Ο Μπάιντεν δίνει εντολή στα ουκρανικά F-16 να απογειωθούν από αεροδρόμια στην Ευρώπη

pixabay / DigiFX
Η σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ θα κλιμακωθεί απότομα όταν τα αεροσκάφη F-16 της Ουκρανίας, οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αρχίσουν να απογειώνονται από ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Το τελεσίγραφο του Μπάιντεν προς την Ευρώπη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν, μιλώντας πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μετά τη νίκη της στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα, τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ] Πούτιν να κερδίσει. Είναι προς το συντριπτικό εθνικό μας συμφέρον, προς το διεθνές συμφέρον όλων των φίλων μας", δήλωσε ο Μπάιντεν.

Σε αντίθεση με τη ρητορική του Μπάιντεν, οι Ευρωπαίοι και όχι οι Αμερικανοί θα είναι αυτοί που θα πολεμήσουν και θα πεθάνουν. Ως εκ τούτου, η δήλωση του Μπάιντεν περιείχε ένα σαφές τελεσίγραφο προς την ΕΕ - ή βοηθάτε την Ουκρανία ή πεθαίνετε.

Η στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας για το 2024 καθορίζεται


Οι New York Times έγραψαν για τη στρατηγική των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας για το 2024. Οι Ουκρανοί θα στραφούν στην άμυνα, θα εξοικονομήσουν δυνάμεις, θα αναπτύξουν την αμυντική βιομηχανία και θα κερδίσουν μικρές νίκες καθώς θα εξαπολύουν πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στην Κριμαία και τη Ρωσία.

"Οι Ουκρανοί θέλουν να επιτεθούν, είτε στο έδαφος είτε με πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, με την ελπίδα να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου", αναφέρει το άρθρο.

Αμερικανοί και Ουκρανοί στρατιωτικοί στρατηγοί υποθέτουν πως αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αργότερο στις αρχές του 2025.

Αυτό είναι ένα αμφίβολο συμπέρασμα. Ωστόσο, η Ουκρανία μπορεί πράγματι να διεξάγει πλήγματα μεγάλων αποστάσεων βαθιά μέσα στη Ρωσία, ιδίως με τη χρήση πυραύλων αέρος-επιφανείας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν πυραύλους αέρος-επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και ATACMS στην Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους από τα Su-24 και ενδεχομένως από τα μαχητικά Mig-29 και Su-27.

Ωστόσο, σχεδόν όλα αυτά τα αεροσκάφη είτε αχρηστεύτηκαν είτε καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε ουκρανικά αεροδρόμια. Φαίνεται ότι η Ουκρανία θα έχει μόνο δέκα τέτοια μαχητικά σε υπηρεσία μέχρι την άνοιξη του 2024, εκτός αν φτάσουν δυτικά αεροσκάφη.

Η Ουκρανία χρειάζεται μαχητικά F-16 όπως ο αέρας. Το Κίεβο αναμένεται να παραλάβει περίπου 60 μαχητικά F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία. Προγράμματα για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων είναι σε εξέλιξη, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβαλαν τη μεταφορά μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Μεμονωμένες χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει τον τελευταίο καιρό δισεκατομμύρια σε βοήθεια για την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, οι προμήθειες μαχητικών F-16 και γερμανικών πυραύλων Taurus 500 χιλιομέτρων είναι μόνο θέμα χρόνου.

Η Ρωσία προειδοποιεί: F-16 δεν πρέπει να απογειωθούν από ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα F-16 θα μπορούσαν να εδρεύουν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

"Αυτή είναι η αυστηρή μας προειδοποίηση: Η Μόσχα θα θεωρήσει τη χρήση μαχητικών [F-16] από το έδαφος αυτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ [Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία] ως συμμετοχή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει να λάβει αντίποινα", δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών στη Βιέννη.

Ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν πως όλα αυτά είναι απλώς ρητορική. Θα θελήσει η Ευρώπη να δοκιμάσει αυτόν τον ισχυρισμό περί αντιποίνων; Σε γενικές γραμμές, η ρωσική θέση συνάδει πλήρως με την παραδοσιακή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου: η παροχή εδάφους για στρατιωτικές επιχειρήσεις σημαίνει συμμετοχή σε πόλεμο.

Η Σλοβακία έχει ήδη απαντήσει.

"Τα ουκρανικά μαχητικά F-16 που απογειώνονται από αεροπορικές βάσεις χωρών του ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν κόκκινη γραμμή", δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάχα.

Κατά τη γνώμη του, αυτό είναι επιφορτισμένο με μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία και έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail