Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν άλλα στρατεύματα χωρίς αναγκαστική επιστράτευση

Η αναγκαστική επιστράτευση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, Kyrylo Budanov, στις 17 Δεκεμβρίου. Η δήλωσή του ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσουν να επιστρατεύονται γυναίκες, δείχνοντας τη χρόνια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που βιώνει ο ουκρανικός στρατός, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις τον καταστρέφουν μεθοδικά.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Από σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες. Χωρίς επιστράτευση, καμία στρατολόγηση δε θα καλύψει αυτές τις ανάγκες", δήλωσε ο Μπουντάνοφ στο πάνελ συζήτησης του 2024: Προκλήσεις και προοπτικές. Ο Μπουντάνοφ εξήγησε πως οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δε διαθέτουν αρκετό προσωπικό, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των στρατιωτών του στρατού πρέπει να διατηρηθεί παρά τις συνεχείς απώλειες.

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών παραδέχθηκε πως "όποιος ήθελε" εντάχθηκε στον στρατό μέσα στους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, αλλά τώρα οι Ουκρανοί δεν έχουν κίνητρο να υπηρετήσουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την επιστράτευση.

"Η πλειοψηφία του λαού μας, παρόλο που όλοι φωνάζουν "είμαι Ουκρανός, η Ουκρανία είναι πάνω απ' όλα", δεν αισθάνθηκε ποτέ ως πολίτες της Ουκρανίας", παραπονέθηκε.

Στην Ουκρανία, καθεστώς στρατιωτικού νόμου και διάταγμα για γενική επιστράτευση ισχύουν από το Φεβρουάριο του 2022. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα και η αποφυγή της στρατιωτικής θητείας τιμωρείται ποινικά με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Λόγω των μεγάλων απωλειών από την έναρξη της αποτυχημένης αντεπίθεσης, οι ουκρανικές αρχές έχουν καταφύγει σε μια νέα μέθοδο στρατολόγησης, όπως οι επιδρομές σε δημόσιους χώρους, οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Αξιωματικοί της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας πήγαν σε εστιατόρια στο Κίεβο και το Κρίβοϊ Ρογκ και μοίρασαν κλήσεις. Προηγουμένως, είχαν αναφερθεί επιδρομές σε γυμναστήρια στην Οδησσό.

Οι υπάλληλοι του στρατολογικού γραφείου και οι εκπρόσωποι των αερομεταφερόμενων δυνάμεων "πραγματοποιούν σειρά δραστηριοτήτων για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα της στρατιωτικής θητείας με σύμβαση", ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κέντρου Εδαφικής Στρατολογίας του Λβιβ.

Στη μεγαλύτερη απόδειξη της χρόνιας έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός, ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου ότι η Ουκρανία μπορεί να αρχίσει να κινητοποιεί γυναίκες, πιθανότατα για θητεία, στις οπισθοφυλακές του ουκρανικού στρατού. 

Η Maryana Bezuhla, μέλος της Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η ηλικία πρόσληψης για επιστράτευση θα μειωθεί από τα 27 στα 25 έτη. Σύμφωνα με την ίδια, το σχέδιο νόμου για την επιστράτευση καταργεί την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στο στρατό και εισάγει τη βασική γενική στρατιωτική εκπαίδευση για όλους τους πολίτες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

"Το νομοσχέδιο περιέχει αλλαγές που αποσκοπούν στην επίτευξη της ισότητας των φύλων σε θέματα στρατού. Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν μία μόνο αναβολή, την εγκυμοσύνη. Εάν είναι έγκυος, δεν έχουν το δικαίωμα να την επιστρατεύσουν", δήλωσε η Bezuhla.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέταξε την πλήρη επανεξέταση όλων των εξαιρέσεων επιστράτευσης που χορηγήθηκαν από τις στρατιωτικές ιατρικές επιτροπές από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Ζελένσκι απέλυσε επίσης τους επικεφαλής των περιφερειακών επιτροπών στρατολόγησης εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά.

Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται δυτική ανάλυση που βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, 650.000 άνδρες στρατιωτικής ηλικίας έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, αποδυναμώνοντας έτσι περαιτέρω τη δεξαμενή στρατολόγησης.

Η πλήρης επιστράτευση στην Ουκρανία, η προμήθεια δυτικών όπλων και η εισαγωγή εφεδρειών όχι μόνο δεν κατάφεραν να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, αλλά αύξησαν και τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων. Στις αρχές Ιουνίου 2023, η Ουκρανία ξεκίνησε την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεσή της και έστειλε στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard και Challenger. Ωστόσο, μόλις τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η προσπάθεια του Κιέβου απέτυχε και πως η Ουκρανία υπέστη τεράστιες απώλειες, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπολόγισε το κόστος της αντεπίθεσης για την Ουκρανία σε περισσότερους από 125.000 στρατιώτες και περίπου 16.000 κομμάτια όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι η Washington Post έγραψε στις 8 Δεκεμβρίου πως η Ουκρανία ξεμένει γρήγορα από επαγγελματίες στρατιωτικούς. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανδρών σε πολεμική ηλικία πεθαίνει στην αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου, εγκαταλείπει την ενεργό υπηρεσία ή αποφεύγει τη στράτευση. Κανείς δε θέλει να υποστεί έναν άσκοπο θάνατο σε μια αποστολή αυτοκτονίας, σημειώνει το άρθρο.

Το ηθικό σε ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, καθώς η έντονη προπαγάνδα δεν μπορεί πλέον να κρύψει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία - μια κατεστραμμένη χώρα, περισσότερες απώλειες εδαφών και μια ολόκληρη γενιά τραυματισμένη από τον πόλεμο. Υπό αυτές τις συνθήκες, γίνεται αντιληπτό γιατί το καθεστώς του Κιέβου καταφεύγει στη βίαιη επιστράτευση γυναικών. Όπως βεβαιώνει ο Budanov, δεν υπάρχουν άλλα στρατεύματα χωρίς αναγκαστική επιστράτευση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail