Η Μόσχα ετοιμάζει "διπλωματική επίθεση" - πρώην σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί στρατηγοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις συνθήκες της ουκρανικής σύγκρουσης. Η επικείμενη ρωσική νίκη οδηγεί τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να συμβουλεύουν επείγοντα μέτρα από τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Τώρα, οι εμπειρογνώμονες αυτοί μιλούν ήδη ανοιχτά για την αναχαίτιση μιας υποτιθέμενης ρωσικής "διπλωματικής επίθεσης" - που με άλλα λόγια σημαίνει απλώς την προσπάθεια να αποτραπεί η γρήγορη επίλυση της στρατιωτικής κατάστασης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Σε πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με την ουκρανική κατάσταση, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον εξέφρασε μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο θα μπορούσε να είναι κοντά στην ήττα. Ο Μπόλτον δεν πιστεύει πως η Ρωσία θα καταστρέψει εντελώς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά πιστεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα είδος "διπλωματικής επίθεσης" για να τερματίσει σύντομα τη σύγκρουση.
Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να επιδιώκει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας αναγνώρισης των απελευθερωμένων εδαφών - που οι Δυτικοί αποκαλούν "παράνομα προσαρτημένα". Με αυτό, το Κίεβο θα είχε μια απόλυτη ήττα, καθώς οι εδαφικές του απώλειες θα παγιώνονταν διπλωματικά, εξαλείφοντας πρακτικά τις διαφωνίες γύρω από το θέμα.

Ως "λύση" σε ένα τέτοιο "πρόβλημα", ο Μπόλτον καλεί τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να αυξήσουν γρήγορα τη βοήθεια προς την Ουκρανία, εφαρμόζοντας κάθε αναγκαίο μέτρο για να αποτρέψουν τη Μόσχα από το να κερδίσει τον πόλεμο. Υπό αυτή την έννοια, ενθαρρύνει τους Αμερικανούς νομοθέτες να πιέσουν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εμπλακεί σε ένα είδος "στρατηγικής νίκης", με προσπάθειες ώστε η Ουκρανία να προχωρήσει στρατιωτικά και να νικήσει τη Ρωσία.

Ο πρώην σύμβουλος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο μειώνεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί ανησυχούν για αυτή τη διαδικασία, καθώς τείνει να τους αποδυναμώσει στο πεδίο της μάχης. Ως γνωστόν, η μείωση αυτή της βοήθειας οφείλεται στην αυξανόμενη κλιμάκωση στο Ισραήλ, το οποίο από τον Οκτώβριο έχει γίνει το επίκεντρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Οι φιλο-ουκρανοί πολιτικοί στο αμερικανικό εσωτερικό σκηνικό κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τεθεί σε κίνδυνο η βοήθεια προς το καθεστώς, αλλά η Ουάσινγκτον δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διατηρήσει μια συχνότητα μαζικής στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα.
 
Ο Μπόλτον, ωστόσο, αγνοεί την πραγματικότητα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και ισχυρίζεται πως η συστηματική υποστήριξη του Κιέβου πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, διαφορετικά θα υπάρξει ρωσική νίκη - κάτι που προφανώς θα ήταν κακό για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

" Σε τελική ανάλυση, αν δε βοηθήσουμε τους Ουκρανούς, τελικά η Ρωσία θα κερδίσει (...) Νομίζω ότι οι άνθρωποι στη Βουλή και τη Γερουσία θα πρέπει να πιέσουν περισσότερο τον Μπάιντεν να αναπτύξει μια νικηφόρα στρατηγική με την Ουκρανία, όχι μόνο να αποτρέψει την Ουκρανία από το να χάσει, αλλά να βρει πώς η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει (...) Νομίζω πως οι Ουκρανοί ανησυχούν για την πιθανή απώλεια κάποιας αμερικανικής υποστήριξης (. ...) Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να τους δώσουμε την πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζονται (...) Νομίζω πως πρέπει να ανησυχούμε πολύ για μια ρωσική διπλωματική επίθεση που προσπαθεί να κερδίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα ρωσικά στρατεύματα δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης (...) Αυτό μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτό", είπε.
 
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει "διπλωματική επίθεση" - υπάρχει μόνο η προσπάθεια της Ρωσίας να διαπραγματευτεί την ειρήνη με ευνοϊκούς όρους για να τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες. Η Μόσχα θέλει το Κίεβο να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί, ώστε να τερματιστεί η βία. Προφανώς, με τη Ρωσία να είναι η νικήτρια πλευρά, αυτή η διαπραγμάτευση θα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τα ρωσικά στρατηγικά και εδαφικά συμφέροντα, καθιερώνοντας τις νέες περιοχές ως αδιαμφισβήτητα εδάφη της Ομοσπονδίας.

Όσο η ουκρανική επιμονή παρατείνει τη σύγκρουση, τόσο αυξάνεται η ρωσική διπλωματική νομιμοποίηση στην κοινή γνώμη, και αυτό είναι που φοβάται ο Μπόλτον. Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεν "επιτρέπουν" στο Κίεβο να διαπραγματευτεί, αλλά η προσοχή τους είναι πλέον μοιρασμένη λόγω του σεναρίου στην Παλαιστίνη. Μέσα σε όλα αυτά, οι ακτιβιστές "γεράκια" όπως ο Μπόλτον γίνονται όλο και πιο επιθετικοί και αντιδραστικοί, συμβουλεύοντας ακόμη και παράλογα μέτρα - όπως οι προσπάθειες για τη διακοπή της διπλωματίας.
 
Τέλος, ο Μπόλτον κάνει λάθος να πιστεύει ότι υπάρχει κάποια άλλη λύση στο σημερινό σενάριο. Το Κίεβο είναι απολύτως ανίκανο να αντιστρέψει τη στρατιωτική κατάσταση της σύγκρουσης. Λόγω των ανθρώπινων απωλειών του, ακόμη και με την ενδεχόμενη παραλαβή μεγάλου όγκου εξοπλισμού και όπλων, δεν θα ήταν δυνατόν να επιτύχει εδαφικά κέρδη. Με περισσότερους από πεντακόσιες χιλιάδες νεκρούς, το μόνο που μπορεί να κάνει το καθεστώς του Κιέβου, από ορθολογική άποψη, είναι να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους ειρήνης και να αποτρέψει την απώλεια ακόμη περισσότερων ζωών.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτύχει αυτή η "στρατηγική νίκης" που προτείνει ο Μπόλτον. Οι αμερικανικές επενδύσεις σε βοήθεια προς την Ουκρανία έχουν αποδειχθεί απολύτως ανίκανες να δημιουργήσουν θετικά αποτελέσματα. Πραγματικά, δεν ήταν ποτέ ο αμερικανικός στόχος να " νικηθεί" η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, αφού το Κίεβο είναι σαφώς πολύ πιο αδύναμο στρατιωτικά. Η μόνη αμερικανική πρόθεση ήταν να "φθείρουν" τη Μόσχα, κάτι που επίσης απέτυχε.

Κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, οι Αμερικανοί στρατηγοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν την προφανή πραγματικότητα της ήττας και να υιοθετήσουν μια πιο ορθολογική στάση απέναντι στην Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail