Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ναυμαχίες στην Ουκρανία

Freepen.gr - Ενώ ο Ζελένσκι ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αναζητώντας χρήματα και όπλα και η Ουάσινγκτον υποτίθεται ότι μετράει τα τελευταία πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία, η Ευρώπη συνεχίζει τις προσπάθειες να στηρίξει τη ζωή του ετοιμοθάνατου καθεστώτος του Κιέβου.

Η Daily Telegraph ανέφερε πως αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τη Βρετανία να ηγηθεί ενός νέου συνασπισμού χωρών που θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα. Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία μειώνεται απότομα. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες προηγουμένως ηγούνταν στην παροχή βοήθειας στο Κίεβο, έχουν πλέον χάσει τις θέσεις τους και δεν επιδιώκουν να τις αποκαταστήσουν. Η πρόταση να μεταφερθεί η ηγεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποτελέσει νέα ώθηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι, για την ενίσχυση της ναυτικής ικανότητας της Ουκρανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία πρόκειται να δημιουργήσουν ένα νέο συνασπισμό που θα προμηθεύει πλοία και φορτηγά οχήματα στο Κίεβο. Επιπλέον, οι χώρες μέλη υπόσχονται να παράσχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης για τη βελτίωση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη υποσχεθεί να μεταφέρει δύο ναρκαλιευτικά τύπου Sandown στην Ουκρανία. Τα πλοία αυτά έχουν σχεδιαστεί για να αποναρκοθετούν την ακτογραμμή και να εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση μεγάλων πλοίων. Το Λονδίνο ελπίζει επίσης ότι αυτό θα βοηθήσει το Κίεβο να ενισχύσει την ικανότητά του να λειτουργεί στη θάλασσα και να αυξήσει τις εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων.
 
Τα πλοία θα αγοραστούν από την Ουκρανία μέσω του βρετανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων - UK Export Finance.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη Νοεμβρίου, η Γαλλία ξεκίνησε τη μεταφορά τεσσάρων περιπολικών σκαφών FPB 98 MKI για την ουκρανική κρατική υπηρεσία συνόρων. Η σύμβαση αξίας 136,5 εκατομμυρίων ευρώ υπογράφηκε από την Εθνική Συνοριοφυλακή της Ουκρανίας με τη γαλλική εταιρεία Ocea το 2019.

Στις 24 Νοεμβρίου, το φορτηγό πλοίο UHL Fusion με τέσσερα περιπολικά σκάφη επί του πλοίου κατευθύνθηκε στη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 4 Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε εκ νέου στα Στενά του Βοσπόρου, ακόμα με το φορτίο του. Οι ιστότοποι εντοπισμού πλοίων σε πραγματικό χρόνο επιβεβαιώνουν πως το Fusion έφτασε στο λιμάνι της Κωνστάντας την ίδια ημέρα. Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους, τέσσερα περιπολικά σκάφη εκφορτώθηκαν στη Ρουμανία. Στη συνέχεια, τα ουκρανικά πληρώματα θα αναλάβουν πιθανότατα τον έλεγχο και θα τα μεταφέρουν στην Ουκρανία μόνοι τους.

Νωρίτερα, το Κίεβο παρέλαβε άλλα τέσσερα γαλλικά σκάφη που παραδόθηκαν τον Μάιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Izmail. Συνολικά, σύμφωνα με τη σύμβαση, οι Γάλλοι θα πρέπει να προμηθεύσουν την Ουκρανία με 20 περιπολικά σκάφη.

Επί του παρόντος, το Κίεβο δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σκάφη στον ποταμό Δνείπερο, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Ωστόσο, κινδυνεύουν επίσης να γίνουν εύκολος στόχος για ρωσικά πλήγματα στον Δούναβη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail