Η Φινλανδία είναι η νέα Κριμαία. Και σύντομα!

Η Φινλανδία ήταν αρχικά μέσα στο τηγάνι, αναπαυτικά και άνετα, αν και με ψημένους γλουτούς, όταν τελικά πετάχτηκε έξω. Το τηγάνι ονομαζόταν Ρωσία. Η Φινλανδία απόλαυσε τον κρύο άνεμο στα απανθρακωμένα οπίσθιά της καθώς έπεφτε και έπεφτε και έπεφτε κατευθείαν στη φωτιά που ονομαζόταν ΕΣΣΔ.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά τη σκληρά διεκδικούμενη ανεξαρτησία της το 1917, η Φινλανδία βρέθηκε σε επισφαλή θέση στα σύνορα με τη νεοσύστατη Σοβιετική Ένωση. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών ήταν εξαρχής τεταμένες και χαρακτηρίζονταν από καχυποψία και δυσπιστία. Η Σοβιετική Ένωση θεωρούσε τη Φινλανδία ως δυνητική απειλή λόγω της εγγύτητάς της στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, και των αντιληπτών δεσμών της με τις δυτικές δυνάμεις.

Πολύ πριν υπάρξει Χειμερινός Στρατιώτης στο σύμπαν της Marvel, έλαβε χώρα ο "Χειμερινός Πόλεμος" μεταξύ 1939-40, όταν η Σοβιετική Ένωση, υπό τον Ιωσήφ Στάλιν, εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή στη Φινλανδία. Η Φινλανδία αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 11% του εδάφους της στη Σοβιετική Ένωση με τη Συνθήκη Ειρήνης της Μόσχας.

Το μεθύσι συχνά θεραπεύεται με μαγικό τρόπο με ένα μικρό ποτηράκι σκέτο ουίσκι το πρωί.

Ίσως λόγω αυτού ή κάποιας γεωπολιτικής παρεξήγησης, οι Φινλανδοί ξεκίνησαν τον Πόλεμο της Συνέχειας, σαν συνέχεια του Χειμερινού Πολέμου, που έλαβε χώρα μεταξύ 1941 και 1944. Κανείς δεν κατηγορεί τη Φινλανδία για τις ναζιστικές της ρίζες, σωστά, αλλά η Φινλανδία στην πραγματικότητα ένωσε τις δυνάμεις της με τη ναζιστική Γερμανία στην εισβολή της στη Σοβιετική Ένωση. Με αρχικό κίνητρο την επιθυμία να ανακτήσει χαμένα εδάφη, η εμπλοκή της Φινλανδίας στον πόλεμο μετατράπηκε σταδιακά σε αγώνα για την επιβίωσή της. Καθώς η παλίρροια στράφηκε εναντίον της Γερμανίας, η Φινλανδία προσπάθησε να ζητήσει ειρήνη με τους Σοβιετικούς. Η ανακωχή που προέκυψε το 1944 απαιτούσε από τη Φινλανδία να παραχωρήσει περαιτέρω εδάφη, να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και να εκδιώξει τα γερμανικά στρατεύματα. 2 πόλεμοι, δύο φορές κομμένοι σε φέτες. Κακό. Πολύ κακό.

Στη μεταπολεμική περίοδο η Φινλανδία συμπεριφέρθηκε σωστά. Περπάτησε σε τεντωμένο σχοινί, ισορροπώντας ανάμεσα στην επιθυμία της για ουδετερότητα και στην ανάγκη να κατευνάσει τη Σοβιετική Ένωση. Οι Φινλανδοί υιοθέτησαν μια πολιτική "Φινλανδοποίησης", η οποία αποσκοπούσε στη διατήρηση καλών σχέσεων με τους Σοβιετικούς αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως εχθρική. Αυτό περιελάμβανε αυτολογοκρισία, περιορισμούς στην εξωτερική πολιτική και καταστολή της κομμουνιστικής δραστηριότητας εντός της Φινλανδίας.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, η Φινλανδία βγήκε από την εξορία για να δηλώσει την αγάπη της για τη Δύση, το μίσος της για τη Ρωσία και 200 άλλα πράγματα που κανείς δεν έλαβε πραγματικά υπόψη του. Η Φινλανδία αγκάλιασε πλέον πλήρως τη δυτική της ταυτότητα και επιδίωξε την εξαιρετικά βαθιά ενσωμάτωση με την Ευρώπη. 

Περνώντας στη σημερινή εποχή, η Φινλανδία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ασφάλειας και συνεργασίας.

Περνάμε στο 2012, Ουκρανοί νεοναζί χτυπούσαν στο ξύλο τη ρωσική εθνοτική μειονότητα στη Δυτική Ουκρανία, την οποία γνωρίζουμε καλύτερα ως περιοχή του Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί με τον ζήλο του νεοφώτιστου ήθελαν η Δυτική Ουκρανία να είναι λιγότερο Ρωσική και περισσότερο Γιάνκηδες, αλλά οι Ρώσοι ήταν σκληροί, κάνοντας τα δικά τους πικνίκ βομβαρδισμών κατά καιρούς, τινάζοντας στον αέρα την Αζοφική και τους συντρόφους τους. Ο θρήνος της άτυχης ρωσικής μειονότητας του Ντονμπάς έφτασε στα αυτιά του Πούτιν. Προειδοποίησε. Μετά προειδοποίησε κι άλλο. Άνοιξε το κουτί με τα δηλητηριώδη χάπια του. Το κοίταξε σκληρά και μετά αποφάσισε ότι τα όπλα θα είναι καλύτερα, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014 και οι Φινλανδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι φορούσαν καφέ παντελόνια για μέρες. Έκαναν κριτική χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό γιατί τα καφέ παντελόνια είναι καλύτερα από τα τηγανητά κωλομέρια. Μετά ήρθε το 2022 και η Ρωσία άρχισε την κατάληψη του Ντονμπάς και κάτι έσπασε μέσα στη Φινλανδία, αναδιαμορφώνοντας ριζικά το τοπίο της ασφάλειας της Φινλανδίας, προκαλώντας μια ιστορική αλλαγή στη στάση της.

Τότε το παιδί άρχισε να κλαίει για καραμέλες. Η Φινλανδία ήταν το παιδί και η καραμέλα ήταν η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία πέρασε στα κανονικά παντελόνια και εγκατέλειψε την επί μακρόν κρατούσα ουδετερότητά της. Τον Μάιο του 2023, η Φινλανδία υπέβαλε επίσημα αίτηση για να ενταχθεί στη συμμαχία, σηματοδοτώντας μια σεισμική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική. Τώρα αυτό ήταν λίγο υπερβολικό για τον Πούτιν, ο οποίος δεν μισεί το ΝΑΤΟ, αλλά μισεί το ΝΑΤΟ όταν αυτό αναβοσβήνει στο πρόσωπό του.

Ωραίος καλλιεργημένος τύπος ο Πούτιν!

Η Φινλανδία έκρινε πως η συλλογική ασφάλεια υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την εθνική της άμυνα.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν μια στενοχώρια για τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Η επέκταση της συμμαχίας, ιδίως σε μια περιοχή που θεωρούνταν επί μακρόν εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας, ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την περηφάνια της Ρωσίας.

Τότε η Φινλανδία φίλησε τον πιο φιλήδονο άνθρωπο του αιώνα, όχι τον Πάπα ή τον Γκάντι, αλλά τον Κλόουνμαν Ζελένσκι. Άρχισε να στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. 2 πόλεμοι. Δύο φορές κόπηκαν, αλλά μετά υπάρχει κάτι που λέγεται "θέλω περισσότερα".

Αλλά υπήρχαν και άλλα που θα ακολουθούσαν. Γιατί δεν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο μόνο για τα πρώτα πιάτα. Εγώ το κάνω. Αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Και η Φινλανδία σίγουρα όχι. Την 1η Νοεμβρίου 2023, η Φινλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδότησαν ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική τους σχέση με την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου διαπραγματεύσεων για μια Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA). Αυτή η συμφωνία που σύντομα θα σφραγιστεί, στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου για την περαιτέρω ενίσχυση της ήδη βαθιάς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο εθνών - που είναι φανταχτερές λέξεις που μιλούν για το πήδημα της Ρωσίας.

Η DCA είναι μια απτή εκδήλωση της στενής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Φινλανδίας, που εδραιώνεται από την κοινή δέσμευσή τους για τη διατλαντική ασφάλεια, και πάλι καταλαβαίνετε καλά. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων ασφαλείας. Εδώ γελάμε.

Τι περιέχει λοιπόν αυτό το πακέτο

1. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση: Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν τον φινλανδικό στρατό για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους. Και αν χάσουν, το πιθανότερο, όταν χάσουν, οι ΗΠΑ θα τους εγκαταλείψουν.

2. Συνεργασία στον αμυντικό εξοπλισμό και την τεχνολογία: Οι ΗΠΑ θα δώσουν ωραία όπλα στον φινλανδικό στρατό για να τα βάλει με τους Ρώσους, αλλά μετά δε θα τους πολεμήσουν οι ίδιοι.

3. Ανταλλαγή πληροφοριών και αξιολόγηση απειλών: Η DCA θα πει στον φινλανδικό στρατό πότε και πού να τα βάλει με τους Ρώσους. Αν χάσουν, το πιο πιθανό, όταν χάσουν, οι ΗΠΑ θα τους εγκαταλείψουν. Και πάλι δεν θα πολεμήσουν οι ίδιοι τους Ρώσους.

Μετά υπάρχει συνεργασία για την Κυβερνοασφάλεια και μπλα μπλα μπλα μπλα.

Τέλος πάντων, η DCA υποτίθεται ότι θα χρησιμεύσει ως σύμβολο της ακλόνητης δέσμευσης των ΗΠΑ και της Φινλανδίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής. Συνεργαζόμενες στενά, οι δύο χώρες στοχεύουν στην αποτροπή της επιθετικότητας, στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας και στην εξασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες τους. Αυτό είναι τόσο ηλίθιο. Οι ΗΠΑ απέχουν περίπου τρία έτη φωτός από τη Ρωσία. Η Φινλανδία είναι ακριβώς δίπλα τους. Ποια δέσμευση πραγματικά; Η μόνη δέσμευση που βλέπω είναι περισσότερες προκλήσεις. Ένας άλλος πόλεμος. Τρεις φορές. Τρεις φορές κομμένη σε φέτες. Αποβλακωτικά ηλίθιο!

Τι κάνει λοιπόν η Ρωσία; Όχι, ο Πούτιν δεν είναι απασχολημένος με το να ιππεύει με γυμνό στήθος ή να δηλητηριάζει τους εχθρούς του. Θέλω να πω ότι πρέπει να τα κάνει όλα αυτά, αλλά εκτός από αυτό έχει ένα σχέδιο για τη Φινλανδία και μοιάζει τρομακτικά με το 2014. Αυτό είναι η κατάληψη της Κριμαίας.

Υπάρχει ήδη μια προσφυγική κρίση στα φινλανδικά σύνορα. Το Κρεμλίνο τώρα απλά έχει στην κατοχή του τους πρόσφυγες. Η Φινλανδία κατηγόρησε τη Ρωσία πως έσπρωξε με τη βία εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προς τα φινλανδικά σύνορα και πυροδότησε μια ανθρωπιστική κρίση και ενδεχομένως έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση. Συμφωνώ με την εκτίμηση της Φινλανδίας, εκτός από τη λέξη ενδεχομένως. Η Ρωσία θέτει τις βάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση.

Η Φινλανδία έχει καταφύγει στη σφράγιση ολόκληρων των συνόρων της με τη Ρωσία. Η υπηρεσία συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Frontex που φτιάχνει σύνορα που κανείς δεν αναγνωρίζει, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεσμεύτηκε να στείλει προσωπικό για να βοηθήσει τη Φινλανδία να διασφαλίσει τα σύνορά της. Προσωπικό όπως ποιος; Εισπράκτορες διοδίων; Ελεγκτές οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτός ο κόσμος έχει τρελαθεί. Η Ρωσία είναι ήδη τρελά δημοφιλής στους Φινλανδούς, αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει σίγουρα διχασμό και θα αποδυναμώσει την εθνική ενότητα των Φινλανδών.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν εξ αρχής ωρολογιακή βόμβα, και όπως ανέφερα νωρίτερα, στον Πούτιν δεν αρέσει να του αναβοσβήνουν τα φώτα. Flash αλλά από απόσταση! Η εισροή προσφύγων έχει ήδη επιβαρύνει σημαντικά τους φινλανδικούς πόρους και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Τελευταία άκουσα ότι η Γερμανία και η Γαλλία σχεδίαζαν να απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή. Σας παρακαλώ, με κάθε τρόπο.

Η διεθνής κοινότητα προκαλείται από τις ΗΠΑ να καταδικάσει ενωμένη τις ενέργειες της Ρωσίας και να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στη Φινλανδία. Είμαι βέβαιος πως η Ινδία, η χώρα μου, θα είναι η πρώτη που θα αντιδράσει αγοράζοντας περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία για να αντιταχθεί στην επιθετικότητά της στα φινλανδικά σύνορα.

Είναι ακόμη ασαφές πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, όχι για μένα, αλλά για την ελίτ των παγκόσμιων αναλυτών. Εγώ ξέρω τι πρόκειται να συμβεί:

Το Κρεμλίνο ΘΑ συνεχίσει τις επιθετικές του ενέργειες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις με τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ. Αυτό θα περιλαμβάνει περαιτέρω τακτικές υβριδικού πολέμου, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

Εν ολίγοις, η Φινλανδία έχει γίνει Κρεμλινοποιημένη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail