Η τρομοκρατική ομάδα Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν και οι υποστηρικτές της είναι για άλλη μια φορά απογοητευμένοι που οι αραβικές χώρες δεν ήρθαν να σώσουν τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου που ξέσπασε μετά τη σφαγή των Ισραηλινών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 4.500 τραυματίστηκαν στη σφαγή. Άλλοι 240 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων νήπια, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.pixabay / Mariakray
Khaled Abu Toameh - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν απογοήτευση από τους Άραβες αδελφούς τους. Σε όλους τους προηγούμενους γύρους συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίστηκαν ότι τα αραβικά και τα ισλαμικά κράτη δεν έκαναν αρκετά για να τους βοηθήσουν. Στην πραγματικότητα, οι Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει τις τελευταίες δεκαετίες τους Άραβες πως τους «πρόδωσαν» υπογράφοντας συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ και αρνούμενοι να τους παράσχουν οικονομική βοήθεια. Οι Παλαιστίνιοι δέχονται κουβέντα από τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους, αλλά αυτό είναι όλο.
Είναι αλήθεια ότι ορισμένες αραβικές χώρες έστειλαν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Οι αραβικές και ισλαμικές χώρες πραγματοποίησαν επίσης μια σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία κατά την οποία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους και καταδίκασαν έντονα το Ισραήλ. Ωστόσο, για τη Χαμάς και πολλούς Παλαιστίνιους, αυτή η υποστήριξη ήταν ανεπαρκής και έδειξε πως οι Άραβες και Μουσουλμάνοι αδελφοί τους είχαν για άλλη μια φορά γυρίσει την πλάτη τους.
Ενώ οι διαδηλωτές κατά του Ισραήλ έχουν βγει στους δρόμους των αμερικανικών, καναδικών και ευρωπαϊκών πόλεων για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, οι περισσότεροι Άραβες και Ισλαμικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν περιορίσει τις αντιδράσεις τους σε δηλώσεις καταδίκης. Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει δύο στόχους: την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Η στάση των Αράβων και των Μουσουλμάνων είναι μια ακόμη ένδειξη της απογοήτευσής τους από τους Παλαιστίνιους γενικά και τους αντιπροσώπους του Ιράν -- τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι -- ειδικότερα.
Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και η Ιορδανία αντιτίθενται τόσο στη Χαμάς όσο και στο Ισραήλ. Η Χαμάς είναι ένα άλλο παρακλάδι της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αποτελεί εδώ και καιρό απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.
Το 2017, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ αφού το κατηγόρησαν ότι παρέχει υποστήριξη σε ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και των Ταλιμπάν, καθώς και του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία είπε ότι η απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις οφείλεται στον «αγκάλιασμα του Κατάρ από διάφορες τρομοκρατικές και σεχταριστικές ομάδες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και των μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε ότι «όλες οι προσπάθειες να σταματήσει [το Κατάρ] να υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες απέτυχαν».
Το 2021, δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε 69 μέλη της Χαμάς σε ποινές φυλάκισης από τρία έως 21 χρόνια. Τα μέλη της Χαμάς κατηγορήθηκαν για σύνδεση με τρομοκρατική οργάνωση.
Το 2014, ένα αιγυπτιακό δικαστήριο απαγόρευσε όλες τις δραστηριότητες της Χαμάς στην Αίγυπτο. Το Reuters ανέφερε τότε:
«Οι αιγυπτιακές αρχές βλέπουν τη Χαμάς ως σημαντική απειλή για την ασφάλεια, κατηγορώντας την πως υποστηρίζει μαχητές εμπνευσμένους από την Αλ Κάιντα στη χερσόνησο του Σινά». Το δικαστήριο διέταξε επίσης το κλείσιμο όλων των γραφείων της Χαμάς στην Αίγυπτο.
Το 2012, οι ηγέτες της Χαμάς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία αφού κατηγορήθηκαν ότι δεν υποστήριξαν το συριακό καθεστώς ενάντια στους αντιπάλους του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η συριακή κρατική τηλεόραση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ηγέτη της Χαμάς, Χάλεντ Μασάαλ, ο οποίος είχε μετακομίσει στη Συρία μετά την απέλαση από την Ιορδανία. "Θυμηθείτε όταν ήσασταν πρόσφυγας σε αεροπλάνα. Η Δαμασκός σας έδειξε έλεος", είπε ο σταθμός . «Κανείς δεν ήθελε να σου σφίξει το χέρι σαν να είχες λύσσα».
Το 1999, οι ιορδανικές αρχές απέλασαν τον Μασάαλ και άλλους ηγέτες της Χαμάς και έκλεισαν τα γραφεία τους στο Βασίλειο. Η κίνηση ήρθε αφού οι αρχές κατηγόρησαν την ηγεσία της Χαμάς για ανάμιξη στις ευαίσθητες σχέσεις της Ιορδανίας με τον παλαιστινιακό πληθυσμό της.
Ο Δρ Fayez Abu Shammala, ένας Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός που συνδέεται με τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, έγραψε στις 22 Νοεμβρίου:
«Συνηθίζαμε να τραγουδάμε: Οι αραβικές χώρες είναι οι πατρίδες μου. Αφού απέτυχαν στη Λωρίδα της Γάζας, αρχίσαμε να τραγουδάμε: Οι αραβικές χώρες μας απέτυχαν».
Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες έχουν επικρίνει τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους επειδή αρνούνται να είναι πιο εχθρικοί απέναντι στο Ισραήλ από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αραβική και ισλαμική θέση είναι αδύναμη και οι διπλωματικές προσπάθειες [των Αράβων και των Μουσουλμάνων] είναι διστακτικές απέναντι στην Αμερική και τη Δύση», ανέφερε η PIJ σε δήλωση της 23ης Οκτωβρίου.
Σε συνεντεύξεις στο αραβικό μέσο ενημέρωσης Arabi 21, οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας παραπονέθηκαν περαιτέρω για την αποτυχία των Αράβων και των Μουσουλμάνων να έρθουν να τους σώσουν. Η Ουμ Μοχάμεντ, μια 64χρονη γυναίκα από την πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα, καταδίκασε τη θέση των Αράβων ηγεμόνων, προέδρων και βασιλιάδων «που απέτυχαν να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό». Πρόσθεσε: «[Αραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες] βλέπουν τα παιδιά μας να πεθαίνουν και δεν κάνουν τίποτα».
Ο Nael, ένας Παλαιστίνιος πατέρας από την πόλη της Γάζας, κατήγγειλε επίσης την "αδυναμία και την προδοσία από τους Άραβες ηγεμόνες όσον αφορά την υποστήριξη της Παλαιστινιακής υπόθεσης και την υπεράσπιση του λαού της Γάζας. Δεν περιμέναμε από τους Άραβες ηγεμόνες να μας απογοητεύσουν. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στους Άραβες ηγεμόνες, αλλά η ελπίδα μας είναι πρώτα στον Θεό, και μετά στους ελεύθερους αραβικούς λαούς, ότι θα κινηθούν και θα σταθούν μαζί μας».
Το Συμβούλιο Σούρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ιορδανία εξέφρασε «βαθιά δυσαρέσκεια για την επίσημη αραβική θέση και την ακραία αδυναμία του να λάβει σοβαρά μέτρα για να περιορίσει την τρελή, λυσσαλέα [ισραηλινή] μηχανή του θανάτου και να στηρίξει τον λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο Υεμένης πολιτικός αναλυτής Mutee al-Mekhlafi παρατήρησε:
«Είναι ντροπή που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή για να υποστηρίξουν [το Ισραήλ] και ότι οι δυτικές χώρες και σύμμαχοι της σιωνιστικής οντότητας υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και τα εγκλήματα των σιωνιστικών δυνάμεων κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού λαού κάθε φορά. όταν οι αραβικές και ισλαμικές κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει το θρησκευτικό, εθνικό και ηθικό τους καθήκον να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό... Η ιστορία θα απαθανατίσει όλες τις υποκριτικές και δειλές θέσεις των Αράβων και των Ισλαμικών ηγετών με μελάνι ντροπής, ταπείνωσης και υποτέλειας».
Για άλλη μια φορά, η Χαμάς και οι υποστηρικτές της είδαν πως οι Άραβες και οι Μουσουλμάνοι αδερφοί τους είναι αηδιασμένοι μαζί τους. Για άλλη μια φορά, οι Παλαιστίνιοι είδαν ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του είναι εχθροί όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά ενός αυξανόμενου αριθμού Αράβων και Μουσουλμάνων. Αναμφίβολα, η Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν ότι αραβικοί και ισλαμικοί στρατοί θα βαδίσουν στο Ισραήλ και θα το καταστρέψουν μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.
Τώρα που τα μάτια τους έχουν ανοίξει για άλλη μια φορά, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αποστασιοποιηθούν από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με εκείνους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους που αναγνωρίζουν ότι για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό τους, θα τους ωφελούσε αμέτρητα να αναγνωρίσουν νομιμότητα του κράτους του Ισραήλ.
Ο Khaled Abu Toameh είναι ένας βραβευμένος δημοσιογράφος με έδρα την Ιερουσαλήμ.
- Ακολουθήστε τον Khaled Abu Toameh στο X (πρώην Twitter)