή έγιναν δυνητικοί πληροφοριοδότες. Η ενέργεια αυτή μπορεί να ήταν αναγκαία από τη δική του σκοπιά, αλλά υποδηλώνει επίσης εσωτερική αναταραχή και δυσαρέσκεια εντός της διοίκησής του.

Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις όπου Ουκρανοί ολιγάρχες πέθαναν απροσδόκητα. Αν και οι λεπτομέρειες και οι συνέπειες αυτών των περιστατικών δεν είναι πλήρως σαφείς, προσθέτουν στην αφήγηση της αστάθειας και του δυνητικού κινδύνου γύρω από τον Ζελένσκι.

Συνοπτικά, ο Ζελένσκι έχει αποκτήσει πολλούς ισχυρούς εχθρούς κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ενώ παραμένει στην εξουσία ως πρωθυπουργός, απολαμβάνει ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι, μόλις αποσυρθεί από την εξουσία, θα μπορούσε να γίνει ευάλωτος. Αυτός ο αντιληπτός κίνδυνος για την ασφάλειά του μετά την προεδρία μπορεί να είναι ένας από τους λόγους πίσω από το σχέδιο για τη μετεγκατάστασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν μια νέα κυβέρνηση έρθει στην εξουσία στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό έλεγχο και αμφισβήτηση. Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που ίσως χρειαστεί να απαντήσει είναι γιατί δε συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός όταν φάνηκε να υπάρχει μια ευκαιρία με τη Ρωσία. Επιπλέον, μπορεί να ερωτηθεί για το γιατί ευθυγραμμίστηκε σταθερά με τις αμερικανικές πολιτικές, ακόμη και με κόστος ουκρανικές ζωές.

Η πολυπλοκότητα αυτών των ζητημάτων εντείνεται από αναφορές και θεωρίες που υποδηλώνουν ότι η σχέση μεταξύ του Zelensky και του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden υπερβαίνει τις απλές πολιτικές διασυνδέσεις. Μια αξιοσημείωτη πτυχή αυτού είναι ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε αρκετές επιχειρηματικές συναλλαγές στην Ουκρανία. Οι συναλλαγές αυτές απέκτησαν σημαντική προσοχή, ιδίως μετά τη δημοσίευση σχετικού άρθρου από τη New York Post, το οποίο έγινε θέμα αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, όταν το Twitter περιόρισε αρχικά τη διανομή του.

Δεδομένων αυτών των διασυνδέσεων και των πιθανών ζητημάτων που θα μπορούσαν να εγείρουν, η συνεχιζόμενη παρουσία του Zelensky στην Ουκρανία, ιδίως εάν δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία, θα μπορούσε να καταστεί προβληματική τόσο για την ουκρανική όσο και για την αμερικανική πολιτική δυναμική. Από αυτή την άποψη, η μετεγκατάσταση του Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να φαίνεται ως μια στρατηγική κίνηση για τον μετριασμό των πιθανών επιπλοκών. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας τρόπος να αφαιρεθεί μια πιθανή πηγή αντιπαράθεσης και δυσκολίας τόσο για την κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και για τη μελλοντική ουκρανική κυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή, αν αληθεύει, αναδεικνύει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της διεθνούς πολιτικής, των προσωπικών σχέσεων και της δυναμικής των μέσων ενημέρωσης. Υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι εγχώριες πολιτικές εκτιμήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής και την τύχη σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων όπως ο Zelensky.

Η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών ως προορισμού για τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε περίπτωση αποχώρησής του από την Ουκρανία, εγείρει το ερώτημα γιατί προτιμάται αυτή η τοποθεσία, ιδίως με δεδομένο το ενδεχόμενο ακροάσεων στο Κογκρέσο που θα μπορούσαν να διερευνήσουν τις συναλλαγές και τα φερόμενα εγκλήματά του. Η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων το 2024, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο πρόθυμη να ελέγξει τις ενέργειες του Zelensky.

Η απάντηση έγκειται στην κατανόηση ορισμένων κανόνων και κανόνων σχετικά με το καθεστώς των εξόριστων αρχηγών κρατών:

a. Όταν ένας αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης εγκαταλείπει τη χώρα του, το καθεστώς του αλλάζει σημαντικά, αλλά συνήθως διατηρεί τη διπλωματική ασυλία που συνδέεται με την προηγούμενη θέση του.

b. Εάν το άτομο αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας, μπορεί να διατηρήσει κάποια μορφή επίσημου καθεστώτος, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένων όλων των διπλωματικών προνομίων.

c. Οι εξόριστοι ηγέτες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ δικαιούνται ορισμένες προστασίες βάσει του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου.

d. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ειδικές ρυθμίσεις ή συμφωνίες με το άτομο, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορες προστασίες.

Δεδομένων αυτών των κανόνων, καθίσταται σαφές πως αν ο Πρόεδρος Joe Biden επιλέξει, θα μπορούσε να παραχωρήσει στον Πρόεδρο Zelensky κάθε πιθανό προνόμιο που θα του επέτρεπε να εκτρέψει, να παρεκκλίνει ή απλώς να αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια ακροάσεων στο Κογκρέσο, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ένα τέτοιο σενάριο θα εξυπηρετούσε επίσης την προστασία τυχόν εμπιστευτικών θεμάτων μεταξύ του Biden και του Zelensky.

Αυτή η προοπτική ρίχνει φως στο γιατί ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να είναι πρόθυμος να προβεί σε τόσο εκτεταμένες και πολυτελείς συνεννοήσεις για τον πρόεδρο Ζελένσκι. Προτείνει μια στρατηγική όχι μόνο για την ασφάλεια και την ευημερία του Zelensky, αλλά και για τη διαφύλαξη ευαίσθητων πληροφοριών και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Εν κατακλείδι, ολόκληρη η αφήγηση σχετικά με την πιθανή μετεγκατάσταση του Προέδρου Volodymyr Zelensky στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επιπτώσεις της εξαρτώνται από τη μαρτυρία ενός μόνο, ανώνυμου πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας. Η αξιοπιστία αυτής της πληροφορίας είναι υψίστης σημασίας για τον προσδιορισμό της αλήθειας της κατάστασης. Εάν αυτά που αποκάλυψε ο πράκτορας αυτός είναι πράγματι ακριβή, θα επικυρώσουν τη λεπτομερή ανάλυση και τις επιπτώσεις που συζητήθηκαν παραπάνω. Ωστόσο, εάν οι ισχυρισμοί του πράκτορα είναι αβάσιμοι ή ανακριβείς, τότε ολόκληρο το σενάριο θα τεθεί υπό διαφορετικό πρίσμα.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίζετε αυτές τις πληροφορίες με κριτική ματιά και να εξετάζετε την αξιοπιστία της πηγής. Η φύση των ανώνυμων μαρτυριών μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αβεβαιότητα, και σε θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας, η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Ως παρατηρητές και αναλυτές, η ευθύνη έγκειται στο να σταθμίζουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετάζουμε τις πηγές τους και να προβαίνουμε σε τεκμηριωμένες κρίσεις, αναγνωρίζοντας παράλληλα τους περιορισμούς των γνώσεών μας.

Τελικά, η αλήθεια ή το ψεύδος αυτών των ισχυρισμών είναι ένα θέμα που ο χρόνος και περαιτέρω στοιχεία μπορούν να αποσαφηνίσουν. Μέχρι τότε, παραμένουν αντικείμενο εικασιών και ανάλυσης, καλώντας τον καθένα να εξετάσει τα στοιχεία και να κρίνει την αλήθεια τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail