Nikkei Asia: Ο Πούτιν είπε στον Σι Τζινπίνγκ ότι η Ρωσία θα πολεμήσει με την Ουκρανία για πέντε χρόνια

Photo: Openverse by The Presidential Press and Information Office is licensed under CC BY 4.0
Η ιαπωνική έκδοση Nikkei Asia δημοσίευσε ένα άρθρο που έγραψε ένας από τους συντάκτες της, ο Katsuji Nakazawa. Το άρθρο αναλύει τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον αντίκτυπό τους σε άλλες χώρες. Ο συγγραφέας έδωσε κατ' αρχάς προτεραιότητα προσοχή στη συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του δημοσιεύματος, ο Πούτιν είπε τότε στον Σι ότι η Ρωσία θα πολεμήσει στην Ουκρανία για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

"Αυτός ήταν προφανώς ο τρόπος του Πούτιν να συνοψίσει μια κατάσταση που εκείνη την στιγμή δεν ήταν ευνοϊκή για τη Ρωσία και να διαβεβαιώσει τον Σι ότι η Ρωσία θα βγει νικήτρια στο τέλος", έγραψε ο Nakazawa.

Ο δημοσιογράφος πιστεύει επίσης πως ο Πούτιν προειδοποίησε έτσι τον Σι Τζινπίνγκ να μην αλλάξει τη φιλορωσική του θέση. Τα σχόλια του Πούτιν που έκανε στη σύνοδο κορυφής περιείχαν το κλειδί για την κατανόηση μιας σειράς μυστηριωδών γεγονότων στις ρωσοκινεζικές σχέσεις, πιστεύει ο Katsuji Nakazawa.

Η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία την επομένη της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν παρών στην τελετή έναρξης των Αγώνων. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα δημοσιογράφο, ο Ρώσος ηγέτης δεν ενημέρωσε τον Σι για την πραγματική κλίμακα της επικείμενης στρατιωτικής επιχείρησης. Ο Σι Τζινπίνγκ φέρεται να έτρεφε μνησικακία εναντίον του Ρώσου προέδρου εξαιτίας αυτού, πιστεύει ο συντάκτης του άρθρου στο ιαπωνικό δημοσίευμα.

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη συνάντηση του Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, η Κίνα έστειλε ειρηνευτική αποστολή στην Ευρώπη. Με απλά λόγια, ο Σι Τζινπίνγκ αναζητούσε μια διπλωματική διευθέτηση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από την Κίνα.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα δημοσιογράφο, η ΛΔΚ γνωρίζει πολύ καλά το γεγονός ότι αν η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχιστεί για άλλα πέντε χρόνια, η Κίνα θα βρεθεί επίσης υπό σοβαρή πίεση από τη Δύση λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επιπλέον, ο συντάκτης του δημοσιεύματος σημειώνει πως η πολύπλοκη σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχει σοβαρό αντίκτυπο στις πολιτικές άλλων χωρών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ο Katsuji Nakazawa πιστεύει ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, εάν ξεπεράσει το χρονικό πλαίσιο που ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επηρεάσει διάφορα θέματα που σχετίζονται με το ζήτημα της Ταϊβάν. Η Κίνα δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την ενοποίηση της Ταϊβάν, δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail