Κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου απειλεί τη Μέση Ανατολή

Freepen.gr - Παρά τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ συνεχίζει την κλιμάκωση σε άλλα μέτωπα προκαλώντας περισσότερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, γράφει το southfront.press.

Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία υποτίθεται ότι περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και περίπου 150-300 Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, τέθηκε σε ισχύ στις 24 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές σε άλλα μέτωπα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ενέτειναν τις επιχειρήσεις τόσο κατά του Λιβάνου όσο και κατά της Συρίας τις ημέρες που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στις 21 Νοεμβρίου, δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης Al-Mayadeen με έδρα τη Βηρυτό και ένας ανώτερος διοικητής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο. Περισσότερη κλιμάκωση αναφέρθηκε στις 22 Νοεμβρίου. Ένα άλλο ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο σκότωσε πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ, ένας εκ των οποίων ήταν ο γιος ενός ανώτερου αξιωματούχου της ομάδας.

Επίσης, στις 22 Νοεμβρίου, δύο κύματα ισραηλινών επιδρομών στόχευσαν τη Συρία, με το δεύτερο να πλήττει την πόλη Set Zaynab στα νότια της πρωτεύουσας Δαμασκού. Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι γνωστό πως έχουν παρουσία και δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Το μέτωπο της Υεμένης ήταν επίσης ενεργό τις ημέρες που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Στις 22 Νοεμβρίου, οι Χούθι εκτόξευσαν από την Υεμένη έναν αριθμό πυραύλων κρουζ εναντίον στρατιωτικών στόχων στη νοτιότερη ισραηλινή πόλη Εϊλάτ. Οι IDF δήλωσαν ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Επιπλέον, ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών αναχαίτισε πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, τα οποία εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι από την Υεμένη, πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα στις 23 Νοεμβρίου.

Η συμβολή των ΗΠΑ στον ισραηλινό πόλεμο κατά της Γάζας δεν περιορίστηκε στο μέτωπο της Υεμένης. Μια σειρά από αμερικανικά πλήγματα έπληξαν το Ιράκ στις 21 και 22 Νοεμβρίου, σκοτώνοντας εννέα μαχητές της υποστηριζόμενης από το Ιράν Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ (IRI). Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία. Το IRI απάντησε με μια σειρά επιθέσεων με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανικών βάσεων και στις δύο χώρες.

Ενώ η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θεωρήθηκε ευρέως ως σημάδι αποκλιμάκωσης, οι ισραηλινές προκλήσεις σε άλλα μέτωπα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με το Ιράν και τους συμμάχους του. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φαίνεται να είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ, που μεσολάβησαν για την κατάπαυση του πυρός, φέρονται να εργάζονται για την επέκτασή της. Το Κάιρο και η Ντόχα ανησυχούν για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον πιθανότατα απλώς ανησυχεί μήπως ο ισραηλινός πόλεμος αποσπά την προσοχή από την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail