Η Μόσχα on the Rocks

Photo: Public domain
Και στη συνέχεια, τυχαία, σχεδόν σαν να ήταν κάτι που έγινε εκ των υστέρων, ενώ συναντούσε ήρωες του Ντονμπάς, ο Πούτιν ανακοινώνει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια δημοτικότητά του - τουλάχιστον 80% σε εθνικό επίπεδο - είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2030.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Καλώς ήρθατε στο VVP-2024. Άφθονος χρόνος για κατά συρροή συναντήσεις με τον αγαπητό του φίλο Σι Τζινπίνγκ. Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας - υπεύθυνη να ανοίξει το δρόμο προς την πολυπολικότητα - έχει προγραμματιστεί να λικνιστεί προοδευτικότερα από τους Emerson, Lake και Palmer στον Τάρκο ("Have you walked in the stones of years?").

Αυτές ήταν μεθυστικές μέρες στην εκθαμβωτική, χιονισμένη Μόσχα. Αρχικά, ας προχωρήσουμε σε μια ονομαστική αναφορά όλων εκείνων των δεικτών που παραδέχονται απρόθυμα ακόμη και τα λυσσασμένα νατοϊκά μέσα ενημέρωσης.

Μια κατασκευαστική έκρηξη βρίσκεται σε ισχύ σε μια ημιπολεμική οικονομία. Οι επενδύσεις ανεβαίνουν, ανεβαίνουν και φεύγουν - μεταξύ άλλων και από ύποπτους Ρώσους ολιγάρχες που δεν μπορούν πια να παρκάρουν τα κεφάλαιά τους στη Δύση.

Ο τουρισμός ανεβαίνει και ανεβαίνει - συμπεριλαμβανομένων των λεγεώνων κινεζικών τουριστικών ομάδων και του καθενός και του γείτονά του από τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ασία. Υπάρχει μια έκρηξη στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου - καθώς οι πελάτες της ΕΕ συνεχίζουν να αγοράζουν φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας ή, προς τέρψη του Νέου Δελχί, επανασυσκευασμένο στην Ινδία πετρέλαιο.

Το γουάν αντικαθιστά το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ.

Κανόνες υποκατάστασης των εισαγωγών - ενώ παράλληλα τα Made in Turkey ή Made in China προϊόντα αντικαθιστούν τα ευρωπαϊκά.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το ΔΝΤ στοιχημάτιζε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 2,3%. Τώρα αυτό το φυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχεται πως το ρωσικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2%. Στην πραγματικότητα είναι 3%, σύμφωνα με τον ίδιο τον Πούτιν, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η "Αναστατώτρια" (όπως την περιέγραψε ένα δυτικό κουρέλι), η κυρία Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Πίσω από τις κουρτίνες της κινητής γιορτής

Είχα το προνόμιο να συμμετέχω σε σημαντικές συναντήσεις για τα πάντα, από τα τελευταία νέα στο μέτωπο Ουκρανίας-Λευκορωσίας μέχρι τις ακόμα μυστικές, κορυφαίες μελέτες για τον ιδανικό μηχανισμό παράκαμψης του δολαρίου ΗΠΑ στους διακανονισμούς πληρωμών.

Μια μικρή ομάδα από εμάς, προσκεκλημένοι του Διεθνούς Ρωσόφιλου Κινήματος (MIR), είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε λεπτομερώς το εκπληκτικό συγκρότημα του μοναστηριού Sretensky, το οποίο ο mega cool τύπος Larry Johnson χαρακτήρισε ως ένα απαράμιλλο αρχιτεκτονικό κόσμημα όπου μπορεί κανείς να βιώσει "την απτή παρουσία του Θεού".

Στη συνέχεια, υπήρξε το απαραίτητο τελετουργικό, μακρύ, νωχελικό δείπνο με μια εκπληκτική πριγκίπισσα στις απαράμιλλες λίμνες του Πατριάρχη - στο Σόχο της Μόσχας- συζήτηση με τη νέα, μελλοντική γενιά που σχεδιάζει μια νέα πρωτοποριακή δεξαμενή σκέψης στην Αγία Πετρούπολη- η μαγευτική έκθεση για τη Ρωσία στο VDNKh - με ένα τετραώροφο υπόγειο καταφύγιο που κατασκευάστηκε από τη Rosatom για να αναδείξει την ιστορία του ρωσικού πυρηνικού προγράμματος.

Ναι: υπάρχουν αντίγραφα του υπερηχητικού TU-144, του πυρηνικού υποβρυχίου K3 Leninsky Komsomol και ακόμη και του Tsar Bomba. Για να μην αναφέρουμε τον πύραυλο του Γκαγκάριν φωτισμένο σαν να πρωταγωνιστεί σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι. 

Το πνεύμα των Χριστουγέννων στην Κόκκινη Πλατεία - με παγοδρόμιο και αμέτρητα χριστουγεννιάτικα δέντρα από κάθε ρωσική περιοχή που εκτίθενται στο GUM.

Καλώς ήρθατε στην αληθινή πολυπολική κινητή γιορτή- και στην εποχή της γενοκτονίας σε κάθε smartphone, σε αντίθεση με την εποχή του Χέμινγουεϊ πριν από έναν αιώνα, αυτό δεν γίνεται ακριβώς στο ζοφερό και φοβισμένο Παρίσι.

Ο διάλογος στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο, που συντονίστηκε από το MIR, ακολούθησε τους κανόνες του Chatham House: μπορούμε να μιλάμε για τις - ανεκτίμητης αξίας - πληροφορίες που συζητήθηκαν και αποκαλύφθηκαν, αλλά οι ταυτότητες και οι διασυνδέσεις δεν πρέπει να αποκαλυφθούν.

Αυτό μας επιτρέπει να τονίσουμε μερικά κρίσιμα σημεία.

Η ρωσική διπλωματία υψηλού επιπέδου ανακάλυψε έκπληκτη πως η Ευρώπη ήταν πολύ πιο δογματική απ' ό,τι πίστευαν πολλοί. Χρειάζεται "μια νέα γενιά" για να ξαναρχίσει ο διάλογος - αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι στα χαρτιά σύντομα.

Οι πρεσβείες θα πρέπει να λειτουργήσουν ως μεσολαβητές. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει - ειδικά όταν πρόκειται για την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Η Ρωσία δεν πρόκειται (τα πλάγια γράμματα δικά μου) να ξεκινήσει διπλωματικό διάλογο. Η αίσθηση της απειλής είναι πολύ πραγματική στη Ρωσία. Τα διπλωματικά κανάλια μετέφεραν αυτό το μήνυμα στους Αμερικανούς, πίσω από κλειστές πόρτες.

Σχετικά με τα ευχολόγια των has-beens, όπως ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders "Fogh of War" Rasmussen, που καυχιέται για τον αποκλεισμό της Αγίας Πετρούπολης από τη Βαλτική Θάλασσα: "Αυτό είναι κάτι που μπορεί να καταλήξει πολύ άσχημα".

Η άβυσσος της ταπείνωσης του ΝΑΤΟ

Μέσα σε αυτό που σωστά περιγράφηκε ως "κυρίαρχα οργανωμένη υποκρισία", υπήρξαν αναλαμπές μιας πιθανής ενιαίας διανοητικής πρωτοβουλίας μεταξύ της Ρωσίας, του Παγκόσμιου Νότου και μερικών αντιφρονούντων Αμερικανών και Ευρωπαίων για να οδηγήσουν τη συγκεντρωμένη Δύση στην αποδοχή της πολυπολικότητας. Ωστόσο, αυτό που κυριαρχεί προς το παρόν είναι αυτό που ορίστηκε ως "σκοτεινά μοτίβα" - συμπεριλαμβανομένου ενός ερωτήματος ακόμη χωρίς απάντηση, που έθεσε το αναλυτικό πρότυπο του χρυσού, της πλατίνας και των σπάνιων γαιών, ο Alastair Crooke: πώς και η Δύση ήταν τόσο υποχωρητική στον Woke-ισμό;

Πολλά μάθαμε για τη ρωσική προσαρμοστικότητα στις κυρώσεις και την ενίσχυση του εθνικού χαρακτήρα, παράλληλα με την οικονομία. Οπότε η Ναμπιούλινα είχε τελικά δίκιο: δεν είναι περίεργο που οι Ρώσοι αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους από ό,τι πριν.

Ακόμα δεν υπάρχουν αυταπάτες όταν πρόκειται για τον πολυεπίπεδο υβριδικό πόλεμο υπό την ηγεσία των Ηγεμόνων: "Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί - και για πολλές γενιές. Οι Ρώσοι πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους". Αυτή η νοοτροπία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Χρειάζεται λοιπόν μια ενωμένη Ρωσία υπό τον Πούτιν και την Ορθόδοξη Εκκλησία για να πολεμήσει κάτι τόσο "υπαρξιακά σοβαρό".

Και υπάρχει και η βαθιά διάσταση της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης. Αυτό που συμβαίνει στις στέπες του Ντόνμπας θεωρείται και ως πνευματική πρόκληση. Έτσι, έπρεπε να προκληθεί το εγελιανό πνεύμα: οι άνθρωποι ως σύνολο να δεσμευτούν για τη νίκη - ακόμη περισσότερο τώρα που ο Ηγεμόνας έχει φρικάρει εντελώς κοιτάζοντας την άβυσσο της κοσμικής ταπείνωσης του ΝΑΤΟ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δεν είναι να απορεί κανείς που σε κάθε μακρύ περίπατό μου στη μέση της νύχτας της Μόσχας υπήρχε πάντα ένας Γαλαξίας των σκέψεων που στροβιλίζονταν δίπλα μου. Τότε σταματούσα σε ένα από τα αγαπημένα μου στέκια, έβαζα την τελευταία παγωμένη βότκα και έκανα μια πρόποση στη γαλαξιακή πολυπολικότητα. Μακριά, αλλά και πάλι σε απόσταση αναπνοής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail