Η ΕΕ εξαπάτησε τον Όρμπαν για να αφήσει την Ουκρανία να μπει στο γκρουπ, αλλά ο Όρμπαν θα γελάσει τελευταίος!

Η προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ ήταν ένα έπος ελπίδας που συνάντησε εμπόδια, με ένα από αυτά τα εμπόδια να είναι η επίμονη αντίσταση της Ουγγαρίας. Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των φιλοδοξιών της Ουκρανίας και της αντίστασης της Ουγγαρίας έχει δημιουργήσει ένα επίμονο εμπόδιο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί η Ουγγαρία εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην ΕΕ; Λοιπόν, αυτή είναι μια ιστορία για κάποια άλλη μέρα, αλλά τα μέλη της ΕΕ έχουν τώρα ξεκινήσει βήματα για να αντιμετωπίσουν αυτό το αδιέξοδο που επιβάλλει η Ουγγαρία. Επέλεξαν την πιο περίεργη λύση και αυτή είναι να ζητήσουν από τον Βίκτορ Όρμπαν να πιει ένα φλιτζάνι καφέ όταν θα κάθονται για τη συζήτηση της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις συζητήσεις της Πέμπτης 14/12 στη σύνοδο κορυφής των ηγετών σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, προέκυψε αδιέξοδο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Περίπου τρεις ώρες μετά το αδιέξοδο των μεταξύ τους συζητήσεων, ο Γερμανός καγκελάριος πρότεινε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν: Πιείτε έναν καφέ έξω από την αίθουσα, ίσως.

Η ιδέα αυτή, είπε ο Σολτς, θα επέτρεπε στους 26 ηγέτες της ΕΕ που παρέμειναν να εγκρίνουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη με την απαιτούμενη ομοφωνία - η οποία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ πληρούται και όταν ένας ηγέτης απουσιάζει - ενώ ο Όρμπαν θα μπορούσε ακόμα να πει ότι δεν είχε ψηφίσει υπέρ.

Αυτή η αντισυμβατική κίνηση του Σολτς αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της διαδικασίας έγκρισης, διευκολύνοντας παράλληλα την αντιπολίτευση του Όρμπαν. Μετά την παράλληλη συνομιλία τους, ο Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα, οδηγώντας στη σημαντική απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, μια απόφαση που είχε προηγουμένως καθυστερήσει λόγω της έντονης αντίδρασης του Όρμπαν. Η στρατηγική του Σολτς, την οποία αποκάλυψαν πηγές που γνωρίζουν τα γεγονότα, τράβηξε την προσοχή και τη συζήτηση στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Προκάλεσε επίσης προβληματισμούς σχετικά με τη διαπραγματευτική προσέγγιση του Σολτς, ο οποίος έχει δεχθεί κριτική για την αντιληπτή έλλειψη τακτ σε σύγκριση με την προκάτοχό του, Άνγκελα Μέρκελ.

Τώρα, αυτό που προκαλεί ανησυχίες είναι το γεγονός ότι όλα αυτά ήταν σεναριακά σχεδιασμένα. Όπως λέει ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η αποχώρηση του Όρμπαν ήταν προγραμματισμένη. Το διάλειμμα για καφέ που έσωσε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ ήταν σχεδιασμένο από την αρχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέκαμψαν με επιτυχία την αντίσταση του Βίκτορ Όρμπαν στην ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η ιδέα πίσω από τη δραματική έξοδο του Ούγγρου πρωθυπουργού από την αίθουσα των ηγετών ήταν μια συλλογική προσπάθεια.

Κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συντόνισαν μια πολύπλευρη διπλωματική προσπάθεια για να κάνουν τον Όρμπαν να υποχωρήσει από την απειλή του για βέτο. Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ, ο Μακρόν πείστηκε από τους συναδέλφους του ηγέτες να συμφωνήσει να ηγηθεί της επίθεσης γοητείας προς τον Όρμπαν. Συναντήθηκε με τον Όρμπαν για ένα ιδιωτικό δείπνο στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια, την Πέμπτη, ο Όρμπαν έλαβε πρωινό με αρκετούς ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς και ένα ξεχωριστό διμερές γεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Τώρα, αν και όλη αυτή η παρωδία ενορχηστρώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για να εξαπατήσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αλλά ο ελιγμός αυτός υπόσχεται κάτι; Μπορεί να εξυπηρετήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον απώτερο στόχο τους για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ; Για να απαντήσουμε σε αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά στους κανόνες της ΕΕ.

Το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) περιγράφει τη διαδικασία ένταξης νέων μελών, αναφέροντας πως κάθε ευρωπαϊκό κράτος "που σέβεται τις κοινές αξίες όλων των κρατών μελών" μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης.

Τώρα, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι να συμφωνήσουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, με τη μορφή ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η εντολή υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο πρέπει να ψηφίσει ομόφωνα για μια σειρά θεμάτων που τα κράτη μέλη θεωρούν ευαίσθητα, για παράδειγμα: κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, ιθαγένεια, ένταξη στην ΕΕ κ.λπ.

Λέει ακόμη ότι στο πλαίσιο ομόφωνης ψηφοφορίας, η αποχή δεν εμποδίζει τη λήψη απόφασης. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η απουσία της Ουγγαρίας από τις συζητήσεις και την ψηφοφορία μπορεί να φαίνεται σαν να έλαβε η Ουκρανία μια ελευθέρας, σαν να έκαναν τα μέλη της ΕΕ ένα επιτυχημένο σχέδιο. Ωστόσο, η Ουγγαρία ούτε απείχε ούτε απουσίαζε. Αντιθέτως, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθιστώντας την αποχώρησή της ασήμαντη. Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να επιστρέψει, ασκώντας ενδεχομένως το δικαίωμα βέτο της για να μπλοκάρει εντελώς την απόφαση. Εάν η ΕΕ προχωρήσει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας χωρίς τη συμβολή της Ουγγαρίας, είναι πιθανό η Ουγγαρία να αποχωρήσει από το μπλοκ. Καθίσταται παράλογο για μια χώρα να παραμείνει μέρος μιας ένωσης όταν δεν έχει καμία επιρροή στις αποφάσεις της.

Η Ουγγαρία ούτως ή άλλως τρέφει εδώ και καιρό σκεπτικισμό όσον αφορά τη δέσμευσή της στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει εκφράσει συχνά ευρωσκεπτικισμό, επικρίνοντας τις πολιτικές της ΕΕ και την υπερβολική γραφειοκρατία. Ακόμα και ο όρος "Huxit" έχει κερδίσει έδαφος σε ορισμένους ουγγρικούς κύκλους, ωθούμενος από τις διφορούμενες παρατηρήσεις του Όρμπαν σχετικά με την πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στην ΕΕ. Ενώ τα μέλη της ΕΕ ενορχήστρωσαν μια επίθεση γοητείας, προσπαθώντας να επηρεάσουν τον Όρμπαν, είναι αμφίβολο αν τον εξαπάτησαν εντελώς. Μπορεί να πιστεύουν ότι ξεγέλασαν τον Όρμπαν και μπορούν να προχωρήσουν στην τελική τους απόφαση. Ωστόσο, εάν αυτό συμβεί και ληφθεί μια σημαντική απόφαση της ΕΕ ενώ ο ηγέτης μιας χώρας παραγκωνίστηκε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ άλλων μελών της ΕΕ μακροπρόθεσμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail