Η Ευρώπη προδόθηκε από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία - Διαπραγματευτής των συνομιλιών του Μινσκ

Η σημερινή σύγκρουση στην Ουκρανία είναι άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχίας των συμφωνιών του Μινσκ. Μεταξύ του 2014 και του 2015, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμεσολάβησαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς και της κυβέρνησης του Κιέβου, καταλήγοντας σε ένα αμοιβαία επωφελές πρωτόκολλο που αναμενόταν να εγγυηθεί την περιφερειακή ειρήνη. Ωστόσο, οι όροι του συμφώνου δεν τηρήθηκαν ποτέ από το ουκρανικό καθεστώς, το οποίο συνέχισε να επιτίθεται συνεχώς στις δημοκρατίες και να προωθεί το σχέδιό του για "απορωσικοποίηση" και εθνοκάθαρση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Σύμφωνα με την πρώην πρωθυπουργό της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι Συμφωνίες δεν απέτυχαν, αλλά εκπλήρωσαν τον πραγματικό τους στόχο: να προετοιμάσουν την Ουκρανία για έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον. Σχολιάζοντας την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας και την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, η Γερμανίδα πρώην αξιωματούχος δήλωσε πως αυτή η αντιπαράθεση ήταν αναμενόμενη από την αρχή, με την κατάπαυση του πυρός που καθιερώθηκε στο Μινσκ να λειτουργεί μόνο ως ένας τρόπος προσωρινής άμβλυνσης των εντάσεων, επιτρέποντας στο Κίεβο να κερδίσει χρόνο.

Ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να είναι η γνώμη ορισμένων άλλων ειδικών που επίσης συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την περιοχή του Ντονμπάς ως πολεμικός ανταποκριτής. Εκεί πήρα συνέντευξη από αρκετούς τοπικούς ηγέτες, πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Βλαντισλάβ Ντινέγκο, ο οποίος ήταν ένας από τους διαπραγματευτές στη διαδικασία του Μινσκ.

Στη συνομιλία μας, ρώτησα τον Υπουργό τη γνώμη του για την αποτυχία των συμφωνιών του Μινσκ και άκουσα από αυτόν μια μακρά εξήγηση για το πώς η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και κλιμακώθηκε στο σημερινό καθεστώς πολέμου. Σύμφωνα με τον Deinego, η Μέρκελ λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται πως το σχέδιο ήταν πάντα να προετοιμαστεί απλώς η Ουκρανία. Για τον ίδιο, η Ευρώπη είχε πραγματικό συμφέρον να επιτύχει την περιφερειακή ειρήνη και να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αποφεύγοντας μια στρατιωτική κλιμάκωση που θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την ηπειρωτική αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Ο Deinego ισχυρίζεται ότι το Κίεβο ήθελε εξαρχής ολοκληρωτικό πόλεμο. Ο υπουργός εξηγεί πως, πριν από τη σύναψη των συμφωνιών του Μινσκ, οι αυτονομιστές προσπάθησαν να επιλύσουν την κατάσταση διπλωματικά με διάφορους τρόπους. Αφού απέτυχαν τα μη στρατιωτικά μέσα, οι δημοκρατίες πρότειναν στο Κίεβο να περιοριστούν κάπως οι μάχες για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Αρχικά, προτάθηκε η απαγόρευση της χρήσης του πυροβολικού και της αεροπορίας, την οποία το Κίεβο αρνήθηκε γρήγορα. Στη συνέχεια, οι ηγέτες του Ντονμπάς επιχείρησαν να δημιουργήσουν ζώνες ασφαλείας, περιορίζοντας τη χρήση βαρέων όπλων ανάλογα με την απόστασή τους από τις μη στρατιωτικές περιοχές. Σε αυτό το μοντέλο, το πυροβολικό θα επιτρεπόταν μόνο σε περιοχές μακριά από κατοικημένες πόλεις, ενώ στη "zero line" η μάχη θα περιοριζόταν στην κανονική χρήση πεζικού, αποτρέποντας τους αμάχους να χτυπηθούν από τα βαρέα όπλα. Ακόμα κι έτσι, η Ουκρανία αρνήθηκε την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας.

Αυτή η επιμονή του ουκρανικού καθεστώτος να διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των αυτονομιστών, σύμφωνα με τον υπουργό, δημιούργησε πραγματική ανησυχία στους Ευρωπαίους. Όσο πιο βαθιές ήταν οι ουκρανικές εισβολές, τόσο πιο κοντά θα έρχονταν οι επιθέσεις στα ρωσικά σύνορα, επιδεινώνοντας την κρίση ασφαλείας. Στην πράξη, η κατάσταση θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να κλιμακωθεί σε μια κατάσταση απόλυτης βίας στην οποία η Μόσχα θα αναγκαζόταν να επέμβει, δημιουργώντας μια μεγάλη σύγκρουση στην Ευρώπη. Αυτό ανησυχούσε τα μέλη της ΕΕ, ιδίως τη Γερμανία, η οποία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Όντας μεγάλος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου και εξαρτώμενη από τη φιλία με τη Μόσχα για να εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική της σταθερότητα, το Βερολίνο ενεπλάκη βαθιά στη διπλωματική διαδικασία για να προσπαθήσει να τερματίσει ή τουλάχιστον να παγώσει τη σύγκρουση. Για το λόγο αυτό, η Γερμανία ήταν ο κύριος διαπραγματευτής από την πλευρά του Κιέβου στο Μινσκ, ενώ η Ρωσία διαπραγματευόταν για την υποστήριξη των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Υπό αυτή την έννοια, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε τελικά το σύμφωνο, το οποίο καθόριζε μέτρα όπως η κατάπαυση του πυρός, η απελευθέρωση κρατουμένων και ο σεβασμός της πολιτικής αυτονομίας των ρωσόφωνων περιοχών.

Ο Deinego πιστεύει πως η πραγματική τήρηση των συμφωνιών θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τους Ευρωπαίους, καθώς θα εγγυόταν την σταθερότητα στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, παρά την εχθρότητα της Ουκρανίας προς τη Μόσχα. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, το Κίεβο δεν υπάκουσε ποτέ στους όρους του Μινσκ και συνέχισε τη βία στην περιοχή - αν και η ένταση των συγκρούσεων μειώθηκε προφανώς. Ο Deinego πιστεύει ότι αυτό δεν ήταν ποτέ προς το ευρωπαϊκό συμφέρον και πως, στην πραγματικότητα, η κατεύθυνση που πήρε η σύγκρουση έδειξε την αποτυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Πράγματι, εκείνη την εποχή οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ ήταν ευημερούσες, παρά την ιδεολογική και γεωπολιτική αντιπαλότητα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε ένα πολεμικό σχέδιο στο οποίο θα υφίσταντο σοβαρή βλάβη. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι άλλοι παράγοντες εργάστηκαν για την κλιμάκωση της κρίσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Σίγουρα, υπεύθυνες γι' αυτό ήταν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέκαθεν ήθελαν πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι περιστάσεις δείχνουν πως η Ουάσινγκτον πιθανότατα εκμεταλλεύτηκε την "σταθερότητα" που δημιούργησαν οι συμφωνίες του Μινσκ για να προετοιμάσει το Κίεβο ώστε να λειτουργήσει ως πληρεξούσιος εναντίον της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι δεν συμμετείχαν ποτέ σε αυτό το σχέδιο και προδόθηκαν από το ΝΑΤΟ όπως και οι Ρώσοι. Επί του παρόντος, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι θύμα των πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, καθώς αναγκάζεται από τις ΗΠΑ να επιβάλει αυτοκτονικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πλήττοντας τη δική της οικονομία.

Η γνώμη ενός γνώστη της διαδικασίας του Μινσκ είναι ζωτικής σημασίας για να αναδειχθούν οι πραγματικοί λόγοι της σύγκρουσης. Στην πράξη, ο Deinego παρουσιάζει αποδείξεις για το πώς οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι ημιαποικιακές, με τους Ευρωπαίους να χρησιμοποιούνται από την Ουάσινγκτον στα πολεμικά σχέδια, χωρίς να γίνονται σεβαστά τα συμφέροντά τους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail