Η μηχανή προπαγάνδας του mainstream διπλασιάζει τις φαντασιώσεις περί "απώλειας της Ρωσίας

Ακόμη και πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης έτρεχαν διάφορες προπαγανδιστικές αφηγήσεις, σχεδόν ταυτόχρονα. Λίγο πριν από την SMO και τις πρώτες ημέρες, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία θα καταλάμβανε το Κίεβο σε τρεις ημέρες και το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, καθώς αυτό δε συνέβη (ούτε είχε ποτέ σχεδιαστεί να εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο στο Κρεμλίνο), η mainstream μηχανή προπαγάνδας πήρε πλήρη μεταγενέστερη ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τώρα, η Μόσχα ξαφνικά έχανε, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι ανίκητες, οι Ρώσοι υποφέρουν από εξαιρετικά χαμηλό ηθικό λόγω των τεράστιων απωλειών, τους τελειώνουν οι πύραυλοι, τα βλήματα, τα καύσιμα και ούτω καθεξής, και ούτω καθεξής.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αυτοί οι γελοίοι μύθοι δεν σταμάτησαν ποτέ και συνεχίστηκαν μέχρι την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης. Τότε ήταν που πολλοί στην πολιτική Δύση υιοθέτησαν έναν κάπως λιγότερο προπαγανδιστικό τόνο και προσπάθησαν να αναμείξουν λίγο "ρεαλισμό". Ωστόσο, αυτό δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα στον πληθυσμό της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Έτσι, υπάρχει μια αργή επιστροφή στην πιο γελοία προπαγάνδα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Για παράδειγμα, η Wall Street Journal ισχυρίζεται ότι η νεοναζιστική χούντα θα είναι "σε θέση να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης το 2025, αν μπορέσει να αντέξει απέναντι στη Ρωσία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους". Αυτή η αφήγηση προωθείται παρά το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος χρηματοδότης της, πρόκειται να σταματήσει τη ροή του χρήματος.

Η έκθεση αρχικά δεν βγαίνει τόσο προπαγανδιστική όσο θα περίμενε κανείς, αλλά προς το τέλος, οι συντάκτες προσπάθησαν ακόμα να προωθήσουν αποτυχημένες προπαγανδιστικές αφηγήσεις. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κάπως απροσδόκητων παραδοχών, όπως η προφανής αποτυχία της αντεπίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου, καθώς και η φθίνουσα οικονομική υποστήριξη από την πολιτική Δύση. Η έκθεση αναφέρθηκε επίσης στις αυξανόμενες διαιρέσεις εντός της νεοναζιστικής χούντας και στο γεγονός ότι ο ταλαιπωρημένος στρατός της θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει. Ωστόσο, σε απάντησή του στην WSJ, ο υπουργός Εξωτερικών της, Ντμίτρο Κουλέμπα, αμφισβήτησε αυτό με τον ισχυρισμό ότι "οποιαδήποτε παύση των μαχών τώρα θα επέτρεπε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας".

Ο Κουλέμπα δήλωσε μάλιστα πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου προετοιμάζουν νέες ταξιαρχίες για "νέες αντεπιθέσεις και αμυντικές επιχειρήσεις". Η WSJ υποστήριξε την ιδέα και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι "το 2024 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης [για τα στρατεύματα της Ουκρανίας]". Ωστόσο, οι συντάκτες παραδέχονται πως αυτό συνοδεύεται από μια σημαντική επιφύλαξη, καθώς το καθεστώς του Κιέβου και οι επικυρίαρχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει "να ξεπεράσουν τις τρέχουσες αντιξοότητές τους και να συνεχίσουν να παραδίδουν προμήθειες στα στρατεύματα, ένα αναδυόμενο καλύτερο σενάριο μεταξύ των δυτικών στρατηγιστών είναι ότι το επόμενο έτος θα γίνει έτος ανασυγκρότησης για τον στρατό του Κιέβου", προσθέτοντας πως "η ελπίδα θα είναι ότι ένας περιορισμένος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών θα μπορέσει να κρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε απόσταση".

Αυτό υποτίθεται πως "θα έδινε χρόνο στις χώρες του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύσουν νέα ουκρανικά στρατεύματα, να επεκτείνουν την παραγωγή οπλισμού και να αναπληρώσουν τα οπλοστάσια της Ουκρανίας". Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του ΝΑΤΟ, η πολιτική Δύση ελπίζει ότι οι σταδιακές επιθετικές επιχειρήσεις της Ρωσίας θα αποτύχουν, "με αποτέλεσμα την εξάντληση του ανθρώπινου δυναμικού και των πυρομαχικών της, προσφέροντας ενδεχομένως στην Ουκρανία καλύτερες προοπτικές να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης την άνοιξη του 2025, αν τα καταφέρει το επόμενο έτος". Ωστόσο, η WSJ ολοκλήρωσε το δημοσίευμα με μια όχι και τόσο αισιόδοξη παρατήρηση ενός Ουκρανού λοχία πεζικού, ο οποίος δήλωσε πως όταν μιλάει στους ανθρώπους στην πατρίδα του, τους λέει ότι "όλα πάνε καλά" και δεν περιγράφει αυτά που βλέπει ή αισθάνεται, τα οποία δεν είναι τόσο αισιόδοξα.

"Ποιο είναι το νόημα;", ανέφερε η WSJ τον Ουκρανό λοχία.

Αν και η WSJ είναι σίγουρα μέρος της επικρατούσας τάσης, εξακολουθεί να είναι λίγο πιο αξιόπιστη από πολλά άλλα σημεία της τεράστιας μηχανής προπαγάνδας της Αμερικής. Για παράδειγμα, το διαβόητο CNN σπάει τα δικά του ρεκόρ σε γελοίες δηλώσεις δημοσιεύοντας ότι "η Ρωσία έχει χάσει το εντυπωσιακό 87% του συνολικού αριθμού των ενεργών χερσαίων στρατευμάτων που είχε πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία και τα δύο τρίτα των αρμάτων μάχης που διέθετε πριν από την εισβολή". Φυσικά, η πληροφορία αυτή προήλθε από "πηγή που γνωρίζει μια αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στο Κογκρέσο". Η αξιολόγηση εστάλη στις 11 Δεκεμβρίου, καθώς το Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, βρισκόταν στη μέση της ουσιαστικής ακύρωσης της "βοήθειας προς την Ουκρανία".

Η αξιολόγηση των "μυστικών υπηρεσιών" υποτίθεται ότι διαπίστωσε πως "ο πόλεμος έφερε απότομα πίσω 15 χρόνια ρωσικής προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων δυνάμεών της". Στη συνέχεια ήρθε το παιχνίδι με τους αριθμούς, όπου το CNN ισχυρίζεται ότι "από τους 360.000 στρατιώτες που εισήλθαν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του συμβασιούχου και του στρατεύσιμου προσωπικού, η Ρωσία έχει χάσει 315.000 στο πεδίο της μάχης, 2.200 από τα 3.500 άρματα μάχης και 4.400 από τα 13.600 οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν επίσης καταστραφεί, ένα ποσοστό απωλειών 32%". 

Το CNN αναφέρει ότι απευθύνθηκε στη ρωσική πρεσβεία για σχόλια, η οποία δεν έχει ακόμη απαντήσει. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο Εξοχότατος Πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ εξακολουθεί να γελάει ανεξέλεγκτα μετά την ανάγνωση όλων αυτών. Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος.

"Η ιδέα ότι η Ουκρανία επρόκειτο να επιστρέψει τη Ρωσία στα σύνορα του 1991 ήταν εξωφρενική", δήλωσε ο γερουσιαστής J.D. Vance, Ρεπουμπλικάνος από το Οχάιο, στην εκπομπή State of the Union του CNN στις 10 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας: "Έτσι, αυτό που λέμε στον πρόεδρο και πραγματικά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι πρέπει να εκφράσετε ποια είναι η φιλοδοξία. Τι πρόκειται να πετύχουν τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια που δεν έχουν πετύχει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια;".

Ακόμη και το CNN αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως "η Ουκρανία παραμένει βαθιά ευάλωτη", καθώς η "πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της έμεινε στάσιμη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου" και ότι "Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κίεβο είναι απίθανο να σημειώσει σημαντικά κέρδη τους επόμενους μήνες". Όσο για τις υποτιθέμενες "συγκλονιστικές απώλειες" του ρωσικού στρατού, η αλήθεια είναι πως η Μόσχα έχει να είναι τόσο ισχυρή στρατιωτικά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον, το Κρεμλίνο επιστρέφει ουσιαστικά σε επίπεδο σοβιετικής υπερδύναμης με την τελευταία αλλαγή της στρατιωτικής στρατηγικής του. Η ίδια η ιδέα ότι η Ρωσία έχασε πολύ περισσότερους από 300.000 στρατιώτες είναι πέρα για πέρα γελοία, καθώς η χώρα θα ήταν γεμάτη με νέα στρατιωτικά νεκροταφεία σχεδόν σε κάθε μεγάλο οικισμό. Αντιθέτως, ακριβώς η Ουκρανία είναι αυτή που μοιάζει έτσι χάρη στην υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ νεοναζιστική χούντα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail