BRICS και Άξονας Αντίστασης: μια σύγκλιση στόχων

Ο πόλεμος στη Γάζα επιτάχυνε τη συνεργασία μεταξύ των μεγαθηρίων του Παγκόσμιου Νότου που αντιστέκονται στη σύγκρουση που υποστηρίζεται από τη Δύση. Μαζί, οι BRICS υπό τη ρωσική ηγεσία και ο Άξονας Αντίστασης υπό το Ιράν μπορούν να διαμορφώσουν μια Δυτική Ασία χωρίς τις ΗΠΑ.

ΜΟΣΧΑ - Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε μια αξιοσημείωτη στάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία για να συναντήσει, αντίστοιχα, τον πρόεδρο των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ (MbZ) και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS), πριν επιστρέψει στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Pepe Escobar - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα τρία βασικά θέματα και στις τρεις συναντήσεις, που επιβεβαιώθηκαν από διπλωματικές πηγές, ήταν η Γάζα, ο ΟΠΕΚ+ και η επέκταση των BRICS. Είναι, φυσικά, αλληλένδετα μεταξύ τους.

Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, παράλληλα με τη Ρωσία-Σαουδική Αραβία (ειδικά για τον ΟΠΕΚ+) και τη Ρωσία-ΟΑΕ (επενδύσεις). Αυτό οδηγεί ήδη σε έντονες αλλαγές στην αμυντική διασύνδεση σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το Ισραήλ, πολύ πέρα από την τραγωδία της Γάζας, είναι σοβαρές.

Ο Πούτιν είπε στον Ραΐσι κάτι που ήταν εξαιρετικό σε πολλά επίπεδα:

"Όταν πετούσα πάνω από το Ιράν, ήθελα να προσγειωθώ στην Τεχεράνη και να σας συναντήσω. Αλλά πληροφορήθηκα πως θέλατε να επισκεφθείτε τη Μόσχα. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αναπτύσσονται ραγδαία. Παρακαλώ μεταφέρετε τις καλύτερες ευχές μου στον Ανώτατο Ηγέτη, ο οποίος υποστηρίζει τις σχέσεις μας". 

Η αναφορά του Πούτιν σε "πτήση πάνω από το Ιράν" συνδέεται άμεσα με τέσσερα οπλισμένα Sukhoi Su-35 που πετούσαν σε σχηματισμό, συνοδεύοντας το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από 4.000 χιλιόμετρα (αν μετρηθεί σε ευθεία γραμμή) από τη Μόσχα στο Άμπου Ντάμπι, χωρίς καμία προσγείωση ή ανεφοδιασμό.

Όπως σημειώνει κάθε εμβρόντητος στρατιωτικός αναλυτής, ένα αμερικανικό F-35 είναι ικανό να πετάξει στην καλύτερη περίπτωση 2.500 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τόσο ο MbZ όσο και ο MbS ενέκριναν τη συνοδεία των ρωσικών Su-35 πάνω από το έδαφός τους - κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στους διπλωματικούς κύκλους.

Και αυτό μας οδηγεί στο βασικό συμπέρασμα. Με μία και μόνη κίνηση στην εναέρια σκακιέρα, σε συνδυασμό με την επακόλουθη καταλυτική κίνηση με τον Ραΐσι, η Μόσχα έφερε εις πέρας τέσσερα καθήκοντα:

Ο Πούτιν απέδειξε -με παραστατικό τρόπο- πως πρόκειται για μια νέα Δυτική Ασία, όπου ο ηγεμόνας των ΗΠΑ είναι δευτερεύων παράγοντας, κατέστρεψε τον πολιτικό μύθο των νεοσυντηρητικών περί ρωσικής "απομόνωσης"- απέδειξε άφθονη στρατιωτική υπεροχή και, τέλος, καθώς πλησιάζει η έναρξη της ρωσικής προεδρίας των BRICS, έδειξε πως διατηρεί όλα τα κρίσιμα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά χαρτιά της.

Σκοτώστε τους, αλλά απαλά

Οι αρχικές πέντε BRICS - με επικεφαλής τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας - θα ανοίξουν τις πόρτες τους στις τρεις μεγάλες δυτικοασιατικές δυνάμεις Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την 1η Ιανουαρίου 2024. Η προσχώρησή τους στην πολυπολική δύναμη προσφέρει στις χώρες αυτές μια εξαιρετική πλατφόρμα για ευρύτερες αγορές και είναι πιθανό να συνοδεύσει έναν καταιγισμό επενδύσεων και ανταλλαγών τεχνολογίας.

Το μακροπρόθεσμο, εξελιγμένο παιχνίδι που παίζουν Ρωσία-Κίνα οδηγεί σε μια πλήρη, τεκτονική αλλαγή στη γεωοικονομία και τη γεωπολιτική της Δυτικής Ασίας.   

Η ηγεσία των BRICS 10 - λαμβάνοντας υπόψη ότι το 11ο μέλος, η Αργεντινή, προς το παρόν, είναι στην καλύτερη περίπτωση μπαλαντέρ - έχει ακόμη και τη δυνατότητα, υπό ρωσική προεδρία, να γίνει ένα αποτελεσματικό αντίπαλο δέος στον άδοντο ΟΗΕ.

Και αυτό μας οδηγεί στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των BRICS και του Άξονα της Αντίστασης.

Αρχικά, υπήρχαν λόγοι να υποψιαστούμε πως η άνευρη καταδίκη της γενοκτονίας στη Γάζα από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) ήταν ένδειξη δειλίας.

Ωστόσο, μια νέα αξιολόγηση μπορεί να αποκαλύψει ότι όλα εξελίσσονται οργανικά όταν πρόκειται για τη διασταύρωση της Μεγάλης Εικόνας που σχεδιάστηκε από τον εκλιπόντα Ιρανό διοικητή της Δύναμης Quds, στρατηγό Qassem Soleimani, με τον σχολαστικό μικρο-σχεδιασμό του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Yahya Sinwar, ο οποίος γνωρίζει την ισραηλινή νοοτροπία εκ των έσω και έχει μελετήσει λεπτομερώς την καταστροφική στρατιωτική του απάντηση.

Αναμφισβήτητα, το πιο πυρακτωμένο επίκεντρο των λεπτομερών συζητήσεων στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες είναι πως ίσως πλησιάζουμε στο σημείο όπου "ένα σήμα" θα εξαπολύσει μια συντονισμένη απάντηση του Άξονα της Αντίστασης.

Προς το παρόν, αυτό που έχουμε είναι σποραδικές επιθέσεις: Η Χεζμπολάχ καταστρέφει τους πύργους επικοινωνίας του Ισραήλ απέναντι από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, οι δυνάμεις αντίστασης του Ιράκ επιτίθενται σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία και η Ανσαράλα της Υεμένης αποκλείει συγκεκριμένα την Ερυθρά Θάλασσα για τα ισραηλινά πλοία. Όλα αυτά δεν αποτελούν μια συντεταγμένη, συντονισμένη επίθεση - ακόμη.

Και αυτό θα εξηγούσε την απελπισία εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, μαζί με τις φήμες ότι χρειάζεται το Ισραήλ να ολοκληρώσει το Σχέδιο Γάζα μεταξύ Χριστουγέννων και αρχών Ιανουαρίου. Όχι μόνο η παγκόσμια οπτική της επίθεσης στη Γάζα έχει γίνει τρομακτικά μη βιώσιμη, αλλά κυρίως, μια πιο μακρόχρονη στρατιωτική εκστρατεία αυξάνει δραματικά την πιθανότητα ενός "σήματος" προς τον Άξονα της Αντίστασης.

Και αυτό θα οδηγήσει στο τέλος όλων των περίτεχνων σχεδίων του Ηγεμόνα για τη Δυτική Ασία.

Οι γεωπολιτικοί στόχοι του Σιωνισμού είναι αρκετά σαφείς: να αποκαταστήσει την αυτοδημιούργητη αύρα κυριαρχίας του στη Δυτική Ασία και να διατηρήσει σταθερό έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η διαφθορά αποτελεί βασικό συστατικό για την επίτευξη αυτών των στόχων. Είναι τόσο εύκολο να βομβαρδίζεις, να βάλλεις και να καίς εξαιρετικά μαλακούς άμαχους στόχους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων γυναικών και παιδιών, μετατρέποντας τη Γάζα σε ένα απέραντο νεκροταφείο, ενώ η Λέσχη των Λευκών προτρέπει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να τους σκοτώσουν, φυσικά, αλλά πιο σιωπηλά.

Σειρά παίρνει η τοξική ατλαντίστρια και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προσφέρει δωροδοκίες, αυτοπροσώπως, στους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας - 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κάιρο και 5 δισεκατομμύρια στο Αμμάν - όπως επιβεβαίωσαν διπλωμάτες των Βρυξελλών. Αυτή είναι η αποβλακωτική λύση της ΕΕ για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.  

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα μπιν αλ Χουσεΐν είναι να "διευκολύνουν" την αναγκαστική έξοδο και την τελική εθνοκάθαρση της Γάζας στα αντίστοιχα εδάφη τους.

Επειδή ο εσχατολογικός στόχος του Σιωνισμού παραμένει μια αδιαπραγμάτευτη Τελική Λύση, ό,τι κι αν συμβεί στο πεδίο της μάχης. Και, φυσικά, όπως υποδηλώνει η επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου "Al-Aqsa Flood" υπό την ηγεσία της Χαμάς, να καταστραφεί το ισλαμικό τέμενος Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ και να χτιστεί ένας τρίτος εβραϊκός Ναός πάνω στις στάχτες του.  

Τι θα συμβεί όταν έρθει το "σήμα"

Έτσι, αυτό που έχουμε είναι ουσιαστικά το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου "Μετανάστευση ή Εξόντωση" - έναντι αυτού που ο βετεράνος ειδικός στη Δυτική Ασία Alastair Crooke έχει αποκαλέσει αξιομνημόνευτα ως "Το Sykes-Picot είναι νεκρό". Αυτή η φράση σημαίνει πως η ένταξη των Αράβων και των Ιρανών στα BRICS θα ξαναγράψει τελικά τους κανόνες στη Δυτική Ασία, εις βάρος του σιωνιστικού σχεδίου.  

Υπάρχει ακόμη και μια ισχυρή πιθανότητα αυτή τη φορά να διωχθούν τα πιστοποιημένα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς Παλαιστίνιοι, Άραβες και έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία, με πλήρη υποστήριξη των BRICS, θα σχηματίσουν μια αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Νότο επιτροπή για να παραπέμψουν το Τελ Αβίβ και τις ένοπλες δυνάμεις του στο δικαστήριο.

Ξεχάστε το μολυσμένο ΔΠΔ, που παραμένει υποταγμένο στην τάξη των κανόνων του Ηγεμόνα. Οι BRICS θα βοηθήσουν να επαναφέρουν το διεθνές δίκαιο στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής, όπως προβλεπόταν όταν γεννήθηκε ο ΟΗΕ το 1945 πριν ευνουχιστεί.

Η γενοκτονία της Γάζας αναγκάζει επίσης όλα τα γεωγραφικά πλάτη του Παγκόσμιου Νότου να είναι πιο περιεκτικοί - όπως το να εμβαθύνουμε στη σοφία της κοινής, αλληλένδετης προ-νεωτερικής ιστορίας μας. Όλοι όσοι έχουν συνείδηση έχουν αναγκαστεί να σκάψουν βαθιά μέσα τους για να βρουν εξηγήσεις για τα αδικαιολόγητα. Με αυτή την έννοια, είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι τώρα.  

Όπως έχουν τα πράγματα, καμία δύναμη -η Δύση επειδή την αρνείται- οι BRICS και ο Παγκόσμιος Νότος επειδή δεν έχουν κάνει ακόμα το παιχνίδι τους- δεν ήταν ικανή να σταματήσει μια Τελική Λύση που διεξάγεται από μια ρατσιστική, εθνοκεντρική ιδεολογία.

Ωστόσο, αυτό ανοίγει επίσης την τρομακτική πιθανότητα πως καμία δύναμη δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να σταματήσει τον Άξονα της Αντίστασης όταν έρθει το "σήμα" για να πέσει η αυλαία του Σιωνιστικού Σχεδίου. Μέχρι τότε, ο Άξονας θα έχει μια ύψιστη ηθική επιταγή, που θα αναγνωρίζεται, ακόμη και θα προτρέπεται, από τους πληθυσμούς παγκοσμίως.

Εκεί λοιπόν βρισκόμαστε τώρα: αξιολογώντας την πυρακτωμένη συμμετρία μεταξύ ανικανότητας και επιταγής. Το αδιέξοδο θα αρθεί - ίσως νωρίτερα απ' ό,τι όλοι περιμένουμε.

Αυτό προκαλεί μια σύγκριση με ένα προηγούμενο αδιέξοδο. Το σημερινό αδιέξοδο μεταξύ μιας διεστραμμένης, ευτελούς εκδοχής του εβραϊκού "πολιτισμού" και του αναδυόμενου ισλαμικού εθνικισμού - ας το ονομάσουμε "πολιτισμικό Ισλάμ" - αντικατοπτρίζει το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν οι προτεινόμενες από τη Ρωσία συνθήκες για το "αδιαίρετο της ασφάλειας" απορρίφθηκαν από την Ουάσινγκτον. Εκ των υστέρων, αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για μια ειρηνική διέξοδο από τη σύγκρουση μεταξύ της Heartland και της Rimland.

Ο Ηγεμόνας την απέρριψε. Η Ρωσία έκανε το παιχνίδι της - και επιτάχυνε εκθετικά την παρακμή του Ηγεμόνα.

Το τραγούδι παραμένει το ίδιο, από τις στέπες του Ντόνμπας μέχρι τις πετρελαιοπηγές της Δυτικής Ασίας. Πώς μπορεί ο πολυπολικός Παγκόσμιος Νότος - που εκπροσωπείται όλο και περισσότερο από τους διευρυμένους BRICS - να διαχειριστεί μια οργισμένη, φοβισμένη, εκτός ελέγχου ιμπεριαλιστική Δύση που κοιτάζει στην άβυσσο της ηθικής, πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail