"Ναι, ναι... θα υπογράψω τη Συμφωνία Ειρήνης", καταρρέει ο Ζελένσκι

Οι ψίθυροι στις δυτικές πρωτεύουσες γίνονται όλο και πιο δυνατοί - ψίθυροι για ένα ηλιοβασίλεμα του Ζελένσκι. Ο κωμικός που μετατράπηκε σε πρόεδρο, κάποτε φάρος προκλητικότητας απέναντι στη ρωσική επίθεση, αντιμετωπίζει τώρα μια νέα, ανατριχιαστική πραγματικότητα. Μια λίστα κυκλοφορεί μεταξύ των μετόχων της εξουσίας: πιθανοί αντικαταστάτες, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και τρωτά σημεία. Είναι η Δύση, που κάποτε ήταν ο ακλόνητος σύμμαχος της Ουκρανίας, έτοιμη να ανταλλάξει τον ήρωα του πολέμου με έναν ηγέτη πιο ευχάριστο, πιο εύκαμπτο; Ο Ζελένσκι, μόνος στο καταφύγιό του, παλεύει τώρα με ένα ανατριχιαστικό ερώτημα: ήταν ο ήρωας του χθες ή το πιόνι του αύριο;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ζελένσκι είχε μια δύσκολη πορεία τον τελευταίο καιρό, με αποτυχίες και ψίθυρους αμφιβολίας να τον περιτριγυρίζουν σαν επίμονοι γλάροι σε πικνίκ στην παραλία. Η δυτική υποστήριξη έχει πάρει έναν υπνάκο, μεγάλοι παίκτες όπως η Γερμανία κοιτάζουν την έξοδο, και η φημολογία γυρίζει ιστορίες για την επικείμενη πτώση του. Ξαφνικά, ο Ζελένσκι έχει μια στιγμή που του έρχεται μια λάμπα - ίσως αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες να μην είναι τελικά και τόσο κακή ιδέα. Περίεργο πώς αλλάζουν τα πράγματα, ε;

Τώρα, η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραδοθεί; Σήμερα το πρωί λαμβάνουμε φήμες από δημοσιεύματα του Τύπου πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ταξίδι του στη Νότια Αμερική έθεσε την ιδέα ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ελβετία. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς κατευθύνεται προς την Ουάσινγκτον. Είναι αυτό μια πραγματική νόμιμη παράδοση;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Swissinfo.ch, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες για ένα ειρηνευτικό σχέδιο θα διεξαχθούν στην Ελβετία τον Ιανουάριο του 2024. Στη συνάντηση της 14ης Ιανουαρίου θα συμμετάσχουν οι σύμβουλοι ασφαλείας πολλών χωρών, δήλωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA τη Δευτέρα.

Το θέμα είναι η λεγόμενη ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα που θα θέσει τέρμα στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. Μετά από μήνες σθεναρής αντίστασης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε τελικά να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Αυτή η αλλαγή, αν και φαινομενικά ξαφνική, αντανακλά την εξελισσόμενη πραγματικότητα της σύγκρουσης. Οι αυξανόμενες απώλειες στο πεδίο της μάχης, οι αυξανόμενες ανησυχίες για το οικονομικό και ανθρωπιστικό τίμημα του πολέμου, σε συνδυασμό με την απώλεια της δυτικής υποστήριξης, δημιούργησαν μια νέα επείγουσα ανάγκη.

Η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού αναφέρει ότι, εν μέσω των υψηλού προφίλ αποτυχιών της Ουκρανίας τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, τα δυτικά αφεντικά του Κιέβου γίνονται όλο και πιο πρόθυμα να αναζητήσουν τον κατάλληλο αντικαταστάτη του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) έχει λάβει πληροφορίες πως η Δύση συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη αντικατάστασης του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι, αλλά μεταξύ αυτών είναι οι στρατιωτικές αποτυχίες του Ζελένσκι, η διάχυτη διαφθορά και η ανικανότητά του να κατευθύνει τον αγώνα με τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους της Ουάσιγκτον. Η Δύση αξιολογεί τώρα έναν αριθμό υποψηφίων για την αντικατάσταση του Ζελένσκι, μεταξύ των οποίων ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, ο πρώην σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, και ο Βαλέρι Ζαλούζνι, ο αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ζελένσκι το έχει παρακάνει, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως κάποιον που θα πολεμήσει μέχρι τέλους, απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τη Ρωσία και στη συνέχεια "παγώνοντας" τη σύγκρουση αν χρειαστεί.

Και όμως, εδώ στέκεται, αγκαλιάζοντας επιτέλους την έννοια της ειρήνης.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα φάση, ο υπολογισμός της σύγκρουσης έχει αλλάξει. Το αρχικό κύμα ακλόνητης υποστήριξης του Κιέβου από τη Δύση έχει συναντήσει την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, προκαλώντας εκκλήσεις για διπλωματική λύση. Ο Ζελένσκι, αντιμετωπίζοντας αυξανόμενες απώλειες στο πεδίο της μάχης, εσωτερικές πιέσεις και διεθνείς απαιτήσεις για ειρήνη, άνοιξε προσεκτικά την πόρτα για διαπραγματεύσεις. Η απόφαση αυτή, αν και φαινομενικά απότομη, αντανακλά μια σύνθετη αλληλεπίδραση παραγόντων, όχι μόνο την πίεση της Δύσης, αλλά και την αναγνώριση της εξελισσόμενης κατάστασης στο έδαφος και την ανάγκη να διερευνηθούν όλοι οι τρόποι για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Επιτέλους, ο Ζελένσκι συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail