Ο Μπάιντεν πρέπει να έχει μια "ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση" με τον Ζελένσκι για να τερματιστεί ο πόλεμος - The Guardian

Ο Λευκός Οίκος χρειάζεται ένα Σχέδιο Β που να βασίζεται στην πραγματικότητα μετά την αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης και την αυξανόμενη απώλεια υποστήριξης στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της Ρωσίας, υποστήριξε η Έμα Άσφορντ στις 8 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα Guardian.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Ο πρόεδρος Μπάιντεν εκφώνησε ομιλία από τον Λευκό Οίκο καλώντας το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια για την Ουκρανία. Δοκίμασε όλα τα κόλπα του βιβλίου: επεσήμανε τα εγχώρια οικονομικά οφέλη των στρατιωτικών δαπανών, τόνισε τις επιπτώσεις της βοήθειας στην εθνική ασφάλεια και κατηγόρησε ακόμη και τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο πως έδωσαν στον "Πούτιν το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να ελπίζει". [...] Ώρες αργότερα, κάθε Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ψήφισε κατά του νομοσχεδίου που θα έδινε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία", γράφει το δημοσίευμα.

Το άρθρο απευθύνεται: "Είναι απλώς το τελευταίο πλήγμα για την Ουκρανία, καθώς κάτι που μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν σχεδόν αναπόφευκτο -η συνέχιση της αμερικανικής χρηματοδότησης του πολέμου- έχει γίνει εξαιρετικά αβέβαιο. Είναι μια ένδειξη του βαθμού στον οποίο η βοήθεια για την Ουκρανία έχει γίνει πολιτικό ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και ένα σημάδι ότι είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης στην προεδρική εκστρατεία του επόμενου έτους".
Το δημοσίευμα ασχολείται επίσης με "το τελευταίο πλήγμα για την Ουκρανία" σε σχέση με την εξέγερση της βορειοαμερικανικής αντιπολίτευσης για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Κιέβου. Η διατήρηση της βοήθειας προς την ευρωπαϊκή χώρα από την Ουάσινγκτον θεωρούνταν σχεδόν αναπόφευκτη μέχρι πριν από λίγους μήνες, αλλά έχει καταστεί εξαιρετικά αβέβαιη.

Η εξέγερση των μελών του Κογκρέσου σχετικά με τη δυνατότητα διατήρησης της πολιτικής λευκής επιταγής της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ουκρανία, δεδομένης της αποτυχίας της αντεπίθεσης και της απώλειας της δυτικής υποστήριξης προς τον Ζελένσκι.

"Ο πόλεμος στη Γάζα αφαιρεί την προσοχή και τους πόρους από την Ουκρανία και οι αλληλοκατηγορίες για την αποτυχημένη χειμερινή επίθεση -μαζί με σημάδια διχόνοιας μεταξύ των Ουκρανών ηγετών- έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις διαρροές στρατηγικών ειδήσεων", αναφέρει το άρθρο, ζωγραφίζοντας ένα ζοφερό μέλλον για το Κίεβο και τις πολεμικές του φιλοδοξίες.

Μάλιστα, ο Guardian επισημαίνει ακόμη ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα ήταν προβλέψιμα εδώ και μήνες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης, κάτι που απέχει πολύ από τα αρχικά αναφερόμενα, αν αναλογιστεί κανείς πως η βρετανική εφημερίδα υπήρξε μία από τις πιο ηχηρές και βομβαρδιστικές πηγές προπαγάνδας.
 
Το αμερικανικό κοινό, κουρασμένο από δύο δεκαετίες πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν επρόκειτο ποτέ να υποστηρίξει μια αδιέξοδη σύγκρουση στην Ουκρανία, ειδικά όταν αυτή έχει ήδη κοστίσει στον Αμερικανό φορολογούμενο περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θα δώσουν προτεραιότητα στις αμυντικές επενδύσεις και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά και εξοπλισμό κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post επεσήμανε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν πληρούσαν τον ελάχιστο πήχη επιτυχίας στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με την Washington Post, τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν αναντίστοιχα μεταξύ των απόψεων της Ουάσινγκτον και του Κιέβου για την στρατηγική, των κακών τακτικών αποφάσεων του καθεστώτος και των ρωσικών αμυντικών οχυρώσεων που αποδείχθηκαν πολύ πιο στέρεες και αποτελεσματικές από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ουκρανός Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny, δήλωσε μάλιστα στον Economist, πως ο πόλεμος βρισκόταν σε αδιέξοδο. Ο ισχυρισμός ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο είναι επίσης αυταπάτη, καθώς η Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επίθεση για ολόκληρο το 2023, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί το 2024.
 
Ωστόσο, ακόμη και αν εμμείνει στην αφήγηση του "αδιεξόδου", ο Guardian ισχυρίζεται ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μετά από 18 μήνες δυτικής θριαμβευτικής ρητορικής, η πραγματικότητα έχει αρχίσει να μπαίνει στο προσκήνιο.

"Τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Κίεβο και οι δυτικοί εταίροι τους πρέπει να απαντήσουν σε ορισμένα προκλητικά ερωτήματα: Πόσα εδάφη μπορεί ρεαλιστικά να ανακτήσει η Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα;" διερωτάται η εφημερίδα.

Ο συντάκτης προσθέτει: "Το μεγάλο μακροπρόθεσμο ερώτημα για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ποια θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση είναι περιέργως απρόθυμη να εξετάσει τη μελλοντική πορεία του πολέμου και κατά πόσο είναι βιώσιμος".
 
Όμως, δεδομένων των συνθηκών, το καθεστώς του Κιέβου "πρέπει να διαμορφώσει ένα εύλογο σχέδιο Β για το πώς θα προχωρήσει - είτε το Κογκρέσο εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση είτε όχι". Ως εκ τούτου, ο Guardian πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον, ως ο κύριος κινητήριος μοχλός και χορηγός της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τον σύμμαχό της στην Ανατολική Ευρώπη που επιδιώκει να εισβάλει σε περιοχές που τώρα κυβερνά η Ρωσία, όπως ψήφισαν οι λαοί αυτών των εδαφών και να ανοίξει γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Η βρετανική εφημερίδα καταλήγει καλώντας τον Δημοκρατικό πρόεδρο να έχει μια "ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση" με το καθεστώς Ζελένσκι για να υποστηρίξει τον τερματισμό της αντιπαράθεσης, η οποία, αν και δεν θα είναι "απαραίτητα δημοφιλής, είτε στο Κίεβο είτε στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη [...] Αλλά είναι ένα σχέδιο που μπορεί να αποτρέψει τις απώλειες της Ουκρανίας".

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail