Πόλεμος στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ταπείνωση ως ψυχολογικό όπλο κατά των Παλαιστινίων

idf.il
Αποτυγχάνοντας να επιτύχουν τους στόχους τους στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις τιμωρούν τους Παλαιστίνιους πολίτες με συστηματική ταπείνωση και τους υποβάλλουν σε εξευτελιστική και σαδιστική μεταχείριση

Ramy Abdu - middleeasteye.net / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την έναρξη του ισραηλινού εποικισμού της Παλαιστίνης το 1948, αναρίθμητα οπτικά αρχεία, φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα έχουν καταγράψει ευρείας κλίμακας, δυσανάλογη βία που χαρακτηρίζεται από ταπείνωση και απάνθρωπη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού εναντίον άοπλων Παλαιστινίων πολιτών.

Ειδικότερα, σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα ήταν ανυπεράσπιστα παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

Στις 8 Οκτωβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση εξαπέλυσε μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, δηλώνοντας ως στόχους της την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων και τη διάλυση της Χαμάς, αν και αρκετοί ηγέτες, από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μέχρι τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, κατέστησαν σαφή τη γενοκτονική τους πρόθεση.

Δύο μήνες αργότερα - με περισσότερους από 20.000 Παλαιστίνιους νεκρούς - φαίνεται πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποτυγχάνει να επιτύχει τους στόχους της. Το σοκαριστικό επίπεδο σφαγής και καταστροφής έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες παγκοσμίως και διεθνείς καταδίκες του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ.

Ο συγκλονιστικός αριθμός των νεκρών, ιδίως των παιδιών, οι επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως η στοχοποίηση νοσοκομείων και η πολιορκία τροφίμων, νερού και καυσίμων, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του πολέμου του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Αυτό συνδυάζεται με την εσωτερική πίεση από τις οικογένειες των ομήρων και το ευρύτερο ισραηλινό κοινό προς την κυβέρνηση να επιδιώξει ενεργά την απελευθέρωσή τους.

Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης εσωτερικής και διεθνούς πίεσης, η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται για να δημιουργήσει ένα αφήγημα για να δικαιολογήσει την ακραία βία που συνεχίζει να ασκεί σε περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας στο όνομα της καταπολέμησης της απειλής της "τρομοκρατίας της Χαμάς".

Συστηματική υποβάθμιση

Ιστορικά, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στρατιωτικών δυνάμεων που τιμωρούσαν άμαχους πληθυσμούς και τους υπέβαλαν σε σαδιστική και εξευτελιστική μεταχείριση αφού δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους πολιτικούς ή στρατιωτικούς τους στόχους.

Σε απάντηση στις παγκόσμιες εκκλήσεις να σταματήσει την σκόπιμη στόχευση πολιτικών υποδομών, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να εδραιώνει απεγνωσμένα την υποτιθέμενη στρατιωτική παρουσία των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων μέσα σε μεγάλα νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιήθηκε με μια έντονη εκστρατεία βομβαρδισμού από αέρος και πυροβολικό εναντίον νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου του κύριου ιατρικού συγκροτήματος της Γάζας al-Shifa. Οι επιθέσεις, με στόχο ασθενείς και εκτοπισμένα άτομα εντός των νοσοκομείων, επεκτάθηκαν στην κράτηση, κακομεταχείριση και εκμετάλλευση γιατρών ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σε μια ανησυχητική τροπή των γεγονότων, Ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν το ιατρικό προσωπικό να ανακτήσει τα πτώματα των θυμάτων από τις αυλές των νοσοκομείων, αφήνοντάς τα εκτεθειμένα στα ζώα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε άλλα περιστατικά, αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν στο Euro-Med Human Rights Monitor ότι Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν και εξευτέλισαν Παλαιστίνιους πολίτες που χρησιμοποιούσαν τον καθορισμένο "ασφαλή διάδρομο" για να εκκενώσουν την πόλη της Γάζας και τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κατευθυνόμενοι προς το νότο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης διέταξε έναν Παλαιστίνιο να γδυθεί ενώ περίμενε την έγκριση του σημείου ελέγχου. Όταν ένας άλλος Παλαιστίνιος αμφισβήτησε τις ενέργειες του στρατιώτη, τον πυροβόλησαν θανάσιμα στο κεφάλι με τους θεατές, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς του, να μην μπορούν να παράσχουν βοήθεια ή να ανακτήσουν το σώμα του.

Σε μια θλιβερή σειρά γεγονότων, εμφανίστηκαν μαρτυρίες ισραηλινών στρατιωτών που υπέβαλαν εκτοπισμένες γυναίκες σε εξευτελιστική μεταχείριση και εξευτελισμό στον καθορισμένο ασφαλή διάδρομο. Σύμφωνα με αναφορές, δύο εκτοπισμένες γυναίκες διατάχθηκαν υπό την απειλή όπλου να γδυθούν μπροστά σε εκατοντάδες θεατές πριν τους επιτραπεί να ντυθούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το νότο.

Επιπλέον, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μια γυναίκα που ήταν πέντε μηνών έγκυος αφηγήθηκε ένα περιστατικό όπου ένας Ισραηλινός αξιωματικός την διέταξε να βγάλει τα ρούχα της και την απείλησε με βιασμό αν δεν συμμορφωνόταν.

Πιο πρόσφατα, κυκλοφορεί βίντεο, το οποίο υποτίθεται ότι έχει καταγραφεί από τον ισραηλινό στρατό και απεικονίζει πολυάριθμους Παλαιστίνιους άνδρες να συλλαμβάνονται και να ταπεινώνονται στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Οι άνδρες ήταν κατά κύριο λόγο εκτοπισμένα άτομα που αναζητούσαν καταφύγιο σε κτίρια κατοικιών και σχολεία της UNRWA εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών. Παρουσιάζονται χωρίς μπλούζα και γυμνοί μέχρι το εσώρουχό τους, με τα χέρια τους υψωμένα πίσω από το κεφάλι τους. Ισραηλινοί στρατιώτες τους είχαν παρατάξει στο δρόμο και τους είχαν τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο.

Τα βίντεο κοινοποιήθηκαν ευρέως από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και τους στρατιώτες, οι οποίοι διέδωσαν δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μετά την εισβολή στο έδαφος. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο TikTok και το Instagram, χλευάζουν ανοιχτά τους Παλαιστίνιους καθώς γιορτάζουν την εισβολή στις γειτονιές και τις παραλίες τους.

Σε άλλες "σκηνές νίκης", τοποθέτησαν ισραηλινές σημαίες σε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις και κεντρικά γραφεία, κτίρια κατοικιών, δικαστήρια και πανεπιστήμια.

Σε αντίθεση με την αρχική ισραηλινή αφήγηση που τοποθετούσε την εκστρατεία μαζικής κράτησης στη συνοικία Shujaiya στα ανατολικά της πόλης της Γάζας και στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μεταγενέστερες αποκαλύψεις αποκάλυψαν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στην Jabaliya στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι οι συλληφθέντες ήταν μέλη παλαιστινιακών ένοπλων παρατάξεων. Ωστόσο, οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και μελών των οικογενειών των συλληφθέντων που συγκεντρώθηκαν από την ομάδα του Euro-Med Human Rights Monitor επί τόπου και από άλλες οργανώσεις και δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν πως επρόκειτο για άοπλους πολίτες, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι στα σχολεία που διαχειρίζεται η UNRWA (οι οποίοι τυπικά ελέγχονται από την ασφάλεια πολλές φορές πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου εργασίας τους με τα Ηνωμένα Έθνη), δημοσιογράφοι και φοιτητές πανεπιστημίου.

Βία των εποίκων-αποικιοκρατών

Η αρχική παραπληροφόρηση, που αργότερα διορθώθηκε, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της προσπάθειας του Ισραήλ να δαιμονοποιήσει τους κατοίκους της Γάζας, αλλά είναι επίσης ενδεικτική μιας επίμονης προσπάθειας να παρουσιάσει στους πολίτες του και, κυρίως, στους δυτικούς συμμάχους του μια εικόνα νίκης.

Στοχεύει στο να παράσχει υποτιθέμενες "αποδείξεις" ότι η αιματηρή στρατιωτική εκστρατεία του, η οποία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, είχε στην πραγματικότητα ως στόχο να υποτάξει όλους τους Παλαιστίνιους στην υποτέλεια και όχι απλώς να "εξαλείψει τη Χαμάς".

Η βία στο πλαίσιο της εποικιστικής αποικιοκρατίας είναι ένα ιδιόμορφο είδος. Αυτή η μορφή βίας υπερβαίνει την απλή κυριαρχία ή την πολιτισμική εξάλειψη- φιλοδοξεί να κυριαρχήσει και να εξαλείψει όχι μόνο τις κοινότητες, αλλά και την ίδια την ουσία της ψυχής των ατόμων. Στον πυρήνα της, επιδιώκει τον εξευτελισμό. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί μια συστηματική στρατηγική ταπείνωσης για να επηρεάσει ψυχολογικά και να διαλύσει τα παλαιστινιακά άτομα και τις κοινότητες.

Ο στόχος είναι να ενσταλάξει συναισθήματα ντροπής και υποβάθμισης και ενδεχομένως να προκαλέσει μόνιμες ψυχολογικές επιπτώσεις που διαβρώνουν την παλαιστινιακή σταθερότητα και αντίσταση. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται με συνέπεια τις τελευταίες επτά δεκαετίες, δεν έχει καταφέρει να αποτρέψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ένα ουσιαστικό ερώτημα για το Ισραήλ είναι να προβληματιστεί σχετικά με τις επιπτώσεις της εσωτερίκευσης και της ομαλοποίησης πρακτικών που περιλαμβάνουν τον εξευτελισμό συνανθρώπων και την υπερηφάνεια για τέτοιες ενέργειες. Αυτή η συστηματική παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δικαιοσύνης απαιτεί μια κριτική εξέταση των επιπτώσεών της στους ισραηλινούς κοινωνικούς κανόνες και αξίες.

Το Ισραήλ και οι δυτικοί υποστηρικτές του αρέσκονται να συγκρίνουν τη γενοκτονία του στη Γάζα με τη συμμαχική εκστρατεία στη Δρέσδη.

Αλλά αυτό είναι μια ψευδής αφήγηση. Σε αντίθεση με τους Συμμάχους, οι οποίοι δεν επιχείρησαν να ταπεινώσουν τους κατοίκους της Δρέσδης, η ισραηλινή βία, ιδιαίτερα ως προς την καταστροφική της δύναμη και την προφανή επιθυμία της να ταπεινώσει, μοιάζει με τις φρικαλεότητες και τον εξευτελισμό που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail