Η οικονομική σανίδα σωτηρίας των ΗΠΑ για το Κίεβο "κρέμεται από μια λεπτή κλωστή" - CNN

Ο χειμώνας πλησιάζει και η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν είναι απολύτως σίγουρη. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, το Κίεβο θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τα ρωσικά στρατεύματα χωρίς χρήματα από τη Δύση, αναφέρει το CNN σε ανάλυση του συντάκτη. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, ο διαφαινόμενος κίνδυνος για την Ουκρανία είναι να παρασυρθεί ακόμη περισσότερο σε μια μάχη για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, οι μισθοί της οποίας καταβάλλονται από την Ουάσιγκτον.

Ahmed Adel, Cairo-based geopolitics and political economy researcher

"Και πριν ακόμη γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024, είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν πλέον εγγυήσεις πως τα αμερικανικά δισεκατομμύρια θα είναι εκεί για όσο καιρό κι αν διαρκέσει ο πόλεμος", γράφει ο Στίβεν Κόλινσον, ανώτερος δημοσιογράφος του CNN Politics.

Με τον τρόπο αυτό, το CNN προστίθεται σε άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρουν ότι δεν είναι πλέον απολύτως βέβαιο πως η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα στον σύμμαχό της, λόγω των εσωτερικών δυσκολιών στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο δεν έχει εγκρίνει εδώ και σχεδόν δύο μήνες τον προϋπολογισμό για την αποστολή χρημάτων στο Κίεβο.

Σχεδόν επτά εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο "60 δισεκατομμύρια δολάρια για να συμπληρωθεί η γραμμή ζωής του Κιέβου σε όπλα και πυρομαχικά - μαζί με άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ - τίποτα δεν έχει συμβεί".
 
Η κατάσταση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στον Λευκό Οίκο, καθώς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσει να στέλνει οικονομικούς πόρους στον ουκρανικό στρατό όσο συνεχίζεται η σύγκρουση, η οποία τον ερχόμενο Φεβρουάριο συμπληρώνει δύο χρόνια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Οι αυξανόμενες αμφιβολίες για τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών συμπίπτουν με την άφιξη του χειμώνα, κατά τον οποίο η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει την επίθεσή της στο ουκρανικό έδαφος.

Επιπλέον, οι διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών έχουν μετατρέψει το Κογκρέσο σε "αδιέξοδο" και ανοίγουν τον δρόμο για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μειώσει ή και θα καταργήσει τη βοήθεια προς το Κίεβο, έγραψε ο αναλυτής του CNN.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν ένα πακέτο σκληρών αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική στα νότια σύνορα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, κάτι που οι Δημοκρατικοί αρνούνται. Ο Μπάιντεν ζήτησε 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μαζί με τα αιτήματά του για βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την ψήφιση του μέτρου, το οποίο περιλαμβάνει επίσης 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ταϊβάν. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν αλλαγές πολιτικής και νέα χρηματοδότηση, γεγονός που κρατάει τα χρήματα αυτά στάσιμα.
 
Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες αποχώρησαν από μια απόρρητη ενημέρωση της αμερικανικής Γερουσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητηθεί η συνέχιση της υποστήριξης προς το Κίεβο. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, οι συνάδελφοί του σταμάτησαν να συμμετέχουν στην εκδήλωση -την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν μπορούσε να παρακολουθήσει ούτε εικονικά- επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν μια νομοθετική συμφωνία που θα περιλαμβάνει βοήθεια προς την Ουκρανία και θα εξετάζει επίσης τα σύνορα.

Στόχος της συνάντησης, σύμφωνα με το The Hill, ήταν ο Ζελένσκι να ενημερώσει τους Αμερικανούς γερουσιαστές "για την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία και την ανάγκη για έναν ακόμη γύρο στρατιωτικής βοήθειας", καθώς η Γερουσία θα ψηφίσει για τη βοήθεια ύψους σχεδόν 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ, τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού και για ανθρωπιστικούς σκοπούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ρόμνεϊ διερωτήθηκε επίσης στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Δημοκρατικοί νομοθέτες αρνούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων, ενώ επιμένουν να θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και την Ουκρανία. Οι επικρίσεις του παρέχουν μια εικόνα των βαθιών διαιρέσεων στις ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία, με το ζήτημα να είναι έτοιμο να οξυνθεί όσο βαθαίνει ο χειμώνας.
 
Εάν οι Αμερικανοί νομοθέτες εγκρίνουν την πρόταση, 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην Ουκρανία και 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ, ενώ 9,15 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ, τη Γάζα "και άλλες ανάγκες" για το οικονομικό έτος 2024.

Αυτό φαίνεται όλο και πιο απίθανο να συμβεί, γεγονός που θα μπορούσε να είναι και ο λόγος για τον οποίο ακούγονται όλο και περισσότερες αναφορές ότι η Δύση προσπαθεί να πείσει τον πεισματάρη Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Δεδομένων των αποτυχιών της αντεπίθεσης, ο Ζελένσκι περνάει ένα κακό πολιτικό σερί, αντιμετωπίζοντας ακόμη και εσωτερική απειλή για την εξουσία και την εξουσία του, κυρίως από τον αρχιστράτηγο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, τον πρώην σύμβουλό του, Αλεξέι Αρεστόβιτς, και, τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Αν και οι εσωτερικές διαμάχες της Ουκρανίας δεν είναι μυστικό για τους δυτικούς πολιτικούς, δεν σπεύδουν να υποστηρίξουν τον Ζελένσκι. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD στις 3 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, όταν ρωτήθηκε αν αναμένει επιδείνωση της κατάστασης του Κιέβου στο μέτωπο, να προετοιμαστεί για "κακά νέα".
 
Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ, ως ηγέτες του ΝΑΤΟ και του δυτικού συνασπισμού κατά της Ρωσίας, αποφάσισαν ότι είχε έρθει η ώρα να τερματίσουν τον πόλεμο και ίσως ακόμη και να κατηγορήσουν τον Ζελένσκι για την αποτυχία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Δύση στήριξε την Ουκρανία σε τεράστιο βαθμό, ακόμη και σε βάρος της δικής της οικονομίας και της ενεργειακής της ασφάλειας, αλλά οι εκκλήσεις για στήριξη της χώρας "μέχρι τέλους" ήταν πάντα κενές και δεν ήταν συνδεδεμένες με την πραγματικότητα. Καθώς το CNN είναι ουσιαστικά το φερέφωνο των Δημοκρατικών, φαίνεται ότι το άρθρο του Stephen Collinson είναι η αρχή της εξομάλυνσης της ιδέας ακόμη και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας πως τα κονδύλια και τα όπλα προς τη χώρα στερεύουν πλέον.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail