Η δυτική αμυντική βιομηχανία δεν είναι έτοιμη για πόλεμο υψηλής έντασης - SIPRI

ukrinform.net
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP, που επικαλείται το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι δυτικές εταιρείες όπλων δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των παραγγελιών και, επιπλέον, δεν μπόρεσαν να προσαρμόσουν την παραγωγή σε "πολέμους υψηλής έντασης". Το γεγονός αυτό εξέθεσε τις δυτικές χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δεν διαθέτουν τις ισχυρές αμυντικές βιομηχανίες που θα ήθελαν να πιστέψει ο κόσμος.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Πολλές εταιρείες όπλων αντιμετώπισαν εμπόδια στην προσαρμογή της παραγωγής για πόλεμο υψηλής έντασης", δήλωσε η Lucie Béraud-Sudreau, διευθύντρια του προγράμματος "Στρατιωτικές δαπάνες και παραγωγή όπλων" του ανεξάρτητου ινστιτούτου.

Ο Nan Tian, ανώτερος ερευνητής του SIPRI, δήλωσε: "Αρχίζουμε να βλέπουμε μια εισροή νέων παραγγελιών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία". Αναφέρθηκε σε ορισμένες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Lockheed Martin και η Raytheon Technologies, και είπε πως εξαιτίας "των υφιστάμενων ανεκτέλεστων παραγγελιών και των δυσκολιών στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, τα έσοδα από αυτές τις παραγγελίες θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς των εταιρειών πιθανότατα μόνο σε δύο έως τρία χρόνια".

Το 2022, οι μεγαλύτερες εταιρείες της παγκόσμιας στρατιωτικής βιομηχανίας παρουσίασαν πτώση των εσόδων τους κατά 3,5%, ενώ οι κυριότερες αμερικανικές εταιρείες ήταν ακόμη και κατά 7,9% λιγότερες από ό,τι το 2021. Η αύξηση των παραγγελιών που δημιουργεί η σύγκρουση στην Ουκρανία αναμένεται να επιβαρύνει την αύξηση των εσόδων τα επόμενα χρόνια, αλλά εν τω μεταξύ, οι ασιατικές βιομηχανίες επωφελούνται από την κατάσταση.

Η αποκάλυψη του SIPRI έρχεται καθώς ένα εκτεθειμένο σχέδιο έκθεσης του Πενταγώνου διαπίστωσε πως η αμερικανική αμυντική βιομηχανική βάση δε διαθέτει την ικανότητα και την ταχύτητα που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη της στρατιωτικής ζήτησης. Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, την οποία επικαλείται το Politico στις 2 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να κατασκευάσουν τα όπλα τους αρκετά γρήγορα και η αναντιστοιχία μεταξύ ποιότητας και ταχύτητας παρουσιάζει έναν "αυξανόμενο στρατηγικό κίνδυνο", καθώς η Ουάσινγκτον πρέπει να υποστηρίξει τις ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις, "αποτρέποντας παράλληλα τη μεγαλύτερη και πιο προηγμένη τεχνικά βηματική απειλή που διαφαίνεται στον Ινδο-Ειρηνικό" - την Κίνα.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε η μόνη δυτική χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα με την αμυντική βιομηχανία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν έλλειμμα χρηματοδότησης εξοπλισμού ύψους 17 δισεκατομμυρίων λιρών για τα επόμενα δέκα χρόνια, ανέφερε η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία (NAO) στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Reuters, το NAO αύξησε την εκτίμηση του προϋπολογισμού για νέα όπλα και εξοπλισμό σε 305,5 δισ. στερλίνες για την περίοδο 2023-2033, 16,9 δισ. στερλίνες πάνω από τον προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο έλλειμμα από την πρώτη έκθεσή του το 2012.

Το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι η αύξηση του κόστους των πυρηνικών και ναυτικών προγραμμάτων - καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για την αντικατάσταση της πυρηνικής αποτροπής - και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν αυξήσει τον μελλοντικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps δήλωσε ως απάντηση στην έκθεση του εποπτικού φορέα πως, αν και η κυβέρνηση ανέμενε κάποια δημοσιονομική πίεση, "το υπουργείο είναι πεπεισμένο ότι μπορεί να ζήσει εντός του προϋπολογισμού του εξοπλισμού του".

Η βρετανική κυβέρνηση αύξησε νωρίτερα φέτος τις αμυντικές δαπάνες κατά επιπλέον 5 δισεκατομμύρια λίρες, με αποτέλεσμα να φτάσουν από το 2% στο 2,25% περίπου του ΑΕΠ το 2023 και το 2024. Ο Shapps δήλωσε ότι η έκθεση του NAO δεν εξέτασε τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ, κάτι που θα συμβεί όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Αλλά, σύμφωνα με τον επικεφαλής του NAO Gareth Davies, "το Υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει πως το σχέδιο εξοπλισμού του για την περίοδο 2023-2033 είναι ασύμφορο" και ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διάλυση ή τη μείωση των έργων που πιθανόν να θεωρηθούν "ασύμφορα" δεν θα πρέπει να αναβληθούν, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει "κακή σχέση ποιότητας-τιμής".

Η τρελή προσπάθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να χρηματοδοτήσουν και να εξοπλίσουν την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τις έχει αφήσει πιο αδύναμες και χωρίς να έχουν να επιδείξουν κανένα κέρδος έναντι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πενταγώνου, η Ουάσινγκτον έχει στείλει στην Ουκρανία περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από το Φεβρουάριο του 2022 και 76 δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να εγκριθούν και άλλα δισεκατομμύρια, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας ηγείται πλέον ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, παραμένει σταθερή στη θέση της να μην στείλει κονδύλια στο Κίεβο μέχρι να υπάρξει κάποια εποπτεία των δαπανών τους.

Αν και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μείνει εκτεθειμένες στην αδυναμία της βιομηχανίας, ειδικά αν θέλουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό, δε διεξάγουν άμεσα έναν χαμένο πόλεμο όπως η Ουκρανία, η ηγεσία της οποίας αρνείται πεισματικά να τερματίσει τις μάχες παρά την αδυναμία νίκης και την ουσιαστική και διαρκή υποστήριξη της Δύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είναι απογοητευμένος που η χώρα του έχει υποβιβαστεί στο παρασκήνιο, ανταγωνιζόμενη με το Ισραήλ για την προσοχή, τις προμήθειες και τη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων παραγόντων. Με τις ΗΠΑ να αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του "πολέμου υψηλής έντασης", δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ουκρανία να μπορέσει να αντιστρέψει τη δυσχερή θέση της ενδεχόμενης συνθηκολόγησης. Ταυτόχρονα, όμως, οι ΗΠΑ έχουν αποδυναμώσει τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν την κινεζική πρόκληση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail