Ο Νετανιάχου ήθελε να "καταρρεύσει" η Χαμάς. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να καταποντίσει το Ισραήλ

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu holds a press conference in Tel Aviv on 28 October 2023 (Reuters)
Ο πόλεμος στη Γάζα ήταν ένας τεράστιος λανθασμένος υπολογισμός για το Ισραήλ. Εκτός από ηθική και στρατιωτική καταστροφή, τροφοδοτεί την αντίσταση και αναζωπυρώνει τα αίματα της οργής σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Μετά από ένα ιδιαίτερα βαρύ ισραηλινό πυρπολικό κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βηρυτού τον Ιούλιο του 1982, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν κάλεσε τον Μεναχέμ Μπέγκιν, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, για να απαιτήσει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

David Hearst - middleeasteye.net
/ Παρουσίαση Freepen.gr

"Εδώ στην τηλεόρασή μας νύχτα με τη νύχτα ο λαός μας βλέπει τα σύμβολα αυτού του πολέμου και είναι ένα ολοκαύτωμα", είπε ο Ρέιγκαν.

Σε αντίθεση με τον Δημοκρατικό που βρίσκεται σήμερα στο Λευκό Οίκο, ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν σε θέση και προετοιμασμένος να υποστηρίξει τα λόγια του με πράξεις. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τα πυρομαχικά διασποράς και την πώληση F16 στο Ισραήλ.

Οι αναφερόμενοι αριθμοί απωλειών από τον πόλεμο στον Λίβανο ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με λιβανέζικες εκτιμήσεις, 18.085 Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στους τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εισβολής. Οι αριθμοί της PLO ήταν: 49.600 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Μέσα σε μόλις δύο μήνες, το Ισραήλ σκότωσε εξίσου πολλούς ανθρώπους, αλλά προκάλεσε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές στη Γάζα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές που ερωτήθηκαν από τους Financial Times, η καταστροφή του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, όπου το 68% των κτιρίων είχε καταστραφεί μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, είναι εφάμιλλη των συμμαχικών βομβαρδισμών του Αμβούργου (75%), της Κολωνίας (61%) και της Δρέσδης (59%). Αυτό συνέβη σε αυτές τις πόλεις μετά από δύο χρόνια βομβαρδισμών.

Σχεδόν 20.000 Παλαιστίνιοι, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο μισό χρόνο από τον χρόνο που χρειάστηκε για να αναγκαστεί η PLO να εγκαταλείψει τη Δυτική Βηρυτό το 1982. Και ακόμα, η δίψα του Ισραήλ για αίμα δεν έχει κορεστεί για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Εκφράζοντας τη λαϊκή διάθεση, ο Zvi Yehezkeli, ανταποκριτής του καναλιού 13 για τις αραβικές υποθέσεις, δήλωσε πως το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε σκοτώσει 100.000 Παλαιστίνιους. Η Ντανιέλα Βάις, επικεφαλής του Ισραηλινού Κινήματος Εποίκων, δήλωσε ότι η Γάζα πρέπει να διαγραφεί για να μπορούν οι έποικοι να βλέπουν τη θάλασσα.

Ιερό έδαφος

Σε αντίθεση με την πολιορκία της Βηρυτού ή τις σφαγές του 1982 στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα, οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί της Γάζας μεταδίδονται ζωντανά από το Al Jazeera.

Εκατομμύρια Άραβες δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το να παρακολουθήσουν τις σκηνές φρίκης σε πραγματικό χρόνο. Μια 91χρονη γυναίκα στο Αμμάν της Ιορδανίας είπε στο γιο της ότι ντρεπόταν να τρώει το γεύμα της μπροστά στην τηλεόραση, ενώ το Ισραήλ λιμοκτονούσε τη Γάζα.

Η βίαιη μαζική πείνα δεν είναι υπερβολή.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τη μαζική πείνα ως όπλο πολέμου. Η πείνα στη Γάζα ως κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώθηκε από την Miri Regev, την υπουργό Μεταφορών, η οποία σε πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ρώτησε αν η πείνα θα μπορούσε να επηρεάσει την ηγεσία της Χαμάς. Χρειάστηκε να διορθωθεί από τους συναδέλφους της ότι η πείνα είναι έγκλημα πολέμου.

Το αποτέλεσμα που έχουν αυτές οι εικόνες είναι καταστροφικό όχι μόνο για αυτή την κυβέρνηση, ή για οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και για όσους Εβραίους αποφασίσουν να μείνουν σε αυτή τη γη όταν τελειώσει επιτέλους αυτή η σύγκρουση.

Η καταστροφή της Γάζας θέτει τα θεμέλια για άλλα 50 χρόνια πολέμου. Γενιές Παλαιστινίων, Αράβων και Μουσουλμάνων δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη βαρβαρότητα με την οποία το Ισραήλ διαλύει σήμερα τον θύλακα. Η ίδια η Γάζα, ένας μεγάλος καταυλισμός προσφύγων, μετατρέπεται σε ιερό έδαφος.

Κατακόρυφη πτώση της υποστήριξης της ΠΑ [Παλαιστινιακή Αρχή - PA)

Υπάρχουν Ισραηλινοί που λαμβάνουν το μήνυμα. Ο Ami Ayalon, πρώην επικεφαλής της Shin Bet και διοικητής του ναυτικού, είναι ένας από αυτούς. Ο Ayalon εντόπισε μια θεμελιώδη αδυναμία της συμβατικής σκέψης στους ισραηλινούς κύκλους ασφαλείας.

Είπε στον Aaron David Miller, έναν Αμερικανό αναλυτή της Μέσης Ανατολής, ότι ενώ ο ισραηλινός στρατός βλέπει τη νίκη μέσα από το πρίσμα της σκληρής ισχύος -όσο περισσότερους ανθρώπους σκοτώνει και όσο περισσότερους καταστρέφει, τόσο περισσότερο πιστεύει πως έχει κερδίσει- η Χαμάς θεωρεί τη νίκη μέσα από το πρίσμα της "ήπιας ισχύος" -όσο περισσότερες καρδιές και μυαλά έχει κερδίσει, τόσο μεγαλύτερη είναι η νίκη.

Οι Ισραηλινοί διαπράττουν το ίδιο λάθος που διέπραξαν οι Γάλλοι στην Αλγερία, όταν σκότωσαν μισό έως 1,5 εκατομμύριο Αλγερινούς, που αποτελούσαν το 5 έως 15% του πληθυσμού, μεταξύ 1954 και 1962, πιστεύοντας πως έτσι θα κέρδιζαν τον πόλεμο. Ωστόσο, στο τέλος του πολέμου έπρεπε να φύγουν και να δώσουν στην Αλγερία την ανεξαρτησία της.

Τίποτα άλλο δεν μπορεί να εξηγήσει τη θεαματική άνοδο της Χαμάς στις δημοσκοπήσεις στη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, ακόμη και σε μέρη όπως η Σαουδική Αραβία, όπου η ηγεσία προσπάθησε συνειδητά να θάψει τον πόλεμο διοργανώνοντας φεστιβάλ.

Ο ευρέως σεβαστός δημοσκόπος της PLO Χαλίλ Σικάκι, που δεν είναι λάτρης της Χαμάς, διαπίστωσε ότι το 72% των ερωτηθέντων πίστευε πως η Χαμάς ήταν "σωστό" να εξαπολύσει την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, με το 82% στη Δυτική Όχθη να την υποστηρίζει.

Την ίδια στιγμή, η υποστήριξη προς την Παλαιστινιακή Αρχή είχε πέσει αντίστοιχα. Ο Shikaki διαπίστωσε ότι το 60% επιθυμούσε τη διάλυσή της.

Μια σειρά από εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν τη ραγδαία άνοδο της δημοτικότητας της Χαμάς από την έναρξη του πολέμου. Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις διάφορες εκτιμήσεις λένε πως η ομάδα έχει τοποθετηθεί με επιτυχία σε όλα τα μέρη του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης και αποτελεσματικός μαχητής κατά του Ισραήλ, ανέφερε το CNN.

Αυτά είναι άσχημα νέα για όλες εκείνες τις χώρες - με πρώτες φυσικά τις ΗΠΑ - που πιστεύουν ότι η ΠΑ μπορεί να αντικαταστήσει τη Χαμάς στη Γάζα. Αυτά δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι η νέα πολιτική πραγματικότητα μετά την 7η Οκτωβρίου.

Όποιος μεγιστάνας της Φατάχ λέει το αντίθετο, αμφισβητείται αμέσως. Ο πάντα φιλόδοξος εξόριστος Παλαιστίνιος μεγαλοπρεπής Μοχάμεντ Νταχλάν και η φατρία του ακούγονται σήμερα σαν μακροχρόνιοι υποστηρικτές της Χαμάς, όχι σαν ο πρώην άξονας μιας διεθνούς συνωμοσίας για την εκτόπιση της Χαμάς από τη Γάζα το 2007, αφού είχε κερδίσει ελεύθερες εκλογές τον προηγούμενο χρόνο.

Τελειωμένη συμφωνία

Όμως ο πρόσφατα χρισμένος διάδοχος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Χουσεΐν αλ Σέιχ, γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται την αλλαγή του κλίματος στη Ραμάλα.

Μιλώντας στο Ρόιτερς, ο Σέιχ τα έβαλε με τη Χαμάς λέγοντας πως έχει διεξάγει πέντε πολέμους εναντίον του Ισραήλ από το 2008 και δεν έχει καταφέρει τίποτα αντιμετωπίζοντας στρατιωτικά την κατοχή.

"Δεν είναι αποδεκτό να πιστεύουν κάποιοι ότι η μέθοδος και η προσέγγισή τους στη διαχείριση της σύγκρουσης με το Ισραήλ ήταν η ιδανική και η καλύτερη.

"Μετά από όλα αυτά [τις δολοφονίες] και μετά από όλα όσα συμβαίνουν, δεν αξίζει να κάνουμε μια σοβαρή, ειλικρινή και υπεύθυνη αξιολόγηση για την προστασία του λαού μας και της παλαιστινιακής μας υπόθεσης;

"Δεν αξίζει να συζητήσουμε πώς να διαχειριστούμε αυτή τη σύγκρουση με την ισραηλινή κατοχή;" δήλωσε ο Sheikh.

Όσον αφορά την ανάληψη της Γάζας από την ΠΑ μεταπολεμικά, αυτό ήταν μια ειλημμένη συμφωνία, φάνηκε να υπονοεί ο Sheikh. Δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 12 ότι το Ισραήλ και η ΠΑ είχαν συμφωνήσει σε ένα μηχανισμό που θα επέτρεπε στην αρχή να λάβει τα κεφάλαια που κρατούνται από την έναρξη του πολέμου.

Χρειάστηκαν μόλις δύο ημέρες για να κάνει ο Σέιχ στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την επίθεσή του στη Χαμάς. Τον ρώτησαν πώς ένας ηγέτης της Φατάχ που συγκέντρωσε ποσοστό 3% θα μπορούσε να επικρίνει τη Χαμάς, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 48%, στο δικό του γήπεδο.

Μιλώντας αυτή τη φορά στο Αλ Τζαζίρα, ο Σέιχ είπε ότι τα σχόλιά του σχετικά με τη λογοδοσία της Χαμάς είχαν "διαστρεβλωθεί": "Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η πρώτη που υπερασπίζεται την αντίσταση", δήλωσε νευρικά στο Al Jazeera.

Διαίρει και βασίλευε

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει πράγματι αλλάξει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, όπως υποσχέθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά όχι με τρόπο που θα ωφελούσε είτε την κυβέρνησή του είτε τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Για 17 χρόνια, η Γάζα ξεχάστηκε ή αγνοήθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από τους πολέμους του 2009, του 2012, του 2014 και του 2021, με την Αμερική και τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν την πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο του Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

Λοιπόν, με το 60% της κατεστραμμένο και με το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, καταστήματα ή τζαμιά για να επιστρέψουν, δεν υπάρχει κίνδυνος να αγνοηθεί η Γάζα πλέον.

Εάν, επί 17 χρόνια, η πολιτική του Ισραήλ ήταν να διαιρεί και να κυβερνά, διαχωρίζοντας τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη και αφαιρώντας κάθε δυνατότητα συμμετοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η Γάζα και η Δυτική Όχθη επανενώνονται όσο ποτέ άλλοτε.

Αν η Ιορδανία ήταν ήσυχη για 50 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο μεταξύ του στρατού της και της PLO, αν οι διαιρέσεις μεταξύ των ανατολικών Ιορδανών και των Παλαιστινίων πολιτών της Ιορδανίας χαρακτηρίζονταν από αμοιβαία δυσπιστία, σήμερα η Ιορδανία, τόσο οι Ιορδανοί όσο και οι Παλαιστίνιοι, είναι μια κοχλάζουσα δεξαμενή μίσους κατά του Ισραήλ. Πληθαίνουν οι προσπάθειες λαθραίας μεταφοράς όπλων προς τη Δυτική Όχθη μέσω των συνόρων μήκους 360 χιλιομέτρων, πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερου μήκους από τα σύνορά της με τον Λίβανο και τη Συρία.

Η Ιορδανία υπολογίζει ότι το Ισραήλ θα χρειαζόταν πενταπλάσιο αριθμό στρατευμάτων από αυτόν που έχει απέναντι στο Λίβανο για να ασφαλίσει τα σύνορα αυτά.

Με 13 στρατόπεδα προσφύγων και εκατομμύρια Παλαιστίνιους ως πολίτες, η Ιορδανία αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή Παλαιστινίων στη διασπορά, περίπου έξι εκατομμύρια, που ξεπερνούν αριθμητικά τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Αν στις 6 Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου καυχιόταν ότι η νίκη των Σιωνιστών ήταν επικείμενη, κουνώντας έναν χάρτη του Ισραήλ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που έσβηνε την Παλαιστίνη από τον χάρτη, τότε σήμερα ο κομπασμός του μοιάζει θλιβερά άστοχος- αν η υπογραφή της Σαουδικής Αραβίας σε μια συμφωνία αναγνώρισης του Ισραήλ θεωρούνταν απλώς θέμα χρόνου, οι Συμφωνίες του Αβραάμ έχουν σήμερα διαλυθεί στο καζάνι που το Ισραήλ έχει υποδαυλίσει στη Γάζα.  

Το "παιχνίδι ευθυνών" του Νετανιάχου

Και τι γίνεται με τη γνώμη της Σαουδικής Αραβίας; Η τελευταία δημοσκόπηση περιέχει δύο εκπληκτικά στοιχεία για μια χώρα της οποίας ο ηγέτης προσπαθεί συνειδητά να αποβάλει τις παλιές συνήθειες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η υποστήριξη προς την Παλαιστίνη.  Το 91% συμφωνεί πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια νίκη για τους Παλαιστίνιους, τους Άραβες και τους μουσουλμάνους, και το 40% έχει θετική στάση απέναντι στη Χαμάς, που είναι μια μετατόπιση 30 μονάδων από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Σήμερα, αν διαβάσετε και ακούσετε τι λένε οι Σαουδάραβες, οι του Μπαχρέιν, οι Καταριανοί και οι Εμιρατινοί, η αναγνώριση του Ισραήλ έχει εκπληκτική ομοιότητα με την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, την οποία οι συμφωνίες σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν.

Το βασικό χαρακτηριστικό των Συμφωνιών του Αβραάμ, όπως επινοήθηκαν από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Μ. Φρίντμαν, και τον Τζάρεντ Κούσνερ, ήταν να καταστήσουν το παλαιστινιακό βέτο άνευ σημασίας. Τώρα επέστρεψε και πάλι. Ακόμη και αν υπογράψουν περισσότερες χώρες, αυτό καθίσταται άνευ σημασίας, καθώς ο πραγματικός αγώνας αποκρυσταλλώνεται μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Μέσα στα ερείπια όλων αυτών των σχεδίων, ο Νετανιάχου και ο ακροδεξιός συνασπισμός του έχουν μόνο ένα δρόμο να ακολουθήσουν - προς τα εμπρός. Δεν μπορούν να υποχωρήσουν.

Για τη δική του πολιτική και νομική επιβίωση, ο Νετανιάχου πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο. Το ίδιο ισχύει και για τον εθνικό θρησκευτικό σιωνισμό. Ο Itamar Ben-Gvir και ο Bezalel Smotrich γνωρίζουν ότι θα χάσουν μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν τη δημογραφική ισορροπία Εβραίων και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, αν ο Νετανιάχου αναγκαστεί να σταματήσει τον πόλεμο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.

Σε ερώτηση του Middle East Eye για το τι σχέδια έχει το Ισραήλ για την "επόμενη μέρα" που θα τελειώσει ο πόλεμος, ανώτεροι ισραηλινοί αναλυτές και πρώην διπλωμάτες ήταν ομόφωνοι στην απάντησή τους - δεν υπάρχουν.

Ο Eran Etzion, πρώην διπλωμάτης και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου σκέφτεται πράγματι την επόμενη μέρα, αλλά μόνο στο βαθμό που αυτό επηρεάζει τις πιθανότητες πολιτικής επιβίωσής του.

"Είναι πολύ σαφές πως έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι Αμερικανοί θα τον σταματήσουν πριν πετύχει τους στόχους του πολέμου", είπε.

"Προετοιμάζεται ήδη για το "blame game", στο οποίο οι στόχοι του θα είναι ο Μπάιντεν, οι στρατιωτικοί αρχηγοί, τα μέσα ενημέρωσης και, όπως λέμε στα εβραϊκά, όλος ο κόσμος και η γυναίκα του που τον εμπόδισαν να πετύχει τη νίκη.

"Έτσι, γι' αυτόν, η επόμενη μέρα είναι η συνέχιση του πολέμου με κάθε μέσο, με στόχο την επιβίωση στην εξουσία".

Ο Etzion σημείωσε ότι, ακόμη και μετά από δύο μήνες εκστρατείας, δεν υπήρχε κανένα επίσημο φόρουμ ή ομάδα αξιωματούχων που να σχεδιάζει τη διακυβέρνηση στη Γάζα μετά τον πόλεμο και δεν υπήρχαν επίσημες συζητήσεις μεταξύ του ισραηλινού αμυντικού κατεστημένου και των αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Εκπληκτικός λανθασμένος υπολογισμός

Ο πόλεμος μπορεί κάλλιστα να λήξει υπό την πίεση των ΗΠΑ και να συνεχιστεί ως μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά της ηγεσίας της Χαμάς και παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο που διεξάγεται από μαχητές που δρουν σε μικρές μονάδες.

Αλλά αυτό συνεπάγεται ότι το Ισραήλ δεν αρκείται μόνο στην κατάληψη του περάσματος της Ράφα και στη σφράγιση των σηράγγων για να σταματήσει τον ανεφοδιασμό της Χαμάς με όπλα που περνούν λαθραία από τα σύνορα, αλλά απαιτεί και την παροχή πολιτικής διοίκησης από το Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Γάζας που έχει καταστρέψει ολοσχερώς.

Για τη δεξιά πτέρυγα, οι όμηροι που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς είναι σχεδόν νεκροί, αλλά ο Νετανιάχου θα δέχεται αυξανόμενη πίεση από τις οικογένειές τους να εγκαταλείψει τον πόλεμό του.

Τα φαντάσματα του Λιβάνου επιστρέφουν πραγματικά για να στοιχειώσουν το Ισραήλ. Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να φύγει το Ισραήλ αφού η Βηρυτός έγινε αφόρητη, αλλά έφυγε το 2000. Όταν το έκαναν, η Χεζμπολάχ έγινε η κυρίαρχη στρατιωτική και πολιτική δύναμη στη χώρα.

Αυτός ο πόλεμος ήταν ένας εκπληκτικός λανθασμένος υπολογισμός για το Ισραήλ. Εκτός από ηθική καταστροφή, είναι και στρατιωτική. Έδωσε στην αντίσταση μια δημοτικότητα και ένα καθεστώς στον αραβικό κόσμο που δεν είχε ξαναγίνει για πολλές δεκαετίες.

Ούτε καν η πρώτη και η δεύτερη Ιντιφάντα δεν ήταν τόσο επιτυχημένες όσο η Χαμάς στη Γάζα τους τελευταίους δύο μήνες. Η Γάζα αναζωπύρωσε τα αίματα της αραβικής οργής για τον εξευτελισμό της στα χέρια των Εβραίων μεταναστών.

Το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια συνεχής κατάσταση σύγκρουσης που θα στερήσει από το Ισραήλ τον ισχυρισμό ότι έχει γίνει ένα κανονικό κράτος δυτικού τύπου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επέκταση του πολέμου θα είναι πάντα υπαρκτή, όπως δείχνουν οι επιθέσεις των Χούτι στην Υεμένη σε δυτικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

"Mitut Hamas" (κατάρρευση της Χαμάς) είναι το σύνθημα στα εβραϊκά και ο στόχος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου. Μετά από δύο μήνες τέτοιας καταστροφής, θα μπορούσαν κάλλιστα να το αναθεωρήσουν σε "mitut Israel", γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ακόμη αυτός ο πόλεμος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail