Ακόμα και αν κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τις δηλώσεις του Ισραήλ ότι η επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας και στα δύο εκατομμύρια κατοίκους της έχει ως στόχο την "καταστροφή της Χαμάς", η ισραηλινή επιχείρηση είναι υπερβολικά λανθασμένη για να την υποστηρίξουν ή να την επιδοκιμάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη.
Paul R. Pillar - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η Χαμάς δεν μπορεί να καταστραφεί με βόμβες και χερσαία εισβολή, και ακόμη και αν μπορούσε, η επιχείρηση επιδεινώνει, δεν ενισχύει, τη μελλοντική ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών.
Αλλά οι ισραηλινές δηλώσεις δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λαμβάνονται τοις μετρητοίς. Άλλα κίνητρα είναι επίσης πιθανό να βρίσκονται πίσω από την ισραηλινή επίθεση. Σχεδόν δύο μήνες μετά την ισραηλινή επίθεση, τα στοιχεία υποδηλώνουν όλο και περισσότερο πως το Ισραήλ εμπλέκεται σε τίποτα λιγότερο από μια εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.
Ένα από αυτά είναι η απόλυτη κλίμακα και ο αδιάκριτος χαρακτήρας των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ. Η ισοπέδωση ολόκληρων γειτονιών και η πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων που ξεπερνούν κατά πολύ τις στρατιωτικές απώλειες, με ελάχιστες ενδείξεις για οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα πέρα από τη σύλληψη και την επίδειξη ορισμένων άδειων σηράγγων, δύσκολα μπορεί να περιγραφεί ως μια επιχείρηση που επικεντρώνεται έντονα στην καταστροφή της Χαμάς.
Σκεφτείτε τους ακόλουθους αριθμούς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η επιχείρησή τους στη Γάζα έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 5.000 μαχητές της Χαμάς. Οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι πρόκειται για μια ασαφή εκτίμηση, και ο έξω κόσμος δεν έχει τρόπο να γνωρίζει αν είναι έστω και κοντά στην αλήθεια. Αλλά ας υποθέσουμε προς το παρόν πως είναι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του ισραηλινού στρατού, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς αριθμούσε περίπου 30.000 μαχητές στην αρχή αυτού του πολέμου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη 25.000 που πρέπει να εξοντωθούν. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ταχέως αυξανόμενου αριθμού των συνολικών παλαιστινιακών θυμάτων από τον πόλεμο μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 16.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 παιδιών.
Κάντε τα μαθηματικά. Με τον τρέχοντα ρυθμό και με τις τρέχουσες μεθόδους του Ισραήλ, η ολοκλήρωση της υποτιθέμενης εργασίας της καταστροφής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς θα συνεπαγόταν σχεδόν 100.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30.000 νεκρών παιδιών. Και αυτό δεν περιλαμβάνει τη ζημιά από το Ισραήλ που θα κυνηγήσει την υπόλοιπη Χαμάς εκτός από την στρατιωτική της πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της ανώτερης ηγεσίας την οποία το Ισραήλ έχει ορκιστεί να σκοτώσει, καθώς και την πολιτική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει. Επίσης, δεν θεωρεί ότι το ποσοστό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που κλιμακώνονται σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας - το οποίο τώρα είναι γεμάτο με εκείνους που είχαν διαφύγει από το βορρά - είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον τόσο υψηλό όσο και από τις προηγούμενες επιχειρήσεις στο βορρά.
Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι μόνο τάξεις μεγέθους μεγαλύτεροι από οτιδήποτε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως απάντηση στην κτηνωδία που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο. Υποδηλώνουν έντονα πως εκτός από την εξόντωση της Χαμάς, η δολοφονία αμάχων και η εκδίωξη όσο το δυνατόν περισσότερων Παλαιστινίων από τη Γάζα είναι ένας ισραηλινός στόχος.
Ο ισχυρισμός του ισραηλινού στρατού ότι χρησιμοποίησε προειδοποιήσεις για να προσπαθήσει να μειώσει τις απώλειες αμάχων έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα σκληρό αστείο. Οι κάτοικοι διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά στη συνέχεια βομβαρδίζονται ούτως ή άλλως, είτε καθ' οδόν είτε στο σημείο στο οποίο τους είπαν να φύγουν. Στη συνέχεια διατάσσονται να μετακινηθούν ξανά - αν υπάρχει κάποιο μέρος που μπορούν να πάνε - και βομβαρδίζονται ξανά. Οι κωδικοί QR στα φυλλάδια που υπόσχονται πληροφορίες για ασφαλείς ζώνες είναι άχρηστοι με τις επικοινωνίες να έχουν διακοπεί και τους περισσότερους Παλαιστίνιους να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Το Ισραήλ δεν μπαίνει καν στον κόπο να χρησιμοποιήσει την προηγούμενη πρακτική του "χτύπημα στη στέγη", δηλαδή τη χρήση ενός μικρού πυρομαχικού για να προειδοποιήσει τους ενοίκους ενός κτιρίου ότι πρόκειται να καταστραφεί - λες και ήταν ποτέ αποδεκτό να βομβαρδιστεί το σπίτι κάποιου, αρκεί να ενημερωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα πως πρόκειται να βομβαρδιστεί.
Περαιτέρω αποδείξεις για τους στόχους του Ισραήλ στη Γάζα προέρχονται από τα ταυτόχρονα γεγονότα στη Δυτική Όχθη. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι ισραηλινοί έποικοι εκεί, ενεργώντας σε μεγάλο βαθμό με την ανοχή των ισραηλινών αρχών, χρησιμοποιούν βία και εκφοβισμό για να εκδιώξουν τους επί μακρόν διαμένοντες Παλαιστίνιους από τα χωριά τους.
Στη συνέχεια, υπάρχει η ρητορική των ισραηλινών πολιτικών ηγετών, την οποία ορισμένοι παρατηρητές έχουν χαρακτηρίσει ως γενοκτονική. Τα παραδείγματα τους τελευταίους δύο μήνες είναι άφθονα. Σχετικά με τη Γάζα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε: "θα εξαλείψουμε τα πάντα". Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κνέσετ Νισίμ Βατούρι είπε για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, "εκδιώξτε τους όλους", ενώ ο υπουργός Γεωργίας Αβί Ντίχτερ είπε, "τώρα ξεδιπλώνουμε τη νάκμπα της Γάζας" (η αρχική νάκμπα, ή καταστροφή, είναι ο αναγκαστικός εκτοπισμός 750.000 Παλαιστινίων όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1948). Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Amachai Eliyahu πρότεινε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ρίψης πυρηνικού όπλου στη Γάζα.
Σε όλα αυτά προστίθενται στοιχεία σχεδιασμού εντός της ισραηλινής κυβέρνησης. Μια έκθεση τον Οκτώβριο αποκάλυψε μια πρόταση του Υπουργείου Πληροφοριών για τη μεταφορά ολόκληρου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, για να στεγαστεί πρώτα σε σκηνές και στη συνέχεια σε μόνιμα κατασκευασμένες πόλεις. Αυτή η πρόταση δεν εξηγούσε πώς το Ισραήλ θα ξεπεράσει την έντονη αντίθεση της Αιγύπτου σε οποιαδήποτε τέτοια μεταφορά πληθυσμού, αλλά άλλες αναφορές επιβεβαίωσαν ότι Ισραηλινοί ηγέτες και διπλωμάτες πρότειναν ήσυχα σε άλλες κυβερνήσεις τη μεταφορά αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας στην Αίγυπτο.
Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν πως αυτό θα ήταν μια προσωρινή κίνηση για τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου, αλλά οι συνομιλητές τους απέρριψαν την ιδέα δεδομένης της πιθανότητας ότι ένας τέτοιος εκτοπισμός, όπως και οι προηγούμενοι εκτοπισμοί των Παλαιστινίων, θα γινόταν μόνιμος.
Πιο πρόσφατα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε πως ανέθεσε στον Αμερικανό υπουργό στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, να αναπτύξει ένα σχέδιο για να "αραιώσει" τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας στο ελάχιστο. Αυτή η ιστορία αποκαλύφθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Ισραήλ Χάγιομ, η οποία έχει υποστηρίξει και θεωρείται ότι έχει καλή πρόσβαση στον Νετανιάχου.
Ως πιθανή αντανάκλαση αυτού του σχεδιασμού, άλλο Ισραηλινό μέσο αναφέρει ότι μια πρόταση έχει ήδη προωθηθεί ήσυχα με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να έχουν δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν μέσω της Αιγύπτου για την τελική διευθέτηση τόσο εκεί όσο και στο Ιράκ, την Τουρκία και την Υεμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια προς αυτές τις χώρες ως μόχλευση για να τις πιέσουν να αποδεχτούν τη συμφωνία.
Δεδομένου πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου απέδειξε ότι η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους δεν μπορούσε να αφαιρεθεί από την περιφερειακή εξίσωση, η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τόσο δυναμικά όσο ποτέ τη μόνη οδό για τον τερματισμό τέτοιων προβλημάτων, που είναι η επίλυση της σύγκρουσης μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων που επιτρέπουν την αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων, είτε μέσω λύσης δύο κρατών είτε με ίσα δικαιώματα σε ένα κράτος.
Αντίθετα, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι το Ισραήλ προσπαθεί να απομακρύνει τους ίδιους τους Παλαιστίνιους από την εξίσωση μέσω του θανάτου και του εκτοπισμού. Η προφανής στρατηγική του Ισραήλ δεν είναι πιο πιθανό να φέρει ειρήνη στους Ισραηλινούς ή σε οποιονδήποτε άλλο από τα προηγούμενα παιχνίδια του, εφόσον υπάρχουν δυσαρεστημένοι εξόριστοι. Για ένα μόνο παράδειγμα, σκεφτείτε πώς πήγε το Ισραήλ μετά την εξόριστη οργάνωση απελευθέρωσης της Παλαιστίνης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και πώς οδήγησε σε πολλαπλούς πολέμους, την άνοδο της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και την απώλεια σχεδόν κάθε ελπίδας για σταθερότητα στο Λίβανο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δείξει κάποια σημάδια αναγνώρισης του τι συμβαίνει. H αντιπρόεδρος Χάρις, μιλώντας στη συνάντηση για το κλίμα στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι "σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη γάζα ή τη Δυτική Όχθη."Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να επιβάλλουν απαγορεύσεις βίζας στους Ισραηλινούς εποίκους που είναι ένοχοι βίας στη Δυτική Όχθη.
Αλλά αυτά τα σημάδια υπολείπονται της πλήρους αποσύνδεσης της Ουάσιγκτον από τις αποτρόπαιες πολιτικές και πρακτικές — μια αποσύνδεση απαραίτητη για να γλιτώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από οποιαδήποτε άλλη διεθνή κατακραυγή που έχει ήδη υποστεί μέσω της σύνδεσής της με την Ισραηλινή συμπεριφορά.