Καταστολή της ισραηλινής αεροπορικής άμυνας: Η Χεζμπολάχ πλήττει δύο συστοιχίες Iron Dome σε νέα κλιμάκωση

Freepen.gr - Μετά από δύο και πλέον μήνες κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της λιβανέζικης πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ, οι οποίες ξεκίνησαν από την τελευταία ως απάντηση στην έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει αρχίσει να στοχεύει ισραηλινά μέσα αεράμυνας, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως τα πλήγματα στις 18 Δεκεμβρίου έπληξαν για πρώτη φορά δύο συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος Iron Dome. Ο Σιδηρούς Θόλος είναι η χαμηλότερη βαθμίδα του πολυεπίπεδου δικτύου αεράμυνας του Ισραήλ και προορίζεται για την αναχαίτιση μέσων μικρού βεληνεκούς, χαμηλού ύψους και σχετικά χαμηλού κόστους, όπως πυραυλικό πυροβολικό και μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με συστήματα όπως το Barak 8 και το David's Sling, τα οποία είναι βελτιστοποιημένα για τη στόχευση περιουσιακών στοιχείων όπως αεροσκάφη και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Δεδομένου ότι τόσο η Χεζμπολάχ όσο και οι παλαιστινιακές πολιτοφυλακές στη Γάζα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά μέσων πυραυλικού πυροβολικού για να πλήξουν ισραηλινούς στόχους, η διάβρωση των δυνατοτήτων του Iron Done έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για μελλοντικές επιθέσεις. Η Χεζμπολάχ αναπτύσσει επίσης μια σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους.

Ενώ η αποτελεσματικότητα του συστήματος Iron Dome έχει συχνά αμφισβητηθεί από τις προηγούμενες συγκρούσεις του, τα περιορισμένα πυρομαχικά του και το ακραίο κόστος κάθε βολής έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η προστασία του - ιδίως έναντι των οπλοστασίων της Χεζμπολάχ, τα οποία είναι τάξεις μεγέθους πιο ισχυρά από εκείνα που αναπτύσσουν οι παλαιστινιακές ομάδες. Οι ελλείψεις σε πυρομαχικά επιφανείας-αέρος στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας οδήγησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να προβούν σε επείγουσες παραδόσεις νέων μέσων λίγο μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ των πολιτοφυλακών που εδρεύουν στη Γάζα και των ισραηλινών δυνάμεων στις 7 Οκτωβρίου. Οι συστοιχίες Iron Dome που φέρεται να επλήγησαν είχαν την έδρα τους στη βόρεια περιοχή Kabri κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, ενώ η επίθεση φέρεται να έγινε με βλήματα πυροβολικού άγνωστης προέλευσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail