Το Πεντάγωνο θέλει όπλα τύπου Skynet

Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου "Εξολοθρευτή", μιας σχετικά χαμηλού προϋπολογισμού ταινίας τότε, αν και με μια πολύ διστακτική και σχεδόν ποτέ εξερευνηθείσα ιδέα - τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχει μηχανές που θέλουν να εξαλείψουν την ανθρωπότητα. Οι συνέχειες μάς έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το πώς προέκυψε αυτό το ζοφερό μέλλον και περιστρέφεται γύρω από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών που αναθέτει σε μια ιδιωτική εταιρεία τη δημιουργία μιας προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να δώσει στο Πεντάγωνο ένα πλεονέκτημα έναντι των στρατηγικών του αντιπάλων. Το πλεονέκτημα επιτυγχάνεται μέσω της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης να αξιολογεί με ακρίβεια τεράστιες ποσότητες δεδομένων στο πεδίο της μάχης και να εμπλέκει τον εχθρό σε χρονικό διάστημα που θα ήταν αδύνατο να επιτύχουν οι ανθρώπινοι διοικητές.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αυτό γυρίζει μπούμερανγκ αφού η ΑΙ λάβει την απόφαση ότι ακριβώς οι άνθρωποι είναι το πρόβλημα και πως η πλήρης εξάλειψη του είδους μας είναι η "κατάλληλη τελική λύση". Τώρα, όλοι έχουμε δει τις ταινίες και πιθανόν να αναρωτιέστε γιατί να χρειάζεται κάποιος ανακεφαλαίωση.

Λοιπόν, επειδή το πρώτο μέρος της πλοκής συμβαίνει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δηλαδή, το Πεντάγωνο εργάζεται στην πραγματικότητα για την οπλοποίηση της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον Michael T. Klare του The Nation, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρώπου, το Υπουργείο Άμυνας (DoD) προχωράει ολοταχώς. Ωστόσο, "δεν πρέπει να ανησυχούμε", επειδή οι πολιτικές ελίτ στην Ουάσιγκτον προωθούν "την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο".

"Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ή τι μπορεί να είναι ικανές να κάνουν σε ένα ή πέντε χρόνια. Παρ' όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να θέσουν σε εφαρμογή τις απαραίτητες πολιτικές και να δημιουργήσουν τις τεχνικές ικανότητες που θα επιτρέψουν την υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση [της Τεχνητής Νοημοσύνης από τον στρατό], ανεξάρτητα από την τεχνολογική πρόοδο", δήλωσε η πρέσβειρα Μπόνι Τζένκινς, υφυπουργός Εξωτερικών για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, σε παρουσίαση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου.

Με άλλα λόγια, το Πεντάγωνο δεν έχει ιδέα τι μπορεί να συμβεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη ακόμη και τον επόμενο χρόνο, αλλά είναι αποφασισμένο να τη χρησιμοποιήσει σε έναν πόλεμο. "Υπεύθυνα", φυσικά. Για να "καθησυχάσουμε" περαιτέρω τον κόσμο σχετικά με το πώς θα πάει αυτό, θα ήταν υπεύθυνο (χωρίς λογοπαίγνιο) να εξετάσουμε πραγματικά ποια είναι η κ. Jenkins και τι έχει καταφέρει να επιτύχει μέχρι στιγμής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περιγράφει ως "εμπειρογνώμονα σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών και μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ)". Μεταξύ πολλών θέσεων που κατείχε στην καριέρα της, η Jenkins ήταν "νομικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ελέγχου Όπλων και Αφοπλισμού των ΗΠΑ, όπου παρείχε συμβουλές στους πρεσβευτές και τις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ που διαπραγματεύονταν τις συνθήκες ελέγχου των όπλων και μη διάδοσης".

Ο ιστότοπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται επίσης ότι "παρείχε επίσης νομικές συμβουλές σε όργανα εφαρμογής συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, της Συνθήκης για τον Ανοικτό Ουρανό, της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) και πως "έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το Γραφείο Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, ο Οργανισμός της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών...". Επιφανειακά, τα περισσότερα από αυτά μπορεί να φαίνονται σαν γραφειοκρατικές ασυναρτησίες που δεν ενδιαφέρουν ακριβώς κανέναν από εμάς.

Ωστόσο, αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες συνθήκες έχουν εκλείψει, τόσο de facto όσο και de jure. Οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί μονομερώς από όλες σχεδόν αυτές, αν και υποτίθεται ότι αποτελούσαν "εγγυήσεις" για την παγκόσμια ασφάλεια. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, καθώς οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει δραστικά τις περισσότερες από τις δυνατότητες που προηγουμένως περιορίζονταν από αυτές τις συνθήκες. Και όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της κας Τζένκινς. Τώρα, το ίδιο πρόσωπο θέλει να εφαρμόσει παρόμοιες "εγγυήσεις" για την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Αν αυτό δεν είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης, είναι δύσκολο να πούμε τι άλλο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι. Αυτό δείχνει επίσης πόσο "αφοσιωμένες" είναι οι αμερικανικές πολιτικές και στρατιωτικές ελίτ στον υποτιθέμενο "έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση".

Είναι ενδιαφέρον ότι τον Μάιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken όρισε τον Jenkins ως τον ανώτερο αξιωματούχο που θα ηγηθεί των προσπαθειών του Υπουργείου για την εφαρμογή του AUKUS. Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον, το AUKUS (συντομογραφία για την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ) είναι ένα είδος "πρωτότυπου ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού" με άμεσο στόχο την Κίνα. Αυτό δένει απόλυτα με το υπόλοιπο ρεπορτάζ του κ. Klare στο The Nation, όπου εξηγεί πως το Πεντάγωνο είχε ήδη ανακοινώσει την πρωτοβουλία του "Replicator" τον Αύγουστο, όταν η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Kathleen Hicks σημείωσε ότι "οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, και πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν να αντιστοιχίσουν τα οπλικά αποθέματα του PLA σε μια βάση ανά είδος".

"Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες να ξεπεράσουν την υπεροχή της Κίνας στα συμβατικά μέτρα ισχύος - την στρατιωτική "μάζα" της - αναπτύσσοντας "πολλές χιλιάδες" αυτόνομων όπλων. Για να παραμείνουμε μπροστά, θα δημιουργήσουμε μια νέα κατάσταση της τέχνης - όπως ακριβώς έκανε η Αμερική στο παρελθόν - αξιοποιώντας αξιοποιήσιμα [δηλ. αναλώσιμα], αυτόνομα συστήματα σε όλους τους τομείς", δήλωσε σε στελέχη επιχειρήσεων σε συνάντηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Ένωσης στην Ουάσινγκτον, προσθέτοντας: "Θα αντιμετωπίσουμε τη μάζα της PLA με τη δική μας μάζα, αλλά η δική μας θα είναι πιο δύσκολο να προγραμματιστεί, πιο δύσκολο να χτυπηθεί, πιο δύσκολο να νικηθεί".

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει το πρόγραμμα, καθώς ο Χικς έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν αποκάλυψε ακόμη και νέα στρατιωτική ονοματολογία για το σύστημα, ονομάζοντάς το ADA2 ή αυτόνομα όπλα που μπορούν να καταστραφούν σε όλα τα πεδία (δεν πρέπει να συγχέεται με τα όμοια ονομαζόμενα όπλα A2/AD ή όπλα κατά της πρόσβασης/απόρριψης περιοχής). Η ύπαρξη προηγμένης ονοματολογίας υποδηλώνει σαφώς πως τα εν λόγω οπλικά συστήματα είναι ήδη βαθιά ριζωμένα στην αναδυόμενη στρατηγική των ΗΠΑ. Ανεξάρτητα από το πόσο μυστικοπαθείς ή ασαφείς προσπαθούν να είναι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι πολύ ενδεικτική των πραγματικών τους προθέσεων. Φαίνεται ότι η πολεμοχαρής θαλασσοκρατία είναι αποφασισμένη να δώσει στον κόσμο μόνο θάνατο και καταστροφή, όπως αποδεικνύεται από την ιστορία της.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει και τους τρεις τύπους όπλων μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, βιολογικά και χημικά) σε πόλεμο. Προφανώς, αυτό δεν είναι "αρκετό", οπότε η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να δώσει στον κόσμο έναν τέταρτο τύπο. Φυσικά, η χρήση του για να σκοτώσει άλλους ανθρώπους είναι υποχρεωτική, επειδή οι ΗΠΑ είναι τελικά το "απαραίτητο" έθνος. Το μόνο που μπορεί να αναμένεται είναι πως τα στοχευόμενα έθνη θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα, όπως ακριβώς συνέβη και με τα θερμοπυρηνικά όπλα. Το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας και του στρατηγικού της οπλοστασίου το καταδεικνύει απόλυτα. Δυστυχώς, όσο οι Αμερικανοί "εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση" ασχολούνται με αυτές τις δύο κρίσιμες πτυχές του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας, ο κόσμος δεν θα έχει τίποτα από τα δύο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail