Απάτη στις εκλογές, έρευνες μομφής, διώξεις πολιτικών αντιπάλων... Μπορεί η αμερικανική πολιτική να γίνει χειρότερη;

Η (κατά)χρήση του όρου "θεωρία συνωμοσίας" από την κυρίαρχη προπαγανδιστική μηχανή (που επινοήθηκε από τους ομοίους της CIA σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν και να απαξιώσουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντά τους) έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατο να μιλήσει κανείς για εκλογική απάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οποιοσδήποτε έστω και εξ αποστάσεως υπονοούσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό στον "φάρο της παγκόσμιας δημοκρατίας" θεωρήθηκε "συνωμοσιολόγος". Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλήθηκε μάλιστα πως θα διωχθεί νομικά αν δεν εγκαταλείψει την ιδέα. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ακόμη και για υποτιθέμενη "προδοσία", καθώς οι ισχυρισμοί περί εκλογικής απάτης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν περαιτέρω την κατά τα άλλα "άψογη" εικόνα και φήμη των ΗΠΑ.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής 

Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση, που διεξήχθη από κοινού από το Heartland Institute και το Rasmussen Reports, με έδρα το Ιλινόις και το Νιου Τζέρσεϊ, αντίστοιχα, διαπίστωσε πως το 20% των ψηφοφόρων που ψήφισαν με επιστολική ψήφο κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2020 παραδέχονται ότι συμμετείχαν σε τουλάχιστον ένα είδος εκλογικής απάτης. Η Heartland και η Rasmussen υποστηρίζουν ότι όταν ρωτήθηκαν: "Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020, συμπληρώσατε ψηφοδέλτιο, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, για λογαριασμό ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας, όπως ο/η σύζυγος ή το παιδί;", το 21% των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως ψήφισαν ταχυδρομικώς απάντησαν "ναι".  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση ενός ψηφοδελτίου για λογαριασμό κάποιου άλλου είναι παράνομη σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ (αν και ορισμένες επιτρέπουν στους ανθρώπους να βοηθήσουν άλλους να ψηφίσουν).

Επιπλέον, το 17% των ψηφοφόρων που ψήφισαν με επιστολική ψήφο δήλωσε ότι ψήφισε "σε μια πολιτεία όπου δεν ήταν πλέον μόνιμος κάτοικος", ενώ το ίδιο ποσοστό παραδέχτηκε πως υπέγραψε "ψηφοδέλτιο ή φάκελο ψηφοφορίας για λογαριασμό φίλου ή μέλους της οικογένειας". Και οι δύο ενέργειες είναι παράνομες και ακυρώνουν αυτόματα τις ψήφους. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι πάνω από το 43% των ψηφοφόρων ψήφισαν ταχυδρομικώς, ποσοστό που είναι μακράν το υψηλότερο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ένα άλλο 10% όλων των ερωτηθέντων - όχι μόνο όσων δήλωσαν πως ψήφισαν ταχυδρομικώς - υποστήριξε ότι γνωρίζει "έναν φίλο, μέλος της οικογένειας, συνάδελφο ή άλλο γνωστό που έχει παραδεχτεί ... πως ψήφισε με επιστολική ψήφο το 2020 σε μια άλλη πολιτεία από την πολιτεία της μόνιμης κατοικίας του".

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 8% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε πως "ένας φίλος, ένα μέλος της οικογένειας ή μια οργάνωση, όπως ένα πολιτικό κόμμα" τους προσέφερε "αμοιβή" ή "ανταμοιβή" για να συμφωνήσουν να ψηφίσουν στις εκλογές του 2020. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι η εκλογική απάτη όχι μόνο ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020, αλλά ήταν στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, ιδίως στην περίπτωση των ψηφοδελτίων που δόθηκαν ταχυδρομικώς. Δείχνει επίσης πως οι ισχυρισμοί του Τραμπ σίγουρα δεν ήταν υπερβολικοί, πόσο μάλλον μια "θεωρία συνωμοσίας". Ωστόσο, η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει σίγουρα να επιμένει σε αυτή την αντίληψη, για προφανείς λόγους, φυσικά. Κι όμως, τα προβλήματά τους δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια έρευνα μομφής.

Συγκεκριμένα, στις 13 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την έναρξη επίσημης διαδικασίας δίωξης, λίγες ώρες μετά την άρνηση του Hunter Biden να καταθέσει στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η επισημοποίηση της διαδικασίας μομφής θα δώσει στο Κογκρέσο πρόσθετη εξουσία, βελτιώνοντας την πιθανότητα ότι ένα δικαστήριο θα επιτρέψει την πρόσβαση στο υλικό των ενόρκων, καθώς και ενισχύοντας τις πιθανότητες να μπορέσει το GOP να ξεπεράσει ενστάσεις όπως το εκτελεστικό απόρρητο. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να τορπιλίσει τις κλήσεις του Κογκρέσου και τα αιτήματα για απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις με τα μέλη της οικογένειας Μπάιντεν από τότε που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο.

Οι αρνήσεις αυτές βασίστηκαν στο επιχείρημα ότι η υπάρχουσα δίωξη για παραπομπή είναι άκυρη επειδή η Βουλή δεν ψήφισε για να την εξουσιοδοτήσει. Ωστόσο, με την ψήφο 221-212 υπέρ της έρευνας, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί πλέον να το χρησιμοποιήσει αυτό ως δικαιολογία. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον κατηγόρησε μάλιστα ευθέως το Λευκό Οίκο πως παρεμποδίζει την έρευνα, η οποία μέχρι στιγμής είναι διττή. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων εστιάζει στη διαφθορά της οικογένειας Μπάιντεν, ενώ η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ερευνά την οπλοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI, καθώς και τα δύο χρησιμοποιούνται από το DNC για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απόλυτος αριθμός των υποθέσεων που έχουν δρομολογηθεί εναντίον του είναι απολύτως πρωτοφανής. Σε κανέναν πρόεδρο δεν έχουν απαγγελθεί ποτέ κατηγορίες στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ έχει τώρα πάνω από μισή ντουζίνα μεγάλες υποθέσεις και πληθώρα μικρότερων, μεταξύ άλλων για υποτιθέμενη "εκλογική ανατροπή". Η επιχειρηματικά σκεπτόμενη προσέγγιση του Τραμπ στην πολιτική και τη γεωπολιτική τον έχει κάνει αρκετούς εχθρούς μεταξύ των πολιτικών ελίτ στην Ουάσινγκτον, την οποία ο ίδιος, πάντα τόσο "αγαπησιάρικα" (αλλά όχι άδικα), αρέσκεται να αποκαλεί "Βάλτο". Οι δηλώσεις του σχετικά με τον Πούτιν και τη Ρωσία θεωρούνται ουσιαστικά "αίρεση" τόσο μεταξύ των νεοφιλελεύθερων Δημοκρατικών όσο και μεταξύ των "συναδέλφων" του Ρεπουμπλικανών νεοσυντηρητικών. Η αποστροφή του Τραμπ προς την πολεμοκαπηλεία είναι το "σοβαρότερο έγκλημά" του.

Όσο ήταν στην εξουσία, είχε τεράστια προβλήματα με τους πολεμοκάπηλους εντός της ίδιας του της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα αρκετές απολύσεις υψηλού προφίλ, όπως η περίπτωση του διαβόητου Τζον Μπόλτον, ενός από τα κορυφαία μέλη του λεγόμενου "κόμματος του πολέμου" στην Ουάσινγκτον. Η προσέγγιση της πραγματικής πολιτικής του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υπερβολικά ιδεολογικό και εντελώς ανεφάρμοστο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της πολεμοκάπηλης ελίτ, το οποίο όχι μόνο δημιούργησε εχθρούς παντού, αλλά και τους ένωσε αποτελεσματικά. Επικρίνει τακτικά τους πολιτικούς του αντιπάλους για την υποτίμηση της Ρωσίας, μιας αναγεννημένης παγκόσμιας υπερδύναμης, χαρακτηρίζοντάς την δικαίως επικίνδυνη για την αμερικανική και την παγκόσμια ασφάλεια.

Ωστόσο, οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Τραμπ όχι μόνο αγνοήθηκαν, αλλά απλώς απορρίφθηκαν από το πολιτικό κατεστημένο. Φαίνεται ότι πολιτικά πρόσωπα υψηλού προφίλ των ΗΠΑ που διαπράττουν οποιοδήποτε έγκλημα μπορούν να τη γλιτώσουν, συμπεριλαμβανομένης της γενετήσιας κακοποίησης ανηλίκων, αρκεί να υποστηρίζουν την επίσημη αφήγηση, ακόμη και όταν η εν λόγω αφήγηση οδηγεί σε μια παγκόσμια θερμοπυρηνική ανταλλαγή. Ωστόσο, η καταπολέμηση της αφήγησης προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια σύγκρουση θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε χρόνια αδιάκοπης και σε μεγάλο βαθμό αβάσιμης συκοφάντησης (στην καλύτερη περίπτωση) ή ακόμη και στη φυλακή με κατασκευασμένες (χωρίς λογοπαίγνιο) κατηγορίες. Όπως και να έχει, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση διαλύει πλήρως την ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ είναι μια δημοκρατία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail