Η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έφυγαν για να γλιτώσουν την επιστράτευση

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, η Eurostat, επιβεβαίωσε ότι περίπου 650.000 Ουκρανοί άνδρες σε στρατιωτική ηλικία εισήλθαν στο μπλοκ από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας, αν και αναγνώρισε πως μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι, καθώς τα στοιχεία της αφορούν μόνο όσους έχουν καταγράψει επίσημα την ιδιότητά τους. Το BBC ανέφερε σχετικά λίγο μετά την υπόσχεση του Ζελένσκι ότι μια νέα εκστρατεία επιστράτευσης θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, και έτσι η χρονική στιγμή του άρθρου τους μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα διακριτικό μήνυμα πως αναμένουν την αποτυχία αυτής της πολιτικής.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Όπως αποδεικνύεται, ο κοινοβουλευτικός σύμμαχος του Ζελένσκι, Ντέιβιντ Αρακάμια, παραδέχθηκε μόλις προχθές ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έπεισε τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν την άνοιξη του 2022 την ειρηνευτική διαδικασία της Κωνσταντινούπολης με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας. Αυτό καθιστά το προαναφερθέν σήμα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου γλυκόπικρο, δεδομένου πως η χώρα τους είναι ηθικά υπεύθυνη τουλάχιστον εν μέρει για όλους τους θανάτους τους τελευταίους 20 μήνες από τότε που το Κίεβο αποσύρθηκε από αυτές τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

"Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας φαίνεται να τερματίζεται" για τους πολλούς λόγους που απαριθμούνται στην προηγούμενη ανάλυση με υπερσύνδεσμο, αλλά αντί να ξαναρχίσει τις ίδιες συνομιλίες, όπως φέρεται να τον πιέζει η Δύση, ο Ζελένσκι είναι αποφασισμένος να διαιωνίσει τη σύγκρουση. "Το περιοδικό Time μοιράστηκε τον περασμένο μήνα κάποιες "πολιτικά ενοχλητικές" αλήθειες για την Ουκρανία", μία από τις οποίες ήταν η δήλωση ενός ανώνυμου ανώτερου συμβούλου ότι έχει μια μεσσιανική αυταπάτη για τη νίκη, και αυτό το αποδεικνύει.

Εν μέσω της σπειροειδούς αντιπαλότητας με τον αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny, την οποία οι New York Times φρόντισαν να γνωρίζουν όλοι, αφού δημοσίευσαν ένα εκπληκτικά ειλικρινές κομμάτι για τις πολιτικοστρατιωτικές εντάσεις στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανταρσία. Ο Ζελένσκι φαίνεται να διαισθάνεται επίσης πως κάτι τέτοιο ετοιμάζεται, αφού καταδίκασε τους στρατιωτικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στην πολιτική στην τελευταία του συνέντευξη στη Sun, η οποία στρεφόταν σαφώς κατά του Ζαλούζνι.

Ο ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας προκάλεσε την οργή του προέδρου στις αρχές του μήνα, όταν δήλωσε στον Economist ότι η σύγκρουση έχει περιέλθει σε "αδιέξοδο". Αυτό ήταν το πιο κοντινό σημείο στο να παραδεχτεί το Κίεβο πως η υπερβολικά διαφημισμένη και εξαιρετικά δαπανηρή αντεπίθεσή του απέτυχε, όπως ακριβώς ενημέρωσαν το κοινό τους οι New York Times και η Wall Street Journal στα τέλη Αυγούστου. Ήταν επίσης σημαντικό να διοχετεύσει το συναίσθημα των περισσότερων Ουκρανών, οι οποίοι έχουν κουραστεί και απογοητευτεί από τη σύγκρουση.

Ο Ζελένσκι φοβόταν ότι η σιωπηρή παραδοχή της αποτυχίας της αντεπίθεσης από τον Ζαλούζνι και η φυσικά υπονοούμενη ανάγκη να παγώσει τη σύγκρουση, όπως ακριβώς φέρεται να τον πιέζει η Δύση, θα μπορούσε να οδηγήσει τον Αρχιστράτηγο να τον αμφισβητήσει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Με στόχο να αποτρέψει προληπτικά το σενάριο να χάσει από τον κορυφαίο στρατηγό του, ο οποίος γίνεται όλο και περισσότερο η πιο δημοφιλής προσωπικότητα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι απέκλεισε λίγο αργότερα τη διεξαγωγή εκλογών το επόμενο έτος.

Αυτό εξόργισε τον πληθυσμό, κάτι που ακόμη και το BBC αναγκάστηκε να αναγνωρίσει στο άρθρο του για την "έντονη διαμάχη" που εκτυλίχθηκε ως αποτέλεσμα της αυταρχικής του απόφασης, και το αντικυβερνητικό συναίσθημα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την αποκάλυψη της νέας κίνησης επιστράτευσης κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. "Ο Ζελένσκι προσπαθεί απεγνωσμένα να απαξιώσει προληπτικά τις πιθανώς επερχόμενες διαμαρτυρίες εναντίον του" αφού έγινε φανερό ότι πρόκειται να ξεκινήσουν, ergo γιατί ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδιάζει ένα "Μαϊντάν 3".

Κανείς δεν πιστεύει ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να έχει την επιρροή στην ουκρανική κοινωνία που απαιτείται για να φέρει εις πέρας αυτού του είδους την επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος, αλλά ο Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο, αφού ο μόνος λόγος για τον οποίο είπε ψέματα σχετικά με αυτό ήταν για να αποτρέψει τους διαδηλωτές και να δικαιολογήσει την καταστολή της μυστικής αστυνομίας εναντίον όσων τον αψηφούν. Ωστόσο, η επικείμενη εκστρατεία επιστράτευσής του θα μπορούσε να είναι η παροιμιώδης σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και θα μπορούσε να οδηγήσει στο σενάριο του Μαϊντάν ή/και ίσως ακόμη και στην ανταρσία που τόσο φοβάται στις μέρες μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail