Μια ιρακινή αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της PMU εντείνεται

Οι άμεσες συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων δεν είναι κάτι καινούργιο, οι ΗΠΑ τις χτυπούν εδώ και χρόνια. Αλλά τώρα η σειρά έχει αντιστραφεί, με ιρακινές ομάδες να στοχεύουν τον αμερικανικό στρατό σε μια εκστρατεία για να σταματήσουν τις ατελείωτες επιθέσεις της Ουάσινγκτον.

Ο πόλεμος του Οκτωβρίου του 2023, ο οποίος ξεκίνησε με την επιχείρηση της Παλαιστινιακής Αντίστασης για τον πλημμύρα του Αλ Ακσά και την άγρια επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, επεκτάθηκε στη Βαγδάτη, με τις ιρακινές παρατάξεις της αντίστασης να εξαπολύουν πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά αμερικανικών βάσεων, αφού προειδοποίησαν την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη του Τελ Αβίβ. 

Zafar Mehdi - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ απάντησαν τώρα στοχεύοντας το αρχηγείο των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU) του Ιράκ - σκοτώνοντας δεκατρία μέλη τους, τραυματίζοντας αμέτρητους άλλους και αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον.

Αυτά τα χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράκ αναζωπύρωσαν έντονα τις προϋπάρχουσες εκκλήσεις για την εκδίωξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα. Η νομική βάση γι' αυτό υπάρχει ήδη: αμέσως μετά τις παράνομες δολοφονίες του αναπληρωτή ηγέτη της PMU Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις και του διοικητή των ιρανικών δυνάμεων Quds Qassem Soleimani από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε να τερματιστεί ο "διεθνής συνασπισμός" και να εκδιωχθούν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα. 

Διασφάλιση της κυριαρχίας του Ιράκ

Τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν στην Ουάσιγκτον, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι δήλωσε στο CNN ότι "το Ιράκ δεν χρειάζεται πλέον πολεμικές δυνάμεις, είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε από τις υπόλοιπες χώρες του συνασπισμού", επειδή το ISIS "δεν αποτελεί πλέον απειλή".

Πρόκειται για ένα θέμα που εκφράζεται όλο και συχνότερα από Αμερικανούς αξιωματούχους και δεξαμενές σκέψης, όπως σε αυτή την αξιολόγηση του Carnegie Endowment που δείχνει με σαφήνεια γιατί το ISIS δεν μπορεί να επιστρέψει ούτε στη Συρία ούτε στο Ιράκ. Στις 15 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός γερουσιαστής Rand Paul εισήγαγε στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, υποστηρίζοντας πως οι Αμερικανοί "έχουν βαρεθεί τους ατελείωτους πολέμους στη Μέση Ανατολή (Δυτική Ασία)".

"Ωστόσο, 900 αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν στη Συρία χωρίς να διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, χωρίς ορισμό της νίκης, χωρίς στρατηγική εξόδου και χωρίς εξουσιοδότηση του Κογκρέσου για να βρίσκονται εκεί".

Ο Ιρακινός νομοθέτης Ammar al-Shibli λέει στο The Cradle ότι, σήμερα, "οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να διαχειριστούν οποιαδήποτε εσωτερική ή εξωτερική μάχη και δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων, ειδικά αφότου το ISIS έγινε παρελθόν".

Μετά το αμερικανικό χτύπημα στα στρατεύματα της PMU - που ήταν οι δυνάμεις πρώτης γραμμής του Ιράκ σε όλες σχεδόν τις μάχες της χώρας κατά του ISIS - η Βαγδάτη καταδίκασε έντονα την επιχείρηση ως "επικίνδυνη κλιμάκωση", παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ και παραβίαση της δηλωμένης αποστολής του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS στο ιρακινό έδαφος.

Στις 22 Νοεμβρίου, χωρίς να αναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Bassem al-Awadi, ανακοίνωσε πως:

"Η ιρακινή κυβέρνηση είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στην επιβολή του νόμου και στην απόδοση ευθυνών στους παραβάτες, ένα προνόμιο που ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητά της. Κανένα κόμμα ή ξένη υπηρεσία δεν έχει το δικαίωμα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, καθώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική κυριαρχία του Ιράκ και το διεθνές δίκαιο".

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργή των πολιτικών κομμάτων και μεγάλου μέρους των υποστηρικτών των παρατάξεων της αντίστασης, καθώς δεν έφθασε στο επίπεδο της πραγματικής αντίδρασης στα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αμπού Γκράιμπ και στο Τζούρφ αλ Σακχάρ.

Ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δηλώνει στο The Cradle ότι η κυβέρνησή του "εκβιάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Ιράκ, Alina Romanowski, η οποία μετέφερε διάφορα μηνύματα από την Ουάσινγκτον προς αυτή την κατεύθυνση".

Λέει ότι οι ΗΠΑ "απείλησαν να διακόψουν τις σχέσεις και να εμποδίσουν την άφιξη κεφαλαίων - συγκεκριμένα του δολαρίου ΗΠΑ - στο Ιράκ", αναφερόμενος σε έναν οικονομικό αποκλεισμό που θυμίζει αυτόν που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο Ιράκ μεταξύ 1991 και 2003.

Οι απειλές αυτές έχουν μεταφερθεί σε πολιτικές και ένοπλες παρατάξεις είτε απευθείας είτε μέσω μεσαζόντων. Ορισμένες από τις ιρακινές ομάδες αντίστασης έχουν υποχωρήσει, αλλά αξιοσημείωτες φατρίες όπως η Kataib Hizbullah, η Ansar Allah al-Wafa, η Harakat al-Nujaba και η Kataib Sayyid al-Shuhada έχουν απορρίψει τα διάφορα τελεσίγραφα της Ουάσινγκτον.

Ολοένα και περισσότερες εκκλήσεις για αποχώρηση των ΗΠΑ

Όπως λέει στο The Cradle ο Ιρακινός πολιτικός αναλυτής Ali al-Shammari, "ο λεγόμενος διεθνής συνασπισμός είναι ένα αμερικανικό ψέμα για να συνεχιστεί η ύποπτη δραστηριότητα για την ενίσχυση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή και για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί και πάλι στο Ιράκ μετά την αποχώρησή τους το 2011 σε εφαρμογή της Συμφωνίας Στρατηγικού Πλαισίου".

Από τις 17 Οκτωβρίου, οι ιρακινές παρατάξεις της αντίστασης έχουν εισέλθει σε έναν πολύ πραγματικό πόλεμο εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην πρωτοφανή και άγρια αδιάκριτη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Οι φατρίες έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο τα παράνομα αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στη Συρία.

Στις 21 Νοεμβρίου, ως απάντηση σε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε την ίδια μέρα ένα μέλος της PMU, η περιβόητη αεροπορική βάση Ain al-Assad στο δυτικό Ιράκ έγινε για πρώτη φορά στόχος βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς. Αργότερα το ίδιο βράδυ, οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν με βομβαρδισμό του αρχηγείου της PMU στην περιοχή Jurf al-Sakhar, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

Ο βομβαρδισμός του αρχηγείου της PMU προκάλεσε βαθύτατο σοκ στους πολιτικούς και λαϊκούς κύκλους, ιδίως δεδομένου πως η PMU αποτελεί μέρος του επίσημου μηχανισμού ασφαλείας του Ιράκ και λειτουργεί υπό τις διαταγές του πρωθυπουργού και αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο επικεφαλής του πολιτικού συνασπισμού Νεμπνί και διοικητής των δυνάμεων Badr Hadi al-Amiri ζήτησε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ "αμέσως", δηλώνοντας στο The Cradle ότι "η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων το 2020 είναι σαφής και δεν επιδέχεται ερμηνείες".

"Η βούληση και οι νόμοι του Ιράκ πρέπει να γίνουν σεβαστοί, καθώς δεν υπάρχει πλέον νομική δικαιολογία για την παρουσία αυτών των δυνάμεων. Οι ιρακινές δυνάμεις δεν χρειάζονται πλέον ξένη εκπαίδευση. Έχουμε τοπικές ακαδημίες και εκπαιδευτές που είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. Η δικαιολογία των συμβούλων είναι ένα αμερικανικό ψέμα".

Επιπλέον, υπάρχουν νομικές συνέπειες για τις διεθνείς δυνάμεις του συνασπισμού στο Ιράκ μετά τον βομβαρδισμό των στρατώνων της PMU από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον νομικό Muayad al-Musawi "με τον βομβαρδισμό μιας επίσημης ιρακινής δύναμης ασφαλείας, οι αμερικανικές δυνάμεις επαναπροσδιορίστηκαν νομικά ως δυνάμεις εισβολής. Καμία κατοχική δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να δικαιολογεί τις επιθέσεις της εναντίον μιας νόμιμης δύναμης που υπερασπίζεται τη χώρα της".

Η αντίσταση θα ανταποκριθεί

Στις 22 Νοεμβρίου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της "πραγματοποίησαν διακριτά πλήγματα ακριβείας εναντίον δύο εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Τα πλήγματα ήταν άμεση απάντηση στις επιθέσεις εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ και του Συνασπισμού από το Ιράν και ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Ιράκ στις 21 Νοεμβρίου, η οποία περιελάμβανε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων κοντινής εμβέλειας".

Ο Qais al-Khazali, γενικός γραμματέας της Asaib Ahl al-Haq, καταδίκασε τη "βάναυση και προδοτική" επιχείρηση βομβαρδισμού των ΗΠΑ εναντίον των ιρακινών δυνάμεων και ζήτησε τη λήψη νομικών μέτρων κατά του αμερικανικού στρατού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την εκδίωξη των στρατευμάτων τους από το Ιράκ και την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας στον ιρακινό εναέριο χώρο - χωρίς καμία ασυλία για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Hussein Munis, επικεφαλής του κινήματος Rights, τόνισε πως μάχες κατά του ISIS όπως το Abu Ghraib και το Jurf al-Sakhar - τις οποίες απελευθέρωσε η PMU το 2014, σηματοδοτώντας την πιο σημαντική νίκη κατά του ISIS στο Ιράκ - χρησιμεύουν μόνο για να αναδείξουν την ανάγκη να τερματιστεί η παρουσία των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, ιδίως των αμερικανικών, στο Ιράκ. Ο Munis κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί τον στρατό της ως δύναμη κατοχής που αγνοεί την ιρακινή κυριαρχία - η οποία έχει μετατρέψει το Ιράκ σε πεδίο μάχης για τους ανταγωνισμούς της Δυτικής Ασίας και σε περιφερειακή βάση από την οποία οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τις γειτονικές χώρες.

Τα χτυπήματα των ΗΠΑ κατά της PMU έχουν κινητοποιήσει και άλλους να αναλάβουν άμεση δράση. Ο Saud al-Saadi, βουλευτής του μπλοκ των Δικαιωμάτων, έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών για έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση με σκοπό τη δίωξη των ΗΠΑ για τις ενέργειές τους στο Ιράκ. Λέει επίσης πως είναι καιρός η ιρακινή κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του κοινοβουλίου για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το ιρακινό έδαφος.

Υπάρχει ένα άσχημο ιστορικό αμερικανικών επιθέσεων κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της PMU, που χρονολογείται από το 2014. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, υπήρξαν δεκάδες στοχευμένες επιθέσεις από τον διεθνή συνασπισμό με στόχο τη μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράκ και των οπλικών του αποθεμάτων - είτε μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Ιράκ, όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS, είτε μέσω της άμεσης στρατιωτικής στοχοποίησης ιρακινών μονάδων ασφαλείας.

Ο κατάλογος αυτών των αντι-ιρακινών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού είναι μακρύς και συγκλονιστικός, και ορισμένες από αυτές πρέπει να αναλυθούν λεπτομερώς.

Στις 19 Οκτωβρίου 2014, πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβάρδισαν την Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ και την PMU για να τους εμποδίσουν να προχωρήσουν και να εκκαθαρίσουν τους μαχητές του ISIS στις περιοχές Al-Rafoush, Al-Mahasna και Bustan Al-Chalabi που βρίσκονται στον άξονα Duwailiba, δυτικά της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τον διοικητή του συντάγματος και οκτώ στρατιώτες του.

Στις 18 Ιανουαρίου 2015, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αρχηγείο της 52ης Ταξιαρχίας του ιρακινού στρατού με συγκεντρώσεις της Λαϊκής Κινητοποίησης στο Μπαϊτζί, σκοτώνοντας 80 μαχητές και τραυματίζοντας δεκάδες. Δύο μήνες αργότερα, στις 12 Μαρτίου, αμερικανικά αεροσκάφη στόχευσαν την περιοχή Abu Diab και έκαναν επιδρομή σε θέση της 14ης Μεραρχίας του ιρακινού στρατού, σκοτώνοντας πενήντα ακόμη στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Στις 6 Ιουνίου 2016, ο Adnan al-Shahmani, πρώην βουλευτής του πολιτικού κόμματος Κράτος Δικαίου, αποκάλυψε πως αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού στόχευσαν το αρχηγείο της 17ης Μεραρχίας και το σημείο επιχειρήσεων μιας από τις PMU στην Al-Karma, σκοτώνοντας έξι μαχητές της αντίστασης και τραυματίζοντας οκτώ. Τρεις εβδομάδες αργότερα, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια κοινή δύναμη ασφαλείας του στρατού και των φυλών που επιτέθηκε σε μια συγκέντρωση 150 μαχητών του ISIS στην περιοχή Hawija Al-Abar στο κέντρο του χωριού Al-Manaseer, νότια της Φαλούτζα, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας οκτώ. Στο Ταλ Αφάρ, στις 24 Νοεμβρίου, αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε συγκέντρωση της PMU στην έδρα του αεροδρομίου του Ταλ Αφάρ, προκαλώντας πολλές απώλειες.

Στο Anbar, κοντά στα ιρακινο-συριακά σύνορα, μονάδες της 14ης Ταξιαρχίας της PMU που συνδέονται με τις Ταξιαρχίες Sayyid al-Shuhada, βομβαρδίστηκαν απευθείας από τις ΗΠΑ στις 7 Αυγούστου 2017, σκοτώνοντας σαράντα στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους. Στις 19 Ιουνίου 2018, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έπληξε συνοικίες της Kataib Hezbollah στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας 22 μαχητές και τραυματίζοντας άλλους 12.

Η στοχοποίηση κλιμακώθηκε το 2018, με τον βομβαρδισμό επτά αποθηκών όπλων της PMF, μεταξύ των οποίων δύο στη θάλασσα της Νατζάφ στις 7 Ιουνίου, άλλη μία στην περιοχή Seyouf της Babil στις 30 Ιουνίου και μία τρίτη δυτικά της Καρμπάλα στις 6 Αυγούστου. Το έτος έκλεισε με τη στοχοποίηση μιας αποθήκης στο Dujail, νότια του Salahuddin, στις 19 Σεπτεμβρίου και μιας άλλης στο Tuz Khurmatu στις 2 Οκτωβρίου. Το 2019, στόχος βομβαρδισμών ήταν η Muzna στην περιοχή Baiji στις 6 Ιουνίου και ένας άλλος κοντά στην αεροπορική βάση Balad στις 20 Αυγούστου. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το περιστατικό έδειξαν την εμπλοκή ισραηλινών αεροσκαφών στον βομβαρδισμό.

Δεν είναι υπερβολικό, επομένως, να πούμε ότι οι άμεσες εχθροπραξίες μεταξύ των αμερικανικών και ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων προηγούνται της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και της υποστήριξης των ΗΠΑ σε αυτήν. Σήμερα, η διαφορά έγκειται κυρίως στην αντιστροφή των ρόλων, με τις ιρακινές δυνάμεις και φατρίες να ξεκινούν τις περισσότερες επιθέσεις - περισσότερες από 70 εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών στόχων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία μέχρι σήμερα.

Επί του παρόντος, καθώς ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ πόλεμος στη Γάζα συνεχίζει να κλιμακώνεται, οι φατρίες του Άξονα της Αντίστασης που περιλαμβάνουν την PMU του Ιράκ είναι πιθανό να εντείνουν τις επιχειρήσεις όχι μόνο κατά στρατιωτικών στόχων των ΗΠΑ, αλλά και να θέσουν ευρύτερα στο στόχαστρό τους άλλα κρίσιμα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail