Η εκεχειρία στη Γάζα είναι ένα σημάδι ότι η Χαμάς δεν μπορεί να νικηθεί

ΑΗΜΑD GΗΑRΑBLI / ΑFΡ
Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να επιτύχει ουσιαστικές νίκες εναντίον των Παλαιστινίων μαχητών

Αφού απέρριψε επανειλημμένα την εκεχειρία με τη Χαμάς και χαρακτήρισε την ιδέα "γελοία", το Ισραήλ συμφώνησε σε τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και σε ανταλλαγή αιχμαλώτων. Έξι εβδομάδες θανάτου και καταστροφής, οι οποίες, όπως δήλωσαν οι Ισραηλινοί και οι Δυτικοί ηγέτες, θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει στην καταστροφή της Χαμάς, έχουν τώρα ενισχύσει την εικόνα του παλαιστινιακού κινήματος σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο.

Robert Inlakesh - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Η τετραήμερη εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή την Παρασκευή έδωσε έναν αναστεναγμό ανακούφισης σε όσους επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από πολλές απόψεις προκάλεσε καταστροφή για την ισραηλινή κυβέρνηση. Καθώς οι γυναίκες και τα παιδιά, που κρατούνται αιχμάλωτα τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ, επανενώνονται με τις οικογένειές τους, η απειλή περαιτέρω πολεμικών συγκρούσεων ελλοχεύει. Αν και οι αγαπημένοι των απελευθερωμένων γιορτάζουν τώρα, τα επόμενα βήματα θα είναι κρίσιμα για τον καθορισμό των τελικών αποτελεσμάτων της 46ήμερης μάχης που έχει πλέον τεθεί σε παύση. Αυτήν την στιγμή, φαίνεται ότι η ιδέα ότι "η Χαμάς πρέπει να φύγει" δεν είναι παρά ένα όνειρο απατηλό.

Στις 27 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ψήφισμα υπό τον ήχο του συντριπτικού χειροκροτήματος, ζητώντας εκεχειρία για να σταματήσουν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας. Αν και το μη δεσμευτικό ψήφισμα πέρασε με πλειοψηφία 120 ψήφων υπέρ, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες το απέρριψαν κατηγορηματικά. Η έκκληση για εκεχειρία, που κατατέθηκε από αραβικά έθνη, χαρακτηρίστηκε ως "υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών" από τον Gilad Erdan, πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ. Αυτό συνέβη αφού η Χαμάς απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινούς πολίτες-ομήρους χωρίς όρους, για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως είπε η ομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης πολέμου του, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος τους είναι να συντρίψουν τη Χαμάς και τις συμμαχικές παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα, αρνούμενοι να διαπραγματευτούν μαζί τους. Ο επί έξι εβδομάδες αεροπορικός βομβαρδισμός πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος μετατράπηκε και σε χερσαίο πόλεμο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αλλά δεν κατάφερε να εξαλείψει τη Χαμάς. Στην πραγματικότητα, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα σημαντικό στρατιωτικό επίτευγμα εναντίον των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων. 

Ενώ η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει πλήξει 355 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων των μαχών, δημοσιεύοντας βίντεο που αποδεικνύουν δεκάδες επιθέσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις απέτυχαν να δολοφονήσουν ανώτερους ηγέτες της Χαμάς, να απελευθερώσουν ομήρους με τη βία, να αποκαλύψουν μεγάλα δίκτυα σηράγγων ή ακόμη και να δημοσιεύσουν αποδείξεις πως έχουν σκοτώσει σημαντικό αριθμό μαχητών της Χαμάς στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Calcalist, ο πόλεμος στη Γάζα εκτιμήθηκε από νωρίς ότι θα κόστιζε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 10% του ΑΕΠ του Ισραήλ. Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να έχει υποστεί απώλειες σε εξοπλισμό πληροφοριών και παρακολούθησης κατά μήκος των βόρειων συνόρων του, λόγω των επιθέσεων που πραγματοποιεί η λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ. Η Ansarallah της Υεμένης κατέλαβε επίσης ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο ανήκε σε ισραηλινό επιχειρηματία, γεγονός που έχει επηρεάσει σοβαρά το εμπόριο μέσω της νότιας λιμενικής πόλης Eilat. Αυτό δεν συνυπολογίζει τις αναπόφευκτες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε πράγματα όπως ο τουριστικός τομέας του Ισραήλ ή οι επενδύσεις στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας του.

Συν τοις άλλοις, είδαμε να ασκείται τεράστια πίεση στις αμερικανικές δυνάμεις σε όλη τη Συρία και το Ιράκ, με καθημερινές επιθέσεις εναντίον των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων, με μοναδικό σκοπό να πιεστεί η Ουάσινγκτον να επιβάλει τον τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, το ευρύ κοινό μποϊκοτάρει επίσης δυτικά προϊόντα σε πρωτοφανή κλίμακα, ιδίως εταιρείες όπως η McDonalds που έχουν δείξει υποστήριξη στον ισραηλινό στρατό. Τα κραυγαλέα διπλά μέτρα και σταθμά της συλλογικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Δύσης, καθώς και τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, δέχονται επίσης αυστηρή κριτική, καθώς εταιρείες όπως το BBC αισθάνονται την πίεση για προκατειλημμένες ανταποκρίσεις στο θέμα της Παλαιστίνης-Ισραήλ.

Αντί να αντιμετωπίσει την οργή όλου του κόσμου και να συντριβεί, η Χαμάς όχι μόνο επέζησε, αλλά γίνεται και πιο δημοφιλής. Ενώ η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν παρείχε δικαιολογίες για τις εισβολές και τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, ισχυριζόμενη ότι η Χαμάς διατηρεί σημαντική παρουσία σε μέρη όπως το νοσοκομείο al-Shifa που πρόσφατα επιτέθηκε, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί με οργή ενάντια στις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτήρισε την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα "τη χειρότερη που έχει συμβεί ποτέ" και θεωρείται άμεσο αποτέλεσμα του πως οι ΗΠΑ δεν έχουν χαράξει "κόκκινες γραμμές" για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς σημειώνει τη μία νίκη μετά την άλλη, από πλευράς ανταρτοπόλεμου και πολιτικής προοπτικής, ενώ οι στρατιωτικές της δυνατότητες φαίνεται να μην έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής. Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, που εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχουν καταφέρει να στρέψουν την προσοχή του κόσμου πίσω στο θέμα της Παλαιστίνης, έχουν απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνται σε ισραηλινά κρατητήρια, ενώ επιφέρουν το ένα πλήγμα μετά το άλλο εναντίον μιας από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο.

Από το ειρηνευτικό σχέδιο Κέρι, το οποίο ήταν μια αποτυχημένη πρωτοβουλία που προωθήθηκε επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταβάλει καμία πραγματική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Στην πραγματικότητα, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, κανείς δε μιλούσε για παλαιστινιακό κράτος, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στο θέμα της σαουδαραβικής-ισραηλινής εξομάλυνσης.

Ήταν σαφώς κοινή πεποίθηση της ισραηλινής και της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Χαμάς θα μπορούσε να περιοριστεί με την περιοδική έκδοση επιχορηγήσεων από το Κατάρ, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έπρεπε να ενισχυθεί μόνο για να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολιτοφυλακές που σχηματίστηκαν στη Δυτική Όχθη τα τελευταία δύο χρόνια. Σήμερα, όλος ο κόσμος μιλάει για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Υπάρχει επίσης η ιδέα της ανάληψης της εξουσίας από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικά την άρση του 17ετούς οικονομικού αποκλεισμού που της έχει επιβάλει η Δύση. Το ζήτημα της προστασίας του status quo στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται επίσης με σοβαρό τρόπο στην περιφερειακή ατζέντα, ενώ η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου οδεύει προς την κατάρρευση.

Εάν το Ισραήλ και οι δυτικοί υποστηρικτές του επιλέξουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση αντί να βρουν μια ειρηνική διευθέτηση, ο πόλεμος απειλεί να επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση- μια απειλή για τη σταθερότητα όλων των εμπλεκόμενων εθνών. Η επιδίωξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη σύγκρουση, στην οποία θα παραμείνει η Χαμάς. Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, είδαμε τι έχει να προσφέρει ο ισραηλινός στρατός και δεν οδήγησε στην ήττα των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων, το μόνο που πέτυχε ήταν ένα πλήγμα κατά των αμάχων στη Γάζα. Αυτό θα είναι ένα σκληρό χάπι για τις δυτικές κυβερνήσεις να το καταπιούν, αλλά η μόνη λύση για τη διασφάλιση της ζωής των πολιτών και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων θα είναι μέσω μιας ειρηνικής λύσης και όχι μέσω περισσότερης βίας. 

* Robert Inlakesh is a political analyst, journalist and documentary filmmaker currently based in London, UK. He has reported from and lived in the Palestinian territories and currently works with Quds News. Director of ‘Steal of the Century: Trump's Palestine-Israel Catastrophe’.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail