Ρώσοι και Ουκρανοί στρατηγοί διαπραγματεύονται την ειρήνη, με ή χωρίς τον Ζελένσκι, λέει βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος

Σύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Seymour Hersh, ο στρατηγός Valery Zaluzhny της Ουκρανίας διαπραγματεύεται άμεσα μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο στρατηγό Valery Gerasimov, με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να παραμένει ο "μπαλαντέρ". Όπως έγραψα, ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, υποστήριξε πρόσφατα πως μια "γη για την ειρήνη που καταλήγει σε μάχη" είναι το καλύτερο σενάριο για την Ουκρανία. Χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να ακούσει "άσχημα νέα" από τον Ουκρανό σύμμαχό της - αλλά πρόσθεσε πως "πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές". Εν τω μεταξύ, ο επόμενος ευρωπαϊκός γύρος υποστήριξης του Κιέβου με πυρομαχικά (1 εκατομμύριο σφαίρες) παραμένει στάσιμος. Τι συμβαίνει; Ας εξετάσουμε τις ακόλουθες τελευταίες εξελίξεις:

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις 

Την Παρασκευή, η Μόσχα δήλωσε ότι τα στρατεύματά της προωθούνται σε κάθε τμήμα του μετώπου στην Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε πως οι Ρώσοι "προκαλούν αποτελεσματικά και σταθερά ζημιές από πυρά στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μειώνοντας σημαντικά τις πολεμικές τους ικανότητες". Την Τετάρτη, η Μόσχα ανέλαβε τον έλεγχο του Χρόμοβο, ενός χωριού στις παρυφές του Μπαχμούτ (περιοχή Ντονέτσκ), Επιπλέον 170.000 στρατιώτες αναμένεται να ενταχθούν στον στρατό μετά το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή, το οποίο θα αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων κατά 15%.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης που επικαλείται το BBC περιγράφει το μέτωπο ως "κόλαση", με έλλειψη προμηθειών και τροφίμων: "Όλη η διάβαση του ποταμού βρίσκεται υπό συνεχή πυρά. Έχω δει βάρκες με τους συντρόφους μου να εξαφανίζονται στο νερό μετά από χτυπήματα, χαμένες για πάντα στον ποταμό Dnipro. Πρέπει να μεταφέρουμε τα πάντα μαζί μας - γεννήτριες, καύσιμα και τρόφιμα. Όταν στήνεις ένα προγεφύρωμα χρειάζεσαι πολλά από τα πάντα, αλλά οι προμήθειες δεν είχαν προγραμματιστεί για αυτή την περιοχή. Νομίζαμε πως αφού τα καταφέραμε εκεί, ο εχθρός θα έφευγε και τότε θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ήρεμα όλα όσα χρειαζόμασταν, αλλά δεν έγινε έτσι.  Όταν φτάσαμε στην [ανατολική] όχθη, ο εχθρός μας περίμενε. Πληρώσαμε μόνοι μας για μεγάλο μέρος του εξοπλισμού μας - αγοράζοντας μόνοι μας γεννήτριες, power banks και ζεστά ρούχα".  "Κανείς δε γνωρίζει τους στόχους. Πολλοί πιστεύουν ότι η διοίκηση απλώς μας εγκατέλειψε. Τα παιδιά πιστεύουν πως η παρουσία μας είχε περισσότερο πολιτική παρά στρατιωτική σημασία".

Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα για τους Ουκρανούς στρατιώτες. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι επί του παρόντος διχασμένα όσον αφορά τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ. Οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για το Κίεβο (συνολικά επιπλέον 50 δισ. ευρώ) και τα κράτη μέλη δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμφωνία, εν μέσω εκκλήσεων για παράταση του χρονοδιαγράμματος έγκρισης ή ακόμη και για μείωση. Η Γερμανία και η Ολλανδία ηγούνται της αντίστασης στο πακέτο - κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τη μορφή της γερμανικής οικονομίας, με τα επιτόκια και τη συρρίκνωση. Αυτό δεν είναι απλώς μια συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αλλά μια δοκιμασία για την ευρωπαϊκή πολιτική βούληση σχετικά με τη χρηματοδότηση ενός παρατεταμένου πολέμου φθοράς με αντιπροσώπους των ΗΠΑ στην πόρτα της ηπείρου. Ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρεται από τους Financial Times ότι η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον προϋπολογισμό τώρα θα ήταν "πολύ, πολύ δύσκολη". Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το κόστος των τόκων του χρέους και για την αύξηση των μισθών τους. Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε σχετικά: "Ειλικρινά, το "οι Βρυξέλλες χρειάζονται τα χρήματά μας για να αυξήσουν τους μισθούς της Επιτροπής σύμφωνα με τον πληθωρισμό" δεν αποτελεί σπουδαίο εσωτερικό πολιτικό βήμα για έναν εθνικό ηγέτη".

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν είναι σίγουρα οι μόνοι που ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Με το κόστος διαβίωσης να εκτοξεύεται στην Ευρώπη μετά τον Nord Stream, και με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει και την Ουκρανία να εκβιάζει ουσιαστικά την Ευρώπη (αρνούμενη να ανανεώσει τις αποστολές φυσικού αερίου, για παράδειγμα), δεν είναι περίεργο που η ακροδεξιά και το λεγόμενο "λαϊκιστικό" κύμα βρίσκονται σε άνοδο στην ήπειρο.

Όλα αυτά είναι φυσικά άσχημα νέα για το Κίεβο. Στις 10 Νοεμβρίου, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Olha Stefanishyna είχε ήδη δηλώσει στους Financial Times, εντελώς ειλικρινά, ότι "χρειαζόμαστε χρήματα τον Ιανουάριο για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε... Το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό, και πρέπει πραγματικά να έχουμε σαφήνεια για το τι θα συμβεί από την 1η Ιανουαρίου... για να οδηγήσει σε έλλειψη διαταραχής της χρηματοπιστωτικής και μακροοικονομικής σταθερότητας στην Ουκρανία".

Αυτό είναι μέρος του γενικού πλαισίου που εξετάζουμε εδώ - ένα πλαίσιο που εξηγεί επίσης γιατί η Δύση πιέζει για εκλογές στην Ουκρανία. Στο προαναφερθέν κομμάτι του Hersh, ένας Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται ως εξής: "Οι δύο στρατηγοί μπορεί να συνεχίσουν να συνομιλούν και ο Πούτιν μπορεί πράγματι να ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση που θα του δίνει μόνιμο έλεγχο της Κριμαίας και των τεσσάρων επαρχιών που έχει διεκδικήσει, αλλά ο Ζελένσκι παραμένει ο μπαλαντέρ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο Ζελένσκι έχει ενημερωθεί ότι "αυτό είναι ένα στρατιωτικό προς στρατιωτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με ή χωρίς εσάς". Αν χρειαστεί. ο Αμερικανός αξιωματούχος μου είπε, "μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ταξίδι του στην Καραϊβική".

Σύμφωνα με μία από τις πηγές του Hersh, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Zelensky είναι το εξής: "Πώς λειτουργεί μια χώρα χωρίς ΑΕΠ;". Αυτό δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα. Ακόμη και αν η Δύση απαλλαγεί από τον "μπαλαντέρ" Ζελένσκι (είτε με εκλογική ήττα είτε με πραξικόπημα), το ουκρανικό ζήτημα θα απέχει πολύ από το να "λυθεί", από την άποψη του καθενός. Όπως έγραψα, η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει χρηματοδοτήσει, υποστηρίξει και ξεπλύνει την ακροδεξιά βία και ακόμη και το νεοναζισμό στην Ουκρανία για πάρα πολύ καιρό. Οποιοσδήποτε κυβερνήσει αυτή τη χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει μια ριζοσπαστικοποιημένη και οπλισμένη υπερεθνικιστική φατρία που δε θα δεχτεί κανέναν συμβιβασμό για την ειρήνη. Και όμως ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχει απομείνει.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail