Focus: Η άρνηση της Ουκρανίας να διαμετακομίσει ρωσικό φυσικό αέριο θα πλήξει σκληρά την Ευρώπη

pixabay / ds_30
Freepen.gr - Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα προκληθούν από την άρνηση της Ουκρανίας να διαμετακομίσει το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και σε μετεγκατάσταση της παραγωγής, γράφει το γερμανικό έντυπο Focus.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Naftogaz, Alexey Chernyshov, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανανεώσει τη συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία λήγει στα τέλη του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις ολοκληρωθεί η σύμβαση, η διαμετακόμιση θα σταματήσει.

«Η Ουκρανία δεν θέλει να στείλει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη από το 2025. Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι στενά συνδεδεμένη, το καύσιμο θα μπορούσε να γίνει ακριβό για τους Γερμανούς καταναλωτές», γράφει η δημοσίευση. 

Σύμφωνα με τη Σβετλάνα Ιονίκοβα, καθηγήτρια οικονομικών και ενέργειας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, μια τέτοια κίνηση από το Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε υψηλότερες τιμές, αλλά και σε μετεγκατάσταση της παραγωγής.

«Πέντε έως δέκα τοις εκατό της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας θα μπορούσε να μεταφερθεί μόνιμα στο εξωτερικό», είπε η αναλύτρια.

Η εμπειρογνώμονας ενεργειακής πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών Malte Küper πρόσθεσε πως η αύξηση των τιμών σε μια ευρωπαϊκή χώρα οδηγεί σε υψηλότερο κόστος σε άλλα μέρη της ΕΕ .

«Εάν η Αυστρία αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου, τότε το φυσικό αέριο μας (στη Γερμανία) θα γίνει πιο ακριβό», κατέληξε ο Küper.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail