Photo: Social media |
Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
Εξακολουθούν να είναι αξιοθρήνητα ανεπαρκείς και υπολείπονται κατά πολύ από μια πλήρη απαίτηση προς το Ισραήλ να σταματήσει την αχαλίνωτη σφαγή των Παλαιστινίων - 20.000 από τους οποίους έχουν σκοτωθεί σε περισσότερες από 70 ημέρες ανελέητων βομβαρδισμών.
Αλλά τώρα η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν κατάπαυση του πυρός. Περίπου. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ανναλένα Μπάερμποκ έγραψαν ένα κοινό άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times, στο οποίο ανέφεραν πως πρέπει να υπάρξει μια "βιώσιμη κατάπαυση του πυρός", αλλά - κατά περίεργο τρόπο, πρόσθεσαν - όχι αυτήν την στιγμή.
Η Γαλλίδα ομόλογός τους Κατρίν Κολόνα ήταν λίγο πιο άμεση. Κατά την επίσκεψή της στο Τελ Αβίβ την Κυριακή, συγκέντρωσε την πεποίθηση να ζητήσει άμεση εκεχειρία.
Η ελαφρώς ισχυρότερη γαλλική θέση είχε προαναγγελθεί από τη δολοφονία ενός διπλωματικού της υπαλλήλου στη Γάζα λίγες ημέρες νωρίτερα.
Ωστόσο, παρά την οργή που προκάλεσε η δολοφονία, τα λόγια της Γαλλίδας υπουργού ήταν χαμηλόφωνα και διατυπωμένα με υποχωρήσεις στο λεγόμενο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ίσως αν ο διπλωματικός υπάλληλος που έχασε τη ζωή του ήταν Γάλλος υπήκοος αντί να είναι Παλαιστίνιος που εργαζόταν για τη Γαλλία, τότε το Παρίσι θα ήταν πιο καταδικαστικό στην αντίδρασή του.
Όσο αξιολύπητη και αν είναι η ευρωπαϊκή αντίδραση όσον αφορά την απαίτηση από το Ισραήλ να υπακούσει στο διεθνές δίκαιο και να σταματήσει να σφαγιάζει αμάχους, εντούτοις η απόκλιση από τη θέση των ΗΠΑ είναι αξιοσημείωτη. Η Ουάσιγκτον δείχνει επίσης σημάδια πίεσης από τη διεθνή κατακραυγή για τη γενοκτονία του Ισραήλ με αλεσμένες εκκλήσεις για "αυτοσυγκράτηση". Ωστόσο, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να απορρίπτει κάθε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και συνεχίζει να εξοπλίζει ανεπιφύλακτα τη φονική μηχανή του Ισραήλ.
Τι συμβαίνει με τον ευρωπαϊκό υπολογισμό; Άλλωστε, μόλις από την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι δεν ζητούσαν κατάπαυση του πυρός. Η Βρετανία και η Γερμανία απείχαν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ ψήφισαν όχι μαζί με το Ισραήλ, ενώ 153 έθνη ψήφισαν ναι.
Η ξαφνική στροφή των Ευρωπαίων πιθανότατα υποκινείται από τις ανησυχίες τους για τον οικονομικό πόνο.
Το κλείσιμο της ναυτιλιακής οδού της Ερυθράς Θάλασσας από τους Υεμενίτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους αρχίζει να προκαλεί σοβαρό οικονομικό κόστος στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι Υεμενίτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα εμποδίζεται η διέλευση οποιουδήποτε πλοίου που αναγνωρίζεται ως ισραηλινής ιδιοκτησίας ή με προορισμό το Ισραήλ. Ο κίνδυνος όμως αποτρέπει όλη τη ναυσιπλοΐα.
Η Υεμένη εκτείνεται στο Bab el-Mandeb, το κανάλι πλάτους 32 χιλιομέτρων στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο ουσιαστικά συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Όλα τα πλοία που περνούν από την Ασία στην Ευρώπη χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή για να φτάσουν στη διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο και από εκεί στη Μεσόγειο Θάλασσα και στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
Το Bab el-Mandeb ("η Πύλη των Δακρύων"), που πήρε εύστοχα το όνομά του, είναι ένα κλασικό σημείο ασφυξίας. Υπολογίζεται πως ελέγχει το 12% του παγκόσμιου ναυτιλιακού εμπορίου. Και οι Υεμενίτες έχουν κλείσει την πύλη.
Ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιθέσεων της Υεμένης με στόχο πολλά ισραηλινά πλοία, την τελευταία εβδομάδα, τέσσερις μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών ανέστειλαν τη χρήση της διαδρομής της Ερυθράς Θάλασσας από τα πλοία τους.
Και οι τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες εδρεύουν στην Ευρώπη. Περιλαμβάνουν την εταιρεία Mediterranean Shipping Company με ελβετικό νηολόγιο - τη μεγαλύτερη στον κόσμο - καθώς και τη Maersk από τη Δανία, τη γερμανική Hapag-Lloyd και τη γαλλική CMA CGM.
Ένας πέμπτος παγκόσμιος κολοσσός που ανέστειλε τη χρήση της Ερυθράς Θάλασσας από τα πλοία του είναι η Evergreen με έδρα την Ταϊβάν.
Η μεγάλη βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα πως αποφάσισε τα δεξαμενόπλοιά της να αποφύγουν τη διέλευση από την ίδια διαδρομή.
Όλες οι εταιρείες επικαλούνται την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας για την απόφασή τους να σταματήσουν τις ναυτιλιακές τους δραστηριότητες.
Με το Bab el-Mandeb κλειστό, αυτό σημαίνει ότι τα φορτηγά πλοία πρέπει να κάνουν τον περίπλου της αφρικανικής ηπείρου από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο μακρινό νότο. Αυτή η εναλλακτική διαδρομή συνεπάγεται επιπλέον 6.000 χιλιόμετρα στις ναυτιλιακές διαδρομές, γεγονός που σημαίνει αισθητά μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς από την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων, τις στάσεις σε λιμάνια και την εφοδιαστική. Το πρόσθετο κόστος θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού των καταναλωτών και θα επιβαρύνει τις ήδη εύθραυστες οικονομίες της Ευρώπης.
Το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας επηρεάζει περισσότερο το ασιατικό-ευρωπαϊκό εμπόριο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται επίσης μαζικά από την Κίνα για τις εισαγωγές τους, αλλά σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι ΗΠΑ λαμβάνουν το ασιατικό τους εμπόριο από τη ναυτιλία μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι Υεμενίτες έχουν δηλώσει ότι οι ενέργειές τους θα συνεχιστούν για την υποστήριξη των "Παλαιστινίων αδελφών" έως ότου το ισραηλινό καθεστώς τερματίσει τη γενοκτονία του.
Η Υεμένη μπορεί να είναι το φτωχότερο από τα αραβικά έθνη, αλλά παίζει ένα χαρτί άσο. Πιέζει το σημείο ασφυξίας στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο απειλεί με σοβαρές ζημιές την ισραηλινή και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτό εξηγεί γιατί τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκουν ξαφνικά φωνή για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ότι οι οικονομίες τους κινδυνεύουν σοβαρά από τη διακοπή της ναυσιπλοΐας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος της Ερυθράς Θάλασσας από τους Υεμενίτες. Η Βρετανία μπορεί να μην είναι πλέον μέλος της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ασιατικό-ευρωπαϊκό εμπόριο.
Για άλλη μια φορά, οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν πως πληρώνουν βαρύ τίμημα επειδή είναι υποτελείς των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Ο πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας έχει ανακάμψει με πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ευρώπη από ό,τι στους Αμερικανούς. Οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν δουλοπρεπώς την επιθετικότητα της Ουάσινγκτον κατά της Ρωσίας, εφαρμόζοντας μια σειρά οικονομικών κυρώσεων και διακόπτοντας ζωτικής σημασίας εμπόριο ενέργειας. Η οικονομία της Γερμανίας, ειδικότερα, έχει καταστραφεί από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου ως καυσίμου για τις βιομηχανίες της.
Παρομοίως, οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν δειλά την πολιτική των ΗΠΑ, ικανοποιώντας το Ισραήλ και δίνοντας στο Τελ Αβίβ πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τη γενοκτονία του στη Γάζα. Και όπως και στην πανωλεθρία Ουκρανίας-Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι θα υποστούν τώρα σοβαρότερες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι Υεμενίτες προκαλούν τον πόνο του αυξημένου κόστους ναυτιλίας.
Όπως φημολογείται πως είχε πει ο παλιός εγκληματίας πολέμου Χένρι Κίσινγκερ: το να είσαι εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επικίνδυνο, αλλά το να είσαι σύμμαχος είναι μοιραίο.