Η Ουκρανία συμμετέχει στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Αρκτική κατά της Ρωσίας

Σε μια έκκληση νωρίτερα αυτό το μήνα προς τους Ρεπουμπλικάνους να μην εμποδίσουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως αν η Ρωσία νικήσει, τότε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δε θα σταματήσει και θα επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Το σχόλιο του Μπάιντεν προκάλεσε την έντονη επίπληξη του Πούτιν, όταν είπε: "Αυτό είναι απολύτως παράλογο. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν το γνωρίζει αυτό, αυτό είναι απλώς ένα σχήμα λόγου για να υποστηρίξει την εσφαλμένη στρατηγική του κατά της Ρωσίας".

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει με τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς "δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις μεταξύ τους" και η Ρωσία δε θέλει να "ξινίσει τις σχέσεις μαζί τους". Η Μόσχα διαισθάνεται ότι ένα νέο αμερικανικό αφήγημα πασχίζει να γεννηθεί από τα συντρίμμια του παλιού αφηγήματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη, στις 24 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Λευκού Οίκου την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε πως οι δυτικές κυρώσεις δεν σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν την εισβολή, αλλά για να τιμωρήσουν τη Ρωσία μετά την εισβολή "ώστε ο λαός της Ρωσίας να γνωρίζει τι του έχει προκαλέσει (ο Πούτιν). Αυτό είναι το ζητούμενο".

Ένα μήνα αργότερα, στις 26 Μαρτίου, ο Μπάιντεν, μιλώντας στη Βαρσοβία, ξεστόμισε: "Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος (ο Πούτιν) δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία". Αυτά και παρόμοια σχόλια που ακολούθησαν, ιδίως από τη Βρετανία, αντανακλούσαν μια στρατηγική των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, με άξονα την Ουκρανία.

Η στρατηγική αυτή χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και ήταν στην πραγματικότητα ο πυρήνας της επέκτασης του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, από τη Βαλτική μέχρι τη Βουλγαρία. Η συριακή σύγκρουση και οι μυστικές δραστηριότητες των αμερικανικών ΜΚΟ για την υποκίνηση αναταραχών στη Ρωσία ήταν παρακλάδια της στρατηγικής αυτής. Τουλάχιστον από το 2015, μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο, η CIA επέβλεπε ένα μυστικό πρόγραμμα εντατικής εκπαίδευσης για τις επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων και άλλο προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών. Συνοπτικά, οι ΗΠΑ έστησαν μια παγίδα στη Ρωσία για να την καθηλώσουν σε μια μακροχρόνια εξέγερση, με το συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο μπορούν οι Ουκρανοί να διατηρήσουν την εξέγερση και να κρατήσουν τον ρωσικό στρατό καθηλωμένο, τόσο πιο πιθανό είναι το τέλος του καθεστώτος Πούτιν.

Η ουσία του θέματος σήμερα είναι πως η Ρωσία νίκησε την στρατηγική των ΗΠΑ και όχι μόνο κατέλαβε την πρωτοβουλία στον πόλεμο, αλλά και διέλυσε το καθεστώς κυρώσεων. Το δίλημμα στη ζώνη περιορίζεται στο πώς να διατηρηθεί η Ρωσία ως εξωτερικός εχθρός, ώστε τα συχνά διχασμένα κράτη μέλη της Δύσης να συνεχίσουν να συσπειρώνονται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα σαρδόνιο σχόλιο του Σοβιετικού Ακαδημαϊκού Georgy Arbatov, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε μια επίλεκτη ομάδα ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, ακόμη και όταν έπεφτε η αυλαία του Ψυχρού Πολέμου το 1987: "Θα σας κάνουμε κάτι τρομερό - θα σας στερήσουμε έναν εχθρό".

Αν δεν γίνει σωστά κατανοητό το μαύρο χιούμορ αυτής της καρδιακής αλήθειας, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή ολόκληρη η στρατηγική των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990 να αποκρούσουν τις προσπάθειες του Γκορμπατσόφ, του Μπόρις Γέλτσιν και των πρώτων χρόνων του Πούτιν να εγκαθιδρύσουν μη αντιθετικές σχέσεις με τη Δύση.

Για να το θέσουμε διαφορετικά, αν η μεταψυχροπολεμική στρατηγική των ΗΠΑ για τη Ρωσία δεν έχει λειτουργήσει, αυτό οφείλεται σε μια θεμελιώδη αντίφαση: από τη μία πλευρά, η Ουάσιγκτον χρειάζεται τη Ρωσία ως εχθρό για να παρέχει εσωτερική ενότητα εντός της δυτικής συμμαχίας, ενώ από την άλλη πλευρά, χρειάζεται επίσης τη Ρωσία ως συνεργάσιμο, υποταγμένο κατώτερο εταίρο στον αγώνα κατά της Κίνας.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να υποχωρήσουν στην Ουκρανία και να αποτρέψουν την ήττα αφήνοντας πίσω τους μια "παγωμένη σύγκρουση", την οποία είναι ελεύθερες να επανεξετάσουν αργότερα σε χρόνο της επιλογής τους, αλλά στο μεταξύ, κοιτάζουν όλο και περισσότερο την Αρκτική τον τελευταίο καιρό ως το νέο θέατρο για να παγιδεύσουν τη Ρωσία σε ένα τέλμα. Η ένταξη της Φινλανδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ (και η Σουηδία θα ακολουθήσει) σημαίνει ότι η εκκρεμότητα της ένταξης της Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία ματαίωσε, μπορεί να εκπληρωθεί με άλλα μέσα.

Αφού συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την περασμένη Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι κατευθύνθηκε στο Όσλο στις 13 Οκτωβρίου σε μια μοιραία επίσκεψη για να σφυρηλατήσει τη συνεργασία της χώρας του στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην Αρκτική. Στο Όσλο, ο Ζελένσκι συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής των 5 σκανδιναβικών χωρών για να συζητήσουν "θέματα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας". Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε με φόντο την επίτευξη συμφωνιών των ΗΠΑ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για τη χρήση των στρατιωτικών υποδομών τους από το Πεντάγωνο.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις σκανδιναβικές χώρες να αποκτήσουν την Ουκρανία για να συμμετάσχει στην ενίσχυση των αρκτικών συνόρων του ΝΑΤΟ. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί ποια είναι η "προσθετικότητα" που μπορεί να φέρει στο ΝΑΤΟ ένας παρηκμασμένος στρατός όπως της Ουκρανίας. Εδώ κρύβεται μια ιστορία. Με απλά λόγια, αν και η Ουκρανία δεν έχει άμεση πρόσβαση στην Αρκτική, μπορεί δυνητικά να φέρει μια εντυπωσιακή ικανότητα να αναλάβει ανατρεπτικές δραστηριότητες εντός του ρωσικού εδάφους σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, το Πεντάγωνο προετοίμασε πρόσφατα το δορυφορικό σύστημα Starlink για χρήση στην Αρκτική, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό για την οργάνωση επιθέσεων στη γέφυρα της Κριμαίας, τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας και στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία στο ρωσικό έδαφος. Η συμφωνία των ΗΠΑ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα δώσει στο Πεντάγωνο πρόσβαση σε μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές βάσεις και αεροδρόμια, καθώς και σε χώρους εκπαίδευσης και δοκιμών κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.

Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες κατοικούν επί του παρόντος στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίοι είναι ανοιχτοί για στρατολόγηση για "έναν ολόκληρο στρατό σαμποτέρ, όπως αυτός που συγκέντρωσε η Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Φινλανδίας και ΕΣΣΔ το 1939-1940 στα νησιά της λίμνης Ladoga", όπως δήλωσε πρόσφατα στη Nezavisimaya Gazeta ένας Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Ο επικεφαλής του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχος Νικολάι Εβμένωφ, επισήμανε επίσης πρόσφατα πως "η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ενωμένων ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική είναι ήδη ένα διαπιστωμένο γεγονός, το οποίο δείχνει τη μετάβαση του μπλοκ σε πρακτικές ενέργειες για τη διαμόρφωση μέσων στρατιωτικής ισχύος για την αποτροπή της Ρωσίας στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας συγκροτεί μια ναυτική ταξιαρχία που έχει αναλάβει την καταπολέμηση των σαμποτέρ για να διασφαλίσει την ασφάλεια της νέας Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, των παράκτιων στρατιωτικών και βιομηχανικών υποδομών στην Αρκτική.

Αρκεί να πούμε ότι, ανεξάρτητα από την ήττα της Ουκρανίας στον πόλεμο αντιπροσώπων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, η χρησιμότητα του Ζελένσκι για τη γεωστρατηγική των ΗΠΑ παραμένει. Από το Όσλο, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε απροειδοποίητα στις 14 Δεκεμβρίου μια βάση του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία. Οι αναλυτές που βλέπουν τον Ζελένσκι ως μια εξαντλημένη δύναμη, καλύτερα να αναθεωρήσουν την άποψή τους - εκτός και αν ο αγώνας για την εξουσία στο Κίεβο οξυνθεί και ο Ζελένσκι ανατραπεί με πραξικόπημα ή έγχρωμη επανάσταση, κάτι που μοιάζει απίθανο όσο ο Μπάιντεν βρίσκεται στονΛευκό Οίκο και ο Χάντερ Μπάιντεν δικάζεται.

Το συμπέρασμα είναι πως η νέα αφήγηση του Μπάιντεν που δαιμονοποιεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ μπορεί να ιδωθεί από πολλές οπτικές γωνίες.  Στο πιο προφανές επίπεδο, αποσκοπεί στο να πιέσει το Κογκρέσο σχετικά με το εκκρεμές νομοσχέδιο για στρατιωτική βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Φυσικά, αποσπά επίσης την προσοχή από την ήττα στον πόλεμο. Αλλά, το πιο σημαντικό, η νέα αφήγηση έχει ως στόχο να συσπειρώσει τους υπερατλαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από την έκβαση του πολέμου και νευρικοί μήπως η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ευρώπη μειωθεί καθώς στρέφονται στον Ινδο-Ειρηνικό.

Όταν ο Πούτιν αντιδρά σκληρά ότι η νέα αφήγηση του Μπάιντεν είναι "παράλογη", έχει απόλυτο δίκιο στο βαθμό που η Ρωσία εστιάζει σε πράγματα πολύ πιο σημαντικά από τη διεξαγωγή ενός παράλογου ηπειρωτικού πολέμου στην Ευρώπη. Εξάλλου, ένας από τους ιδρυτές των ΗΠΑ, ο Τζέιμς Μονρόε, ήταν αυτός που είπε πως ένας βασιλιάς χωρίς εξουσία είναι ένας παραλογισμός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail